Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

No cóż, strzelałem sobie strzelałem, klamka zaczęła pierdzieć-srać. Silnik kręci, zębatki całe, za to na tłoku został ząb metalowy i ostatni. Reszta jest ucięta (w 3/4 szerokości). Tłok oczywiście do śmietnika, można zresztą było się tego spodziewać prędzej czy później. Natomiast pytanie jest takie: co, oprócz gównowartości plastiku z jakiego został wykonany, mogło spowodować ową awarie?

Chce się na przyszłość zabezpieczyć przed podobną wpadką, już jutro zamówie sobie tłok madbulla z połową zębów ze stali. Zrobię też jakieś sensowne podkładkowanie lub wstawię kulowe łożyska.

Btw. gdzieś można poczytać o tym shimmingu itp po polsku?

pozdrawiam

konfiguracja klamki: boyi m4 so, komora g&p, dysza deepfire wzmocniona, reszta stock, batka stock, taśma klejąca ;]

Edited by ziku
Posted

Różne mogą być przyczyny... Zajrzyj do lufy, czy jest czysta. Bo mogła się kulka zaciąć w lufie. Profilaktycznie używaj jakichś lepszych kulek. To jest chyba najoczywistsza przyczyna. Innych nie znam...

O podkładkowaniu jest trochę na forum napisane. Poszukaj w dziale "Ogólne techniczne" oraz "Tuning - AEG/EAG...".

Posted

update:

wstawiłem tłok madbulla, dorzuciłem shimsy od G&G i śmiga lepiej niż poprzednio...

nie wiem tylko jak wyregulować silnik i czy dobrze skręciłem dysze z tłokiem w sensie dysza->podkładka->tłok->podkładka->plastikowa tulejka->śrubka ;]

Posted

No co do podkładkowania to faktycznie chyba lepiej to robić wg tej instrukcji: http://www.858airsoft.com/upgrades/shim.html

Największy beton jest taki, że zębatki niekiedy są po prostu o 0,05 mm grubsze w jednym miejscu, a w innym cieńsze, przez co trzeba pójść na "ugodę" w pewnych momentach, bo albo będzie delikatnie ocierać, albo bieg będzie chodził na boki, chyba, że masz podkładke 0,05mm ;]