Churchill_MD Posted June 5, 2009 Report Posted June 5, 2009 Znalazłem łuski 7,62 x 25mm czyli zdaje się Tokarev. Myślałem, że są z II WŚ i od Pepeszy, ale chyba są produkcji polskiej (3 z 4 łusek), bo mają bicie 21 w kółku. Skąd mogę się dowiedzieć rok produkcji tych łusek? Oczywiście oprócz tej 21 mają jeszcze inne numerki. W razie potrzeby mogę podesłać fotki. Quote
W.Zajcev Posted June 5, 2009 Report Posted June 5, 2009 Te drugie numerki oznaczają datę produkcji ;-) Quote
MAJOR762 Posted June 5, 2009 Report Posted June 5, 2009 Podepnę się pod temat. Te same łuski, w kółeczku 343. Drugie liczby to 55/56. Może ktoś coś bliżej napisać?? Quote
Churchill_MD Posted June 6, 2009 Author Report Posted June 6, 2009 343 to Polska polecam:http://www.municion.org/identificacion/urss.htm Quote
REMOV Posted June 6, 2009 Report Posted June 6, 2009 Podepnę się pod temat. Te same łuski, w kółeczku 343. Drugie liczby to 55/56. Może ktoś coś bliżej napisać? Nie te same, bo jakiś gamoń amunicję 7,62 mm x 25 wz. 1930 nazwał "Tokariewa", co napisał zgodnie z transkrypcją anglosaską. Nie wiem, zapomniał, że to jest polskojęzyczne forum, czy coś? A Twoja amunicja była produkowana w fabryce amunicji w Pilczycach k/Wrocławia i pochodzi roku 1955 i 1956. ale chyba są produkcji polskiej (3 z 4 łusek), bo mają bicie 21 w kółku....czyli wytwarzano je w PAF w Skarżysku Kamiennej (dzisiaj ZM Mesko). Quote
Churchill_MD Posted June 6, 2009 Author Report Posted June 6, 2009 jakiś gamoń amunicję 7,62 mm x 25 wz. 1930 nazwał "Tokariewa", co napisał zgodnie z transkrypcją anglosaską. Nie wiem, zapomniał, że to jest polskojęzyczne forum, czy coś? dzięki za uprzejmości w moją stronę. gdybym umiał cyrylicą to bym napisał w oryginale. ale pies to... na szczęście mam dziś ciężki dyżur i się tym nie będę przejmował. Quote
REMOV Posted June 6, 2009 Report Posted June 6, 2009 A po co cyrylicą? Zasady transkrypcji cyrylicy na język polski znajdziesz sobie w Sieci, jest je w stanie opanować nawet średnio rozgarnięty 5-latek, masz szanse sobie poradzić. Quote
Keltuzar Posted June 7, 2009 Report Posted June 7, 2009 Podczepię się pod temat , jak wiadomi w wojsku polskim nadal przeważają AKMSy , skąd więc czerpiemy amunicję 7,62 ? Czy produkuje się ją w Polsce , czy skupujemy , czy to po prostu pozostałości z magazynów . :D Quote
REMOV Posted June 7, 2009 Report Posted June 7, 2009 Podczepię się pod temat , jak wiadomi w wojsku polskim nadal przeważają AKMSy , skąd więc czerpiemy amunicję 7,62 ? Czy produkuje się ją w Polsce , czy skupujemy , czy to po prostu pozostałości z magazynów .Amunicja 7,62 mm x 39 produkowana jest w MESKO, niemniej jednak na razie zużywamy to, co jest w magazynach, nie zamawiając nowych partii. Głównie wytwarza się taśmowaną 7,62 mm x 51 i pośrednią 5,56 mm x 45. Quote
Wukasz Posted June 8, 2009 Report Posted June 8, 2009 A na stronie głównej mamy napisane wprost ... "video prezentacje". ;) Quote
Recommended Posts