Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Posiadam replikę mp5sd5 ca b&t i od pewnego czasu karabin zamiast strzelać wydaje dźwięki piłowania silniczkiem gdzieś w gearboxie - tak jakby silniczek był niedociśnięty.

Zauważyłem po rozkręceniu że głowica silniczka (tam gdzie są zęby) wypadła z nasady i ni jak nie da się jej z powrotem przykręcić. Jest tam imbusik taki malutki ale nawet po mocnym dokręceniu gdy włożę silniczek w gearbox samoczynnie pod wpływem nacisku zębatek się rozluźnia i zsuwa się ku górze co powoduje nie zazębianie się silniczka i zębatek. W GB jest wszystko ok bo 2 x sprawdzałem. Wrzucę później fotki żeby było jaśniej...Możliwe że oprócz imbusika coś jeszcze trzyma tę głowicę, ale gdzieś to zgubiłem? proszę o pomoc...

pisałem w pośpiechu więc jak trudne do zrozumienia to sory ;]

Posted

Maciejos - masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego?

Luiz - możesz próbować założyć zębatkę na gorąco, (choć jak już raz się poluzowała zębatka na silniku to już raczej pracować dobrze nie będzie) albo kupić jakiś silnik na allegro lub w komisie.

Posted

Mojemu kumplowi się zrobiło podobnie. Dał silnik do Pana Rysia, a ten wyczarował co nieco :) Pisałem do niego, to podobno zeszlifował końcówkę ośki, wyczyścił kalafonią, nasunął zębatkę, przerwę między tym kikutkiem a ośką wypełnił klejami typu płynny metal, a końcówkę zalutował.

Przyłączam się do poprzednika, sprawdź podkładkowanie gearboxa, żeby na przyszły raz tego uniknąć, jeżeli to jest powód zepsucia tego silniczka oczywiście :)|

Pozdrawiam Raku

Posted

Raku tylko jest jeden problem ;-). On ma już zeszlifowaną ośkę silnika, bo ma zębatę od CA ze śrubką ;-). Musiałbyś dokładnie obejrzeć oś silnika, jeżeli jest nienaruszona (nie widać jakiś owali, itp, itd) lekko podszlifować w stożek tą śrubę która to dociska i koniecznie dać coś hamownego na gwint tej śrubki przed skręceniem (albo jakiś preparat locktite`a, a w ostateczności supergluta). Jeżeli jest za mocno zjechana ośka, to niestety żeby się nie męczyć najlepsza jest wymiana silnika ;-).