Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam !

Zdecydowałem się założyć temat, bo pomysły i dostępne, na próbne wymiany części, mi się skończyły, a solucje z tematów o pokrewnych objawach nie rozwiązały sprawy.

Replikę kupiłem ok. 1,5 miesiąca temu jako "lekko śmiganą" i "nie otwieraną" z wsadzoną przez Spec-Shop sprężyną M120. Fakty wskazują jednak, że grzebał tam później ktoś o nikłym pojęciu i tandetnych narzędziach.

Jako odniesienie i stanowisko kontrolne niektórych części, przyjmuję posiadaną replikę SAM-R z G&P również na M120, którą niedawno zmuszony byłem serwisować i działa jak złoto.

Po pierwsze od początku rof wydawał mi się za niski, na słuch wiadomo było, że "chodzi za ciężko". Na baterii 9,6V 1,1Ah mini z G&P od pełnego naładowania replika jest zdolna do ok. 200-300 strzałów - oczywiście na baterii i przewodach można jajka usmażyć, po czym GB stoi i "wnętrzności" poruszają się nieznacznie i cofają na antyrevers - zjawisko opisywane obrazowo jako "TYK, TYK" :)

Po ok. 800bb wystrzelonych od zakupu zauważyłem pęknięcie szkieletu przy głowicy cylindra. Wymieniłem szkielet, poskładałem wszystko od nowa i dalej stoję z problemem opisanym wcześniej.

Ustalenia i próby jakie przeprowadziłem:

- podkładkowanie jest ok. sprawdzane n razy - 0 oporów;

- silnik działa - rezystancja w stanie spoczynku widziana z jego zacisków to 0,05 Ohma, prąd pracy na biegu jałowym 15,5-16A, zamiennie montowałem silnik z G&P - objawy te same;

- baterie: 1 to wspomniana 9,6V 1,1Ah mini z G&P, 2 to 9,6V 1,5Ah mini z FireFox'a (ta nawet po naładowaniu nie rusza gb), wydajność prądową faktycznie mają średnią i po podpięciu pakietu 9,6V 1,8Ah LARGE z SANYO, gb pracował dużo sprawniej, ale te małe baterie w SAM-R'ze po zastosowaniu przejściówki wystarczają do normalnej pracy i rof dają taki jak na wyjętej z niego baterii large;

- styki - wyczyszczone, rezystancja zamkniętego obwodu widziana z wtyku baterii to 0,2 Ohma (w G&P wyszło podobnie);

- zmniejszenie rezystancji o ok. 0.05Ohma (wyjęcie bezpiecznika) nic nie daje;

Ktoś ma jakieś pomysły ? Niekorzystne przełożenie zębatek ?

Posted

Łożyskowanie jest po obu stronach.

Co do sprężyny ... no cóż ... bite nic nie jest, więc pewności nie mam, ale zasięg i wygląd (zagęszczenie zwojów z jednej strony) raczej na to wskazuje.

Posted

Jeślil łożyskowanie jest po obu stronach to "moc" sprężyny mogła wzrosnąć do jakiś 135, więc bateria (słaba nawiasem mówiąc) może miec problemy z uciągnięciem.

Spróbuj prowadnice sprężyny dać bez łożyskowania.

Posted

Spróbuj wyciągnąć z GB sprężynę i prowadnice, skręć go i podłącz do aku.

Przed podłączeniem jeszcze sprawdź jak się kręcą zębatki na skręconym GB.

Posted

To jeszcze spróbuj skrecić Gb bez sprężyny i popychacza ale włóż tłok do środka i sprawdź czy przechodzi on bez problemów na tą "łysą" częścią zębatki tłokowej.

Posted (edited)

Przechodzi bez przeszkód.

Tłok blokuje się w tylnym położeniu czyli przy największych oporach stawianych przez sprężynę.

Przebić ze styków na korpus też brak.

Edited by Max_psg
Posted

na korpus... Radzę się przyjrzeć okablowaniu przy kostce stykowej przy spuście . Kabelek wychodzący z gb lubi się ułożyć w takiej pozycji ,że robi przebicie , przy wyciągniętym gb najczęściej nie wychodzi to na jaw .