Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Zakupiłem paczkę tychże kulek w celu chronowania replik. Po wystrzelaniu ponad 1,8 k. tych kulek stwierdzam 2 podstawowe felery tych kulek:

1.) po zważeniu ściśle odliczonej ilości kulek, wyszło, że 100 szt. kulek GFC precision waży... 22 g. Czyli - kulka "0,20" GFC waży 0,22

Jakie to daje przekłamanie na chrono:

- na GFC 410, na prawdziwych 0,20 wychodzi 428 fps

- na GFC 465, na prawdziwych 0,20 wychodzi 500 fps

i tak dalej....

ponadto te kulki mają wybitną łatwość rozpadania się na drobne, nawet po strzeleniu w zwinięty kłębek folii. Żadne inne kulki tak nie fragmentują.

Nie, żebym miał coś przeciwko kulkom 0,22 g. Po prostu lubię miec dokładnie to, za co zapłaciłem, a nie królika z kapelusza

Dla porównania - kulki PJ 0,20 mają właściwą wagę.

Posted

...albo sypią cięższe żebyś miał wrażenie większej precyzyjności? U mnie lampka alarmowa zaświeciła się, gdy przed pomiarem chrono oddałem kilka strzałów próbnych w lesie i kulki leciały zadziwiająco stabilnie jak na 0,20.

W każdym razie "dzięki" tym kulkom o mały włos nie wybebeszyłem ponownie gb w poszukiwaniu rzekomo "zagubionych" 40 fps.

Posted (edited)

ponadto te kulki mają wybitną łatwość rozpadania się na drobne, nawet po strzeleniu w zwinięty kłębek folii. Żadne inne kulki tak nie fragmentują.

To potwierdzam , nawet strzelając na maxymalny dystans gdzie BB trafiała lobem ( w drzwi kuchenne mojego domu ) rozpadała się na część , używałem 0.3 . A co do wagi , jak wrócę do domu zagadam ze znajomym który ma aptekę i bardzo dokładną wagę , napiszę co i jak .

Edited by przemek10
Posted

Jangi, GFC kupiłem na szybko w sklepie stacjonarnym, bo potrzebowałem czegoś o tej wadze do chrono. A kulki G&G kupię bardzo chętnie - masz jakieś do sprzedania? :-F

Posted

Wracając do tematu kulek GFC - właśnie skontaktował się ze mną p. Zalewski z Gunfire - resztkę kulek odsyłam do kontroli razem z oryginalnym opakowaniem. Reakcja błyskawiczna, plus za nie pozostawianie niewyjaśnionej sprawy.

Posted
i to chyba jedyne aktualnie dostępne icon_wink3.gif.

http://www.military.pl/cyber-gun_161m/kulk...1-kg_8489t.html

http://www.military.pl/cyber-gun_161m/kulk...1-kg_8487t.html

;)

Ewentualnie, jeśli macie w pobliżu jakieś mniejsze sklepiki mające w ofercie ASG - popytajcie się tam o sprowadzenie. Sam się bardzo zdziwiłem, gdy zobaczyłem jak niektóre sklepy w poszukiwaniu zbytu są w stanie załatwić wymarzone kulki w atrakcyjnych cenach ;).

Co się tyczy GFC - Grisza, skąd pewność, że kulki mają wagę 0.22, a ich waga nie waha się, np. od 0.2 do 0.24?

Posted
Co się tyczy GFC - Grisza, skąd pewność, że kulki mają wagę 0.22, a ich waga nie waha się, np. od 0.2 do 0.24?

A co za różnica??? Rzekłbym nawet, że podana przez Ciebie możliwość jest nawet gorsza ;). Może Grisza ocenił to względną powtarzalnością wyników na chrono.

Posted

No to dlatego :killer: Ja tutaj mierzę i mierzę na tym chrono, telefonuje HU i zachodzę w łeb o co tutaj kurde chodzi? M130 Bore CA i 350fps :poddanie: Układ szczelny do granic możliwości. Wkładam Kulki 0,28g. Guarder włączam HU i mam 320Fps :strach: No to taka statystyka mi odpowiada na M130.

Posted

Mortis, masz rację - powtarzalność wyników na chrono tych kulek jest dobra, rzekłbym nawet. że to całkiem przyzwoite kulki 0,22 :-F . Zważyłem dokładnie 140 tych kulek (tyle mi zostało) i otrzymaną wagę 31 g. podzieliłem. Dokładność wagi to 1 g.

Posted

Grisza, nastepnym razem sprawdzimy u mnie na wadze. Trzeba było mówić, mam dokładność 0,01g ale sie nie odzywałeś jak u mnie byłeś :D

Odliczymy 100 po dokładnym skalibrowaniu wagi i bedzie wiadomo.

P.S. I tak stawiam na niedokładność wagi a nie kulek jednak.

Posted

Dex, biorę dowolną replikę i gdy strzelam kulkami GFC - każdy wynik z chrono jest zaniżony. To nie była niedokładność wagi. A nie odzywałem się u Ciebie, bo - nie miałem tych kulek, a poza tym nie miałem pojęcia o problemie :P

Posted
A co za różnica??? Rzekłbym nawet, że podana przez Ciebie możliwość jest nawet gorsza icon_wink.gif. Może Grisza ocenił to względną powtarzalnością wyników na chrono.

Ano taka różnica, że akurat szukam kulek pomiędzy 0.2, a 0.23 więc skoro wykluczona jest ta możliwość, która (jak słusznie zauważyłeś ;)) jest gorsza, to czas zastanowić się nad zakupem tych kulek ;).

Posted

Dzisiaj miałem małą przygodę z kulkami GF, w precce systemy miałem zacinkę po której poleciała kolejna kulka wystrzeliwując piękne konfetti z lufy ;) A co do ich wagi to jest różnica, zauważalna.

Posted
Ano taka różnica, że akurat szukam kulek pomiędzy 0.2, a 0.23 więc skoro wykluczona jest ta możliwość

Hehe jakaś logika w tym jest, ale wydaje mi się, że w tym wypadku już nic nie można wykluczyć ;). Ryzyk fizyk...

Posted

Do tego te kulki z "precision" to wiele wspólnego nie mają - Siedziałem przez ponad 15 minut i nie udało mi się wyregulować kolimatora, bo kazda leciała gdzie indziej, a na G&G zrobiłem to w 2 minuty.

Posted

dziwne - strzelałem z GFC na lufach promyka 363w M15 i 500 w m14 i nigdy nie miałem zacinki.

o ile do zadań wyborowych się nie nadają (mowa o 0,3 g) to do szturmu (0,25) działają świetnie i nie tną się nawet w lufach 6,03.