Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Proszę filmik:

Z opisu wynika że to tłumik gemtecha. A przecież w każdym opisie AKSU jest jak wół że albo urządzenie wylotowe albo PBS-4 bo gazy nie będą miały wystarczającej siły by pchnąć suwadło (ale koleś strzela amunicją naddźwiękowa, więc może dlatego to działa). Czyli z filmu wynika że AKSU + zwykły tłumik to nie do końca profanacja...

Posted

Ciekawe ile w łapę dostał producent, żeby napisać w instrukcji "tylko i wyłącznie coś takiego od tego producenta" ;-) A może to po prostu zaprzyjaźnione firmy?

Posted

"Modyfikacje wynikają ze skrócenia lufy, co wiązało się z koniecznością skrócenia tłoczyska i zastosowania specjalnego urządzenia wylotowego zapewniającego działanie broni pomimo skrócenia lufy, a także pełniącego rolę tłumika płomieni." z wiki

Skoro tłumik płomienia specjalny to i tłumik dźwięku musi być specjalny. Coś musi zwiększać ciśnienie gazów wylotowych za pociskiem. Kurcze, nie mogę znaleźć tego tekstu o AKR (wiem, że to niepoprawna nazwa) gdzie było napisane właśnie o PBSie 4 i o AKSU.

Posted
z wiki
Aaa... czyli wikipedia w magiczny sposób awansowała w Twoich oczach do roli "każdego żródła"? I wierzysz we wszystko, co tam napisano? ;)
Skoro tłumik płomienia specjalny to i tłumik dźwięku musi być specjalny.
Interesująca logika. To twierdzisz, że każda broń z "specjalnym" tłumikiem dźwięku musi mieć w magiczny sposób specjalny tłumik? Bo tak i już?
Coś musi zwiększać ciśnienie gazów wylotowych za pociskiem.
Doprawdy? Musi?
Kurcze, nie mogę znaleźć tego tekstu o AKR (wiem, że to niepoprawna nazwa) gdzie było napisane właśnie o PBSie 4 i o AKSU.
Naturalnie, że nie możesz ;)
Posted

REMOV, nie możesz spokojnie wyjaśnić bez zbędnych ironii? Jak widać na filmie jest to możliwe że aksu działa z innymi tłumikami. Wydało mi się to interesujące i chciałem potwierdzić moje domysły.

Posted

REMOV, nie możesz spokojnie wyjaśnić bez zbędnych ironii?

Przecież to Ty zacząłeś, twierdząc, że rzekomo w każdym źródle są jakieś dziwaczne informacje. Ponieważ kilka źródeł mam, ale żadne nie potwierdza Twoich słów, więc grzecznie zapytałem, skąd bierzesz swoje mądrości na temat subkarabinka AKS-74U.
Jak widać na filmie jest to możliwe że aksu działa z innymi tłumikami.
A dlaczego ma nie działać? Pomijając fakt, że pokazane na filmie tłumiki mocowane do subkarabinka mają mniej więcej takie samo znaczenie, jak piąte koło u wozu.
  • 2 weeks later...
Posted

Nie widziałem nigdy PBS-4 na AK-74 (czyli wersji z długą lufą). Ani PBS-2 na AKS-74U. Więc coś w tym jest.

Nie znam budowy tłumika Gemtech 5,56, więc o nim się nie wypowiem.

Posted

A ja mam pytanie nieco odbiegające od tematu, ma ktoś zdjęcia AK74 z tłumikiem?? Albo zdjęcia tłumika PBS-2?? Bo nigdy w życiu nie widziałem ani AK74 z tłumikiem ani tłumika do AK74.

Posted
Bo nigdy w życiu nie widziałem ani AK74 z tłumikiem ani tłumika do AK74.
Mało podróżujesz po świecie - na zdjęciu lufa AK-74 z tłumikiem dźwięku TGP-A-5,45 (masa 0,685 kg, długość 190 mm) ;)

th__TGP-A-545_01.jpg

Posted

A jesteś może w stanie zidentyfikować tłumik widoczny na poniższych zdjęciach?

p041.th.jpg p047.th.jpg

(źródło zdjęć: http://krashevsky-sf.com/ )

Wygląda on bowiem nieco inaczej niż TGP-A-5,45, a jak widać też jest używany z 74ką.

PS. Za podanie kto jest producentem powyższego tłumika też byłbym wdzięczny.