Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, jestesm szczęśliwmy posiadaczem AK74S w systemie VFC, i mam pytanie, czy ma ktoś na sprzedaż mechanizm od EBB?

I czy dałoby się go zamntować w moim kałaszku.

Jak to wygląda i na jakiej zasadzie to działa ?

Pozdrawiam

• 1 year later...
  • Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 5 months later...
Posted

Siemka. Chciałbym lekko odkopać ten temat. Tylko mam inne pytanie, ale dalej o Cymie 050A. czy mógłbym z tego cacka zrobić bron w stylu Rpk - 74 / PKP PECHENEG itp? Ponieważ kupiłem tą broń ze świadomością, że jest to CKM. Lecz się myliłem. Mogę wydać max 500 zł. Podkreślam NIE MUSZĘ ZWIĘKSZAĆ MOCY BRONI.

Z górki dziękuje, oraz pozdrawiam.

Posted (edited)

Jedziesz na jakąkolwiek poważniejszą imprezę i zazwyczaj w regulaminie masz punkt mówiący o tym, że z hicapów/drumów mogą strzelać tylko repliki broni, która w "realu" wali z magazynków bębnowych/pudełkowych. Często też takie repliki mają liberalniejsze limity fps do walenia na auto. Chcesz być żołnierzem wsparcia-dźwigaj.

Edited by Nath
Posted (edited)

Pewnie się kolega Rejovski pomylił, bo cyma cm050 to replika AIMS, a RPK-74 to CM.051 :icon_smile:

Przeróbka AIMSa na PKP czy nawet PKM była by na tyle skomplikowana i droga, że nie powinieneś nawet jej brać pod uwagę.

Natomiast doprowadzenie do wyglądu mniej więcej RPK nie będzie aż tak trudne. Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad rumuńską odmianą RPKS:RomanianRPKs.jpg

Jeżeli interesuje Cię tylko luźna stylizacja, to w takim przypadku mógłbyś załatwić sobie jedynie dłuższą lufę z dwójnogiem i uzyskałbyś bardzo oryginalny rkm, a zmiany byłby by w pełni odwracalne. No chyba, że koniecznie musisz mieć rosyjska/radziecką odmianę...

Co sensowności zakupu rkm.

W tej chwili, to najbardziej opłaca Ci się zrobić tego rumuńskiego RPKS i zakup elektrycznego magazynka bębnowego. Gearbox V3 pozwala uzyskać duże fps przy wysokiej niezawodności. Po za tym RPK jest lekkie i w miarę ergonomiczne(jak na rkm), a lżejsza replika, to większy sens w jej użytkowaniu (gdy strzela tak samo jak cięższe M249, M60 czy PKM)

Jeżeli chodzi o ogólny sens użytkowania rkmów w airsofcie to moje zdanie jest takie; najmocniejszy argument przeciwników rkm brzmi następująco: "po co Ci RPK/M60/M249/PKM jak w mp5k możesz mieć takie same fps, taki sam rof i magazynek bębnowy". Niby twierdzenie to na ręce i nogi, ale w praktyce kończy się na gadaniu - ile widziałeś zwykłych replik (Ak, M4 MP5), które waliły po 500-550 fps na automacie z elektrycznego boxa? To są jednostkowe przypadki, a często nikogo takiego nie uświadczysz. Choćby dlatego, że wsparcie ze zwykłego hi-capa jest bezsensowne, bo dłużej podkręcasz, niż strzelasz. Elektryczny bęben jest ciężki(załadowany prawie 1,5kg, czasami jest to połowa masy karabinka), hałasuje(w połowie opróżniony gra jak werbel) i jest niewygodny(zmienia wyważenie broni, gdy karabinek jest na zawieszeniu to box wbija się w nery) i za jego cenę można dostać kilka low- lub mid-capów, dlatego większość go sobie odpuszcza. A jak chcą robić za "wsparcie" to nie powinni.

Jak weźmiesz pod uwagę to, co Nath napisał, to rola rkm jest jeszcze bardziej sensowna.

Edited by Zachar
  • 1 year later...
Posted (edited)

witam

mam pytanie do posiadaczy CM.050a - a mianowicie jaką polecacie gumkę Hop-up oraz jaką lufę precyzyjną do stockowej cymy ?

przy okazji jaką je wymienić akurat w tej replice bo niestety na yt brak instrukcji do tego modelu .

Edited by robur21
  • 11 months later...
  • 11 months later...
Posted

Cześć.

Poradźcie proszę jakie midcapy/lowcapy macie sprawdzone, podające bez zacinek kulki powyżej 0,25g?

Stokowy Hicap radzi sobie z wszystkim ale nienawidzę hicapów.

Midcapy cymy, odpowiednio "sformatowane" i wystrzelane po x magazynków na 0,25 (bez problemów)

tną się losowo już na 0,28g G&G, nawet jak załaduje po 50bb.

Mam 6 takich midcapów i z wszystkimi jest problem na kulkach cięższych niż 0,25g,

więc szukam magazynków innych firm (lowcapy / midcapy).

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

R