Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Co do stylów żurawia itp. to wcale nie są beznadziejne. (Jak wspomniał kolega wyżej o zasadach) to każda sztuka walki ma takowe, one kształtują człowieka. Dla przykładu 3 ostatnie z 5 punktów przysięgi Taekwon-do:

3. Nigdy nie będę nadużywał własnych umiejętności.

4. Powinienem być obrońcą wolności i sprawiedliwości.

5. Celem mojego działania będzie budowa pokoju na świecie.

No i z tym wynajmowaniem instruktora to faktycznie fatalny pomysł. Każdy sport/system/sztukę walki należy trenować ciężko przez parenaście lat, by faktycznie móc coś pokazać. Wtedy będzie skuteczny. Chodzi przede wszystkim o wyrobienie pewnych nawyków i odruchów (jak np. najprostsze trzymanie gardy). Jeśli ktoś nauczy kogoś przez parę dni jak to wygląda to taka osoba nic nie wskóra. Ważne jest długotrwałe ćwiczenie i żmudne powtarzanie w kółko tych samych ćwiczeń.

Jako przykład mogę podać sytuację z przed roku, jak na obozie sportowym mieliśmy wieczorne zajęcia Hosin-Sul (czyli samoobrony). Elementem, który ćwiczyliśmy, było wytrącenie noża z ręki przeciwnika silnym uderzeniem w dłoń. Każdy z nas trzymał atrapę noża z całej siły, a partner (także z całej siły) uderzał ci w dłoń, a ty nic, nadal trzymałeś