Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Problem jest tylko z długością bateii pod deklem i miejsca na tą baterie. Na 100% 10,8 ci się pod deklem nie zmieści i nie wiem czy nie będzie problemu z 9,6 poważnie.

...10,8 miałem u siebie, mieści się :-P ale ledwo ledwo ;-) optymalnym rozwiązaniem jest 9,6; mieści się bez problemu, i daje dobry rof ;-) ...

...EDYTKA:Chlor, muszę przyznać że poskładana w całość i pomalowana Ula wygląda jak dla mnie bomba :mrgreen: mimo iż wcześniej mi się nie ogółem Twój pomysł nie podobał :-P ...

Edited by SDM
  • Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

SDM jeśli mieści ci się bateria 9,6 i 10,8 to znaczy, że musiałeś frezować mocowanie górnej, tylnej okładziny(tej tuz przy "łamanym'' łączniku dekla) bo u mnie i kolegi z teamu jest ono na tyle wąskie, że baterie NiMh dalej niż do tego momentu popchnąć nie można. W AKS74U CM.035 można było ale w CM.045 się nie da.

Riperrov dla ciebie linki:

bateria: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4652

ładowarka: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4649

Wiem, że King Arms jest drogi ale czasem warto zapłacić więcej. Koledzy z teamu kupili LiPo Firefox i teraz choć jeszcze nie byli na żadnej strzelance żałują i odradzają. Może źle ładowali, nie wiem ale twierdzą, że te batki im prądu nie trzymają.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

Dzięki Chlor - a teraz pytanie do użytkowników. Czy trzeba wymieniać gumę HU - czy stockowa jest ok. We wczesnych cymach była fatalna, ale w późniejszych modelach podobno była całkiem niezła. Jakieś opinie?

Posted

No i pytanie o miejsce na baterię - czy ktoś może podać wymiary baterii jaka się zmieści pod dekiel ? Czy np to BATKA się zmieści?

Re: Riperrov:

1.Bateria z tego linku to kostka a w CM.045 chowany pod deklem jest stick. No chyba, że chcesz przymocować do kolby choć ja powiem szczerze, że nie pochwalam tego bo:

A. To już nie replika a zabawka na baterie.

B. LiPo są podobno łatwo palne-szczególnie po serii z bliskiej odległości a jeśli nawet nie to szkoda niszczyć ogniw :killer: .

2. Nie mam osobiście zielonego pojęcia jak kręci stokowa gumka CYMY choć kolega na nią nie narzekał a ma CM.045A a ja u siebie od razu wstawiłem gumkę systemy i jest bosko.

Re: SDM:

Pamiętam moją RPKaśkę :wink: ...gdyby nie jej wymiary...co do tej baterii NiMh to zaczynam się wahać. LiPo pakiety są nieco grubsze i z pewnością tego mocowania nie przejdą i max mieści sie w CM.045 LIPo stick 1600mHa. Co do NiMh nie mam już tej pewności bo teraz po prostu nie dysponuję takową aby to stwierdzić na 100% czy przechodzi to miejsce czy nie. Ja nigdy nie używałem NiMh w mojej Ulce.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

Replika przyszła - jestem bardzo zadowolony wyglądem i jakością spasowania elementów. Wygląda to jak mały pancerny czołg 8). Wkurza mnie tylko to że po tym jak zmienię nastawę rodzaju ognia selektorem, pojawia się szczelina w obudowie przez którą widać gearboxa, w pozycji "safe" tego nie ma, wtedy wszystko jest szczelne. No i pytanie:

Czy ktoś mierzył średnicę stockowej lufy? I czy wstawienie precki ma tu sens z taką krótką rurką. Jeżeli tak to jaką preckę, jakiej firmy ?

Posted

Wstawienie lufy precyzyjnej ma tu szczególny sens. Lufa tutaj ma już 300 mm. Będzie widać różnice. Wstawienie precki spowoduje:

1. Przyrost FPSów (w moim przypadku ilość FPSów wzrosła o ponad 20 na 300mm preclufie).

2. Lepsze skupienie.

3. Lepszą celność.

4. Większy zasięg.

Możesz wstawić Km-Head, Prometeus ale powiedzmy sobie szczerze. To wciąż i nadal jest 300mm lufa w karabinie szturmowym. Jeśli kogoś stać na wydanie 250 pln na lufę to ok. Ja używam i polecam do tej repliki precki MadBulla. To już trzecia precka tej firmy w moim arsenale. Jak dla mnie precki tej firmy gwarantują skupienie i zasięg jakiego oczekuję. Jeśli nie będzie dostępnej tej długości ze stajni MadBulla następna w kolejności lufa jaką zaproponuje jest SYSTEMA. Są osoby uważające ją za lepszą od Madbulla. Może, ale ja oceniam też stosunek ceny do efektu. SYSTEMA najtańsza nie jest a to wciąż tylko lub aż 300mm.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

A gdzie kupowałeś swoją lufę MB? To jest ta wersja teflonowana?

