Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Już nie na stałe, tylko od święta, bo ammo strasznie podrożało, z Żoną naparzamy z małego kalibru (ona MP5, ja z G22), większe czasem Beryl, z krótkich - jeryho, cz, klocek, usp.

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ci co strzelali z kbks wiedzą, że po strzale żeby zobaczyć gdzie się trafiło trzeba oderwać głowe od karabinu i przyłożyć oko do lunety stojącej obok. Mając karabin wyposażony w lunetę od razu po strzale jesteśmy w stanie dokładnie określić miejsce trafienia nie tracąc czasu na czynności wcześniej wymienione . W strzelectwie sportowym chodzi o centymetry, a nawet milimetry , w asg taka dokładność nie jest potrzebna więc luneta nie jest konieczna przy strzelaniu na tych 50 max 80 metrach .

Posted

Witam wszystkich!!! Czy ktoś z was próbował strzelać z samych przyrządów celowniczych ?? :uśmiech: Tzn strzelanie z "teleskopem" z czasem staje się monotonne , a strzał i trafienie z podstawowych przyrządów to jest coś :D

Historia zna takie przypadki choćby Simo Häyhä z "dorobkiem" że tak nazwe 705 sowieckich żołnierzy :strach: , przytoczona wyżej osoba uważała że luneta zdradza pozycje i jest w tym dużo racji :/

Hehe, zależy kto co lubi. Z muszki i szczerbinki trudniej trafić. A luneta daje niezłą pomoc szczególnie jak masz porządny karabim z dużym zasięgiem.

Posted
Zasadniczo ta cała luneta nie jest czymś co jest tak bardzo bardzo potrzebne, ...

Wiesz moja replika nie ma mechanicznych przyrządów tak jak i oryginał więc bez lunety wygląda źle i ciężko trochę strzelać ;)

Posted (edited)

O L85 mowa? Starsza L85A1 miała mechaniczne tak jak Dex prawi, ale A2 obecnie fasowana przez wojaków JKM ma zamiast chwytu celownik optyczny- najpierw bodajże SUSAT, a teraz wprowadzają ACOG ;-)

Edited by kubabuda
  • 1 month later...
Guest Mati13k
Posted

Ej, a jak ktoś lata z pistoletem bez lunety i kosi to jest pr0? :mrgreen:

Posted

Mechaniczne przyrządy celownicze to również tzw przezierne zamknięte jak w M14. Nie wiem czy wiecie ale większość trafień na polowaniach w afryce zanim masowo weszły lunety była na takich przyrządach.

Ja ktoś strzelał z M14 bez lunety to pewnie wie że równie łatwo się celuje jak z lunetą... Paradoksalnie łatwiej mi było strzelać z mechanicznych bo kiepski montaż nie dawał takiej pewności jak mechaniczne.

Posted

Fakt, celowanie z mechanicznych przyrządów celowniczych jak masz bardzo długą linię celowania [np. M14] jest bardzo przyjemne i dobre, a np. celowanie np. z MP5K już nie.

Z G3 też się fajnie celuje, tylko tam są otwarte...

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

Posted

Tafi, pewnie dlatego że większość nie odróżnia otwartych od ogólnie mechanicznych przyrządów celowniczych. W temacie jest napisane "z otwartych" więc... hmm mp5k i PDW, pistolety, AK i pochodne, w G3 chyba są zarówno szczerbiny jak i przezierniki, HK 416 ma też szczerbinę... Coś jeszcze? Scorpion... Galil ma i przeziernik i szczerbinę...

Posted

Może krótko gwoli wyjaśnienia.

Mechaniczne przyrządy celownicze (ang. iron sights) dzielimy na otwarte szczerbinki (notch) i zamknięte przezierniki (aperture). Oprócz tego mamy muszkę (post), która może być osłonięta tunelem (jak w G-3 i MP-5), osłonięta "uszami" jak w AR-15 i pochodnych lub być samodzielnym elementem, bez osłony (jak w Thompsonie).