Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ciekawe... teoretycznie wpisując prędkość początkową repliki bez HU i masę kulki poprawki powinny być podobne, w końcu to jedna i ta sama balistyka (założenie to oczywiście HU=0).

Posted

Ciekawe... teoretycznie wpisując prędkość początkową repliki bez HU i masę kulki poprawki powinny być podobne, w końcu to jedna i ta sama balistyka (założenie to oczywiście HU=0).

Moim zdaniem to zupełnie inna bajka i nie możemy tego porównywać i przyjmować takiego założenia. Pewnie też sam kształt pocisku ma spore znaczenie. Myślę, że powychodziłyby nam głupoty ;)

Posted

W zasadzie wystarczy kawałek taśmy z jakiegoś lekkiego materiału, garść trawy, jakieś "śmieci" i w miarę rozwinięty zmysł "orientacji przestrzennej". Jesteś w stanie w ten sposób nauczyć sie określać kąty z dokładnością wystarczajacą do uzyskania zadowalającej precyzji strzału. A poza tym są przyrządy do tego tyż ale raczej się z nich w terenie nie korzysta.

Posted (edited)

"no to se sprawię icon_wink.gif"

Ludzie nie możecie zakładać takich tematów, bo thor_ kiedyś wydając pieniądze zbankrutuje na te wszystkie "zabawki" :wink: :wink: :wink:

Pozdrawiam KorczO

Edited by BAST3R
Posted

Nie no, fajny bajer. Jak możliwe jest wmiare trafny pomiar kątu wiatru dzięki kawałku materiału i odpowiedniej wiedzy, tak nie wiem czy jest to możliwe aby określić prędkość, chodź może...

Posted

Widzisz linka, którego dał baum? Tam jest właśnie gadżet, który mierzy prędkość wiatru - co samo w sobie nie jest jakimś specjalnym wyczynem.

Posted

Widzisz linka, którego dał baum?

No widze.

co samo w sobie nie jest jakimś specjalnym wyczynem.

Zmierzenie prędkości bez żadnych przyrządów, żeby była wmiare przybliżona wartość? Jak to zrobić?

Posted

Ręce opadają - widziałeś co jest pod linkiem podanym przez bauma?

Co dla Ciebie znaczy nazwa wiatromierz?

Teraz mówiłem o prędkości wiatru nie kierunku. Thor_ mnie oświecił jak zmierzyć kąt wiatru w terenie, a ja teraz się pytałem jak zmierzyć prędkość.

Posted

Momo zapewniam, że wartośc błędu prędkości wiatru w zakresie 5m/s jest do przyjęcia. A skoro tak to wystarczy przyswoic tabelę "skali Beauforta" i z taką mniej wiecej dokładnościa bez przyrządów jesteś w stanie okresli "na oko" prędkośc wiatru.

Oczywiście przy strzelaniu na baaardzo duże odległości gdzie wypadałoby wziac także poprawkę na ruch obrotowy ziemi takie "przybliżenie" to zdecydowanie za mało.

W ersofie zakładam, że strzelamy w zakresie "skutecznego" strzału więc raczej w grę wchodzą odległości do max okolic 100 metrów i zależności między masą amunicji, prędkości wylotową a np prędkością wiatru. Kiedy wiatr będzie wiał "4" i więcej B prostopadle do linii celowej to na więcej niż 20 metrów i tak nie strzelisz celnie ;)

Posted

W ersofie zakładam, że strzelamy w zakresie "skutecznego" strzału więc raczej w grę wchodzą odległości do max okolic 100 metrów i zależności między masą amunicji, prędkości wylotową a np prędkością wiatru. Kiedy wiatr będzie wiał "4" i więcej B prostopadle do linii celowej to na więcej niż 20 metrów i tak nie strzelisz celnie ;)

Thor (nawiązując do mojego wcześniejszego posta), czy jesteś pewien, że można nasze airsoftowe warunki odnieść do ogólnej balistyki? Nie wiem po prostu czy rotacja kulki, czyli działanie hop-siupa nie będzie miała tak znacznego wpływu na tor lotu (działanie wiatru na rotacje kulki), i co za tym idzie - poprawek.

Jestem laikiem jeśli chodzi o fizykę, tory lotów itd. Bardzo możliwe, że to co piszę ma się nijak do rzeczywistości, ale chciałbym poznać zdanie innych.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...