Swoją 455mm lufę do mojego tuningowanego AKS74U firmy MB kupiłem w specshopie. Warto poszukać też na asgshopie i na capri. Tak to ta precka teflonowa.

Pozdrawiam Chlor.

Posted (edited)

MadBull robi tylko lufy teflonowane ;) Jak używasz dobrych kulek to lufa jest na lata i bardzo dobre skupienie można na niej uzyskać.

Pozdrawiam.

Edited by grzechotnik
Posted

Aha i jeszcze jedno. Mam 300mm preckę JBU 6,03 i 455mm madbulla. I właśnie dlatego nie wiem gdzie można dostać 300mm preckę z Madbulla. 455mm preckę maskuje tłumikiem z Silesia factory. Przeprowadzę testy na zasięg i napiszę czy warto wstawiać 300mm czy 455mm preckę. Kombinuję z długością lufy bo dla mnie liczy się zasięg.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

Aha i jeszcze jedno. Mam 300mm preckę JBU 6,03 i 455mm madbulla. I właśnie dlatego nie wiem gdzie można dostać 300mm preckę z Madbulla. 455mm preckę maskuje tłumikiem z Silesia factory. Przeprowadzę testy na zasięg i napiszę czy warto wstawiać 300mm czy 455mm preckę. Kombinuję z długością lufy bo dla mnie liczy się zasięg.

Pozdrawiam Chlor.

Jeżeli możesz to podaj wyniki testów. W mojej cymie 042 mam preckę systemy 455 i chętnie się dowiem czy warto wstawiać 300 czy jednak 455 i tłumik. Mówiąc szczerze wolałbym zostawić długość 300 bo kompaktowość tej broni to dla mnie najważniejsza rzecz, więc jak możesz sprawdzić czy jest różnica na stockowej 300 i precce 300 to będę wdzięczny 8)

Posted

Wstępnie już teraz mogę powiedzieć, że różnica pomiędzy lufą stokową a precką 300mm jest widoczna. Kulki przynajmniej lecą dość celnie na odległość 50-52 metrów, jest też skupienie i w miarę powtarzalność. Strzelając serią zawsze trafię przeciwnika w promieniu 50 metrów. Po 50 metrach kulki też lecą ale to już jest tylko chmara kulek. Przy strzelaniu z lufy stokowej była tylko chmura daleko lecących kulek choć nie tak daleko jak przy preclufie. Test z 455mm precką postaram się przeprowadzić jutro i opisać w temacie do końca weekendu. Przyznam, że 455mm lufa w aksu już nie jest kompaktowa. Jeśli zasięg celny nie wzrośnie o te 10-15 metrów to zostanę przy 300mm preclufie.

Pozdrawiam Chlor.

Posted (edited)

W sobotę strasznie wiało co uniemożliwiło przestrzelanie repliki z tą dłuższą lufą a niedziela też była deszczowa/gradowa/śnieżna więc kicha. Wyniki testu opiszę po prostu jak się poprawi pogoda.

Pozdrawiam Chlor.

Edited by chlor
Posted

Jeżeli możesz to podaj wyniki testów. W mojej cymie 042 mam preckę systemy 455 i chętnie się dowiem czy warto wstawiać 300 czy jednak 455 i tłumik. Mówiąc szczerze wolałbym zostawić długość 300 bo kompaktowość tej broni to dla mnie najważniejsza rzecz, więc jak możesz sprawdzić czy jest różnica na stockowej 300 i precce 300 to będę wdzięczny 8)

Dwa dni trwały moje testy. Pierwszego dnia sprawdziłem zasięg kulek 0,28 na 455mm preclufie. Powiem szczerze, że testy nie wypadły zadowalająco. Skuteczny i celny zasięg zwiększył się do max. 57 metrów w porównaniu do 52 na 300mm preclufie. 5 metrów więcej a co z kompaktowością w AKS74U. Drugiego dnia strzelałem z 0,30g kulek i 455mm precki. Wynik zaskoczył mnie. Kulki 0,30 leciały 9,5 metra dalej niż 0,28 na 455 m preclufie.

Podsumowanie:

kulki 0,28 precka 300mm 52metry

kulki 0,28 precka 455mm 57metrów

kulki 0,30 precka 455mm 65metrów

Wnioski:

1. W tym zestawieniu brakuje wyniku kulek 0,30 na 300mm preclufie. A ciekaw jestem jak to będzie wyglądać. Prędzej czy później ten test też przeprowadzę.

