Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Znalazłem łuski 7,62 x 25mm czyli zdaje się Tokarev.

Myślałem, że są z II WŚ i od Pepeszy, ale chyba są produkcji polskiej (3 z 4 łusek), bo mają bicie 21 w kółku. Skąd mogę się dowiedzieć rok produkcji tych łusek? Oczywiście oprócz tej 21 mają jeszcze inne numerki.

W razie potrzeby mogę podesłać fotki.

Posted

Podepnę się pod temat. Te same łuski, w kółeczku 343. Drugie liczby to 55/56. Może ktoś coś bliżej napisać?

Nie te same, bo jakiś gamoń amunicję 7,62 mm x 25 wz. 1930 nazwał "Tokariewa", co napisał zgodnie z transkrypcją anglosaską. Nie wiem, zapomniał, że to jest polskojęzyczne forum, czy coś? A Twoja amunicja była produkowana w fabryce amunicji w Pilczycach k/Wrocławia i pochodzi roku 1955 i 1956.

ale chyba są produkcji polskiej (3 z 4 łusek), bo mają bicie 21 w kółku.
...czyli wytwarzano je w PAF w Skarżysku Kamiennej (dzisiaj ZM Mesko).
Posted

jakiś gamoń amunicję 7,62 mm x 25 wz. 1930 nazwał "Tokariewa", co napisał zgodnie z transkrypcją anglosaską. Nie wiem, zapomniał, że to jest polskojęzyczne forum, czy coś?

dzięki za uprzejmości w moją stronę. gdybym umiał cyrylicą to bym napisał w oryginale. ale pies to... na szczęście mam dziś ciężki dyżur i się tym nie będę przejmował.

Posted

A po co cyrylicą? Zasady transkrypcji cyrylicy na język polski znajdziesz sobie w Sieci, jest je w stanie opanować nawet średnio rozgarnięty 5-latek, masz szanse sobie poradzić.

Posted

Podczepię się pod temat , jak wiadomi w wojsku polskim nadal przeważają AKMSy , skąd więc czerpiemy amunicję 7,62 ? Czy produkuje się ją w Polsce , czy skupujemy , czy to po prostu pozostałości z magazynów . :D

Posted
Podczepię się pod temat , jak wiadomi w wojsku polskim nadal przeważają AKMSy , skąd więc czerpiemy amunicję 7,62 ? Czy produkuje się ją w Polsce , czy skupujemy , czy to po prostu pozostałości z magazynów .
Amunicja 7,62 mm x 39 produkowana jest w MESKO, niemniej jednak na razie zużywamy to, co jest w magazynach, nie zamawiając nowych partii. Głównie wytwarza się taśmowaną 7,62 mm x 51 i pośrednią 5,56 mm x 45.