szpargal Posted June 8, 2009 Report Posted June 8, 2009 Ogólne zasady fizyki są niezmienne, działają tak na kulkę jak i na pocisk karabinowy. Natomiast balistyka kulki i pocisku to dwa różne światy. O ile w ASG można pokusić się o nanoszenie poprawek pionowych czy nawet wyprzedzenia, to już poprawki na wiatr to w zasadzie loteria. Nie mam dużego doświadczenia z ASG na dłuższych dystansach, ale wg mnie to nawet nie jest namiastka strzelania precyzyjnego z karabinów na znaczne odległości. Nie ma co się czarować. Polecam chociażby poczytać o zawodach LongShot i frustracjach zawodników strzelających w bądź co bądź komfortowych warunkach (tarcza się nie odstrzeli ;-)) i z wypasionych sprzętów. A co dopiero mówić o pracy bojowej snajpera, gdzie oprócz ogromu wiedzy i doświadczenia dochodzi potężny stres i zmęczenie. Dlatego osobiście uważam, że te rzeczy są nieporównywalne.
Side Posted June 8, 2009 Report Posted June 8, 2009 Dzięki Szpargal za wyjąśnienie. Ja piszę skrzywiony ARem11 który nie ma HU ;) A no tak... zapomniałem :-F
szpargal Posted June 8, 2009 Report Posted June 8, 2009 No tak... Ale ja np. nie zaobserwowałem różnicy w celności kulki ASG zmianiając nastaw o 2 kliki na lunecie - rozrzut był i tak za duży aby określić wpływ poprawki. Ale już w karabinie nawet na 100m te dwa kliki mają znaczenie, to jest 1/2 MOA czyli ok. 1,5 cm przesunięcia POI. Niby niewiele, ale jednak, jak nie można wcelować to wkurzenie się włącza.
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Ja zakładam ze poprawki na odległościach 70-100 metrów w przypadku replik ersoftowych jako taich bez względu na to czy z HU czy bez ktore można brac pod uwage i ich ewentualne "podkręcanie" na lunecie to sprawy rzędu od pół metra do metra. Mniejsze można sobie darowa bo na takich odległosciach rozrzut rzędu 20-30 cm jest raczej bardzo dobrą "powtarzalnością" w tym przypadku ;)
szpargal Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 A kiedyś były do RAM-ów takie owalne pociski z lotkami, są jeszcze? Może one miały be mniejszy rozrzut, albo chociaż te 30cm na 100m by trzymały? Testowałeś to?
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Nie mam takiej możliwości aktualnie mam tylko ARa 11 a to to ma tylko lufe 6mm więc dupa z tego.
pidzejfat Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Poza tym te pociski w kształcie lotki mają super wagę: 0,19g....
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Nie wiem co to "rybka" wiem że do RAMów były/są pociski wyglądające jak pół kulki+tuleja o kalibrze albo .68 albo .43 nie pamiętam.
Guest (ID:6452) Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 "A kiedyś były do RAM-ów takie owalne pociski z lotkami" Rybki.
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Kurde ale nie 6mm :P I nie owalne tylko "pół kulki z "ogonem""
wally Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 http://rap4.pl/sklep/catalog/product_info....products_id=153
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 No i fajnie ale to to się po pierwsze nie nadaje do ARa11 i jemu podobnych RAMów które od "fabryki" wychodzą jako repliki/karabinki ASGowe. Po drugie to nie to o czym pisałem ;) proszę: http://www.pbnation.com/showthread.php?t=2994274
szpargal Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Tę brennekę do paintballa też widziałem, ale chodziło mi o te "rybki" właśnie. Testował to ktoś? Jak to lata? Może warto się zainteresować jako amunicja "snajperska"?
thor_ Posted June 9, 2009 Report Posted June 9, 2009 Weź pod uwagę że te "rybki" to albo ręcznie będziesz "odprzodowo" ładował do repliki ASGowej albo jedynym wyjściem jest RAM z konwersją "łuskową" na ASG. Przez zwykły "podajnik" do komory HU nie załadujesz tego wynalazku ;)
HoHoL Posted June 10, 2009 Report Posted June 10, 2009 No widze. Zmierzenie prędkości bez żadnych przyrządów, żeby była wmiare przybliżona wartość? Jak to zrobić? Prędkość wiatru określa się w metrach na sekundę. Wiatr może być : - słaby (2-3 m/s) - umiarkowany (4-6 m/s) - silny (8-12 m/s) Do określenia prędkości wiatru mogą służyć następujące oznaki: Wiatr słaby: - chorągiewka kołysze się i odchyla od drzewca - chusteczka kołysze się i lekko rozwija - dym lekko odchyla się od komina - trawa kołysze się - na krzakach kołyszą się liście i gałązki - na drzewach kołyszą się i szumią liście Wiatr umiarkowany: - chorągiewka jest rozwinięta i powiewa - chusteczka powiewa - dym płynnie odchyla się od komina, nie rozdzielając się - kołyszą się krzaki - trawa pochyla się ku ziemi - cienkie gałęzie odchylają się od drzewa, a liście silnie sie kołyszą Wiatr silny: - chorągiewka rozwinięta łopocze i utrzymuje się poziomo - chusteczka wyrywa się z rąk - dym odchyla się poziomo od komina i nie rozdziela się - trawa ściele się po ziemi - krzaki są nachylone w kierunku wiatru - na drzewach kołyszą się konary i odchylają grube gałęzie Źródło: "Podręcznik strzelca wyborowego" Wydanie MON
szpargal Posted June 10, 2009 Report Posted June 10, 2009 (edited) Jest jeszcze prosty wzór na obliczenie prędkości wiatru na podstawie kąta wychylenia chorągiewki: kąt/4 = prędkość [mph] Inną metodą jest określenie prędkości wiatru na podstwie obserwacji ruchów mas ciepłego powietrza w celowniku. Przy częstym strzelaniu aby zapobiec fałszywym sygnałom od nagrzanej lufy stosuje się taśmę ochronną nad lufą. O taką jak tu widoczną troszkę: http://www.cz-usa.com/product_detail.php?id=75 Potem już tylko określamy kierunek wiatru, bierzemy współczynnik C dla danej amunicji i wyliczamy poprawkę ;-) Np. wg wzoru: The Marine Corps Windage formula: Range X MPH —————— = MOA C Edited June 10, 2009 by szpargal
momo Posted June 10, 2009 Report Posted June 10, 2009 Dzięki HoHoL, bardzo przydatne dla mnie informacje.
thor_ Posted June 10, 2009 Report Posted June 10, 2009 To co Hohol wrzucił można "uszczegółowić" właśńe za pomocą skali Beauforta ;) Ale tak "precyzyjne rozgraniczanie nie jest potrzebne. Faktem jest że skala Beauforta może sie przydać "gdzie indziej" i jest dość ładnie opisana. http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/sila_wia.html
HoHoL Posted June 10, 2009 Report Posted June 10, 2009 Dzięki HoHoL, bardzo przydatne dla mnie informacje. Nie ma sprawy. Jakbyś jeszcze coś potrzebował to daj znać.
Guest (ID:6452) Posted June 12, 2009 Report Posted June 12, 2009 Thor, do gazowego czterotakta (z dostępem do komory od strony zamka) toto załadujesz. A HU nie będzie przeszkadzał (skręcić na zero i jazda).
Recommended Posts