2. Dodam, że mam M130 i Bore Up Guardera, gumke systema i dystanser typ "H" Deep fire więc to nie stock więc wyniki zasięgu mogą odbiegać od zasięgu stoków.

3. Warto zamontować 455mm preckę. Zasięg i celność jest większa niż na 300mm preclufie. Ale to tylko dla tych którzy stawiają na zasięg i godzą się na utratę kompaktowości.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

Re Snipernr1: Przyznam szczerze, że kulki 0,30 nie były zbyt markowe ale tylko takie chwilowo znajdowały się w domu - GFC.

Re Zwierzu93: Miałem lufę 650mm w RPK z tymi samymi bebechami co teraz. Lufa tej długości okazała się zbyt długa bo zasysało kulkę i zasięg wynosił 50 metrów. Po wymianie na 590mm lufę zasięg skuteczny wzrósł do 65 metrów na 0,28. Na 0,30 wynosiłby pewnie z 70 metrów. Odradzam 650mm lufę.

Pozdrawiam Chlor.

Posted

W AK mam systemkę 534 mm i na 0.25 G&G ma zasięg skuteczny około 64 m bo mierzyłem na kroki w pomieszczeniu zamkniętym ciekaw jestem ile poleci na 0.30 poza tym taki sam zestaw jak Ty Chlor .Czekam na dyszę P&J do wyciszonego zestawu głowic P&J i mam zamiar wsadzi cylinder typ 0 do stockowej lufy w AKS strzelając na kulach nie mniejszych niż 0.30 po testach dam znać jak to lata mimo że to typ 0 i lufa 300 mm ,chyba że ktoś już próbował.

Posted

W AK mam systemkę 534 mm i na 0.25 G&G ma zasięg skuteczny około 64 m bo mierzyłem na kroki w pomieszczeniu zamkniętym ciekaw jestem ile poleci na 0.30 poza tym taki sam zestaw jak Ty Chlor .Czekam na dyszę P&J do wyciszonego zestawu głowic P&J i mam zamiar wsadzi cylinder typ 0 do stockowej lufy w AKS strzelając na kulach nie mniejszych niż 0.30 po testach dam znać jak to lata mimo że to typ 0 i lufa 300 mm ,chyba że ktoś już próbował.

No i jak wyszła próba? Chętnie się tego dowiem. Napisz jak możesz.

Pozdrawiam Chlor.

Posted (edited)

Czesc.

Planuje zakup Suni w najblizszym cczasie, a do tego taki tuning :

-zestaw cichych glowic v.3 systema,

-gumke HU systema,

-tlumik SS-100 chyba G&G,

-precke 363mm systemy,

-sp110 guardera,

-ladnie wypodkladkowac,

-wszystko doszczelnic,

-do tego jakiegos sticka 9.6v.

Co o tym myslicie ?

Na ile fps powinienem liczyc ?

Czy przy takim set-upie trzeba wymieniac np. cylinder, tlok albo dysze ?

Pozdrawiam forzamilan

P.S. Sory za brak polskich znakow ale jestem zagarnica

Edited by forzamilan
Posted

Czesc.

Planuje zakup Suni w najblizszym cczasie, a do tego taki tuning :

-zestaw cichych glowic v.3 systema,

-gumke HU systema,

-tlumik SS-100 chyba G&G,

-precke 363mm systemy,

-sp110 guardera,

-ladnie wypodkladkowac,

-wszystko doszczelnic,

-do tego jakiegos sticka 9.6v.

Co o tym myslicie ?

Na ile fps powinienem liczyc ?

Czy przy takim set-upie trzeba wymieniac np. cylinder, tlok albo dysze ?

Pozdrawiam forzamilan

P.S. Sory za brak polskich znakow ale jestem zagarnica

Ja na swoim aks74u z Taiwanguna miałem w stocku 430 fps - nie wiem ile będziesz mieć ale nie wystarczy ci na szturmówkę 430??

Posted

Przy takim zestawieniu części polecę Ci dyszę JBU - koszt 30zł, a doda kilka FPS. Taki zestaw da ci jakieś 380 fps, czyli replika uniwersalna - chałupki, las i co się rzewnie podoba. Szczerze mówiąc na twoim miejscu zastanowiłbym się nad lipolem Ge power 11.1 stick. ROF i reakcja na spust będzie świetna. Nawiasem mówiąc stick 7.4 też da radę bardzo dobrze. Jeśli jednak chcesz mieć 9.6v to proponuję 1500mah Firefoxa - dają rade z replikami Cymy.