Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

choć w sniperkach też były np w Lee-enfildach SMLE Mk III

Negatve!!! No.1 Mk II (bo chyba o tego chodzi) miał akurat klasyczną muszkę i szczerbinkę; przeziernik miały No.4 i No5. I powtarzam za Dexterem: SMLE to nie snajperka. Krótsza lufa niż w K98 czy Mosinie niespecjalnie predestynowały go do tej roli ;-) A co do precyzyjnych strzałów: DeLisle też uznasz za snajperkę??

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

w emkach ten przeziernik z dużą dziurą jest porażka, kiedy patrzy się przez niego niemal nie widać czy muszka jest w środku otworu bo się toto zlewa (cienkie "krawędzie" przeziernika)

Dlatego mówi się na "toto" ghost ring - służy do szybkiego strzelania na małe dystanste; cienki, rozmyty przeziernik nie zasłania pola widzenia. W CQB - bezcenne.

Z kolei mały przeziernik - 0,07" (1,78 mm) pokazuje zalety na dystansie powyżej 300 metrów, ekstremalnie rzadko spotykanych w ASG ;)

IMHO najlepsze mechaniczne przyrządy celownicze opracował Heckler und Koch; stosowane są Hecklerach HK-xx (z wyjątkiem HK-50/G-36), Sigach-55x i HK-41x. Wzorowane są na przyrządach z broni sportowej: zamknięty, okrągły tunel muszki chwyta się w światło (otwór) przeziernika. Muszka to już tylko dodatek... Dzięki współśrodkowemu ustawieniu "kółek (otwór przeziernika-tunel muszki) chybienie do nieruchomego celu jest powodem do wstydu ;)

Szczegóły tutaj: http://hkpro.com/sights.htm

Posted

Fajne :D, nawet nie wiedziałem. Ale w mp5 zauważyłem że górna "ścianka" przeziernika też sie rozmywa :/

Dobra, może jestem przyzwyczajony do sportowej broni w tej kwestii a i mp5 nie służy do strzelania na 150 czy więcej metrów ale wolał bym przeziernik powiedzmy 1,5mm na tarczy o średnicy co najmniej 2cm. Ale to tylko ASG, tu taka precyzja nie ma znaczenia.

Posted (edited)

Ale temat się rozwinoł :D

Kubabuda mój bład co do Lee-enfildach SMLE Mk III ;) już się więcej nie powtórzy :killer: Pozatym wole KAR98K :D Znacie jakieś repliki tyko żeby łoże było z drewna i były jakieś możliwości tuningu :killer:

Co myślicie o przyrządach mechanicznych w replikach M700 ??? Wielu uważa że są Dobre , strzełał ktoś z tej "Fuzji" i może coś o tym powiedzieć ?

Pozatym która sniperka najlepiej się nadaje do tuningu [chodzi tylko o repliki z mechanicznymi przyrządami]

Edited by MakuwA
Posted
KAR98K icon_biggrin.gif Znacie jakieś repliki tyko żeby łoże było z drewna i były jakieś możliwości tuningu maniak_killer.gif

KAR98K icon_biggrin.gif Znacie jakieś repliki tej broni tylko żeby łoże było z drewna i były jakieś możliwości tuningu maniak_killer.gif

Jeszcze 2 razy.

Zapomniałeś że snajper ma być skuteczny nawet w AS. Strzelając z mechanicznych nie dasz rady wziąć poprawki na wiatr na 70-80 metrach bo nie zobaczysz kulki na tyle dokładnie a w lunecie tak.

Posted (edited)

Wiesz na mechanicznych ciężko ocenić czy to było 30cm czy 70cm, a wystarczy mały powiew wiatru. Może się da ale po co jak można w lunecie sprawdzić po podziałkach i oddać drugi szybki strzał który prawdopodobnie będzie celny.

Edited by KicpA
Posted

KAR98K :D Znacie jakieś repliki tej broni tylko żeby łoże było z drewna i były jakieś możliwości tuningu :killer:

Trudno było by, gdybym nie polecił Ci SWD Atoz'a ;) może nie ma drewnianego łoża, ale kolbę i przednie okładziny.

Posted

No wiesz Dexter takie zajebiste klimaty ala Resident Evil :twisted:

Sam się kiedyś zastanawiałem jak przerobić wiatrówkę PCP kal5.5mm na snajpe ASG ale troszkę za dużo problemów technicznych jednak :cry: nie miał mi kto lufy przetoczyć na większy kaliber no i z magazynkiem troche problem bo po powiększeniu otworów zostało by za mało materiału aby zachować spójność konstrukcji :(

Posted (edited)

PCP mają pełny zakres regulacji. Dało by się.

Lufy bys nie przetaczał (głupota, żal lufy) ale dopasował preckę od AEG.

Dokładnie dobre PCP ma regulację :twisted:

Wiadomo że precke, ale jakoś trzeba by to umocować a nie ukrywam tak by było najłatwiej. Zresztą po co ci sama lufa od PCP jak nie miał byś reszty????

No i jest jeszcze kwestia HU!!! Przy takich mocach pewnie standardowa guma rozpadła by się po 5 strzałach, jak nie szybciej!!! Trzeba by zrobić jak Thor bez HU 8-)

P.S.

Hmmmm natchnęło mnie to do ponownej próby zmierzenia się z tym tematem... A do tego władować to w body M82A3 Kur...a ale by to był odjazd na maksiora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edited by viper-rt10