Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kurier właśnie przywiózł mi paczkę z G.5K od Galaxy. Wiadomo, jak to z każdym chińczykiem założyłem że ładowarka jest tylko po to, żeby dociążyć przesyłkę. Już chciałem podłączyć baterię do swojej wolnoładowarki Ansmann i nagle przeszło mi przez myśl: ciekawe jakie napięcie będzie w tej chińskiej. Oczom nie mogłem uwierzyć: 11,4 V !!! Dla porównania sprawdziłem Ansmanna. Wynik: równiutkie 10 V. Dodam że obie są do ładowania pakietów 8,4 V. I teraz pytanie: czy w razie awarii głównej ładowarki można by użyć tej chińskiej z napięciem 11,4 V?

Posted

Nic w tym dziwnego nie ma. Każda ładowarka jest po prostu inna i ma inne napięcie na wyjściu.

Najwazniejszy jest prąd ładowania oraz maksymalna ilośc ogniw, którą jest w stanie ładowarka obsłużyć.

Posted

A mierzone pod obciążeniem ?

Nic się nie dzieje, ładujesz dalej tak samo (tyle samo czasu)

@Mamlas - Wskaż mi we wzorze na czas ładowania aku. odniesienie do napięcia ładowarki.

Posted

A powiedz mi, jakie napięcie masz na tym akumulatorze 8,4V, zaraz po naładowaniu Ansmanem?

W pełni naładowane aku 8,4V ma napięcie 10,45V - 10,5V (7*1,5V), więc wynika z tego, że tym Ansmanem nie naładujesz go do końca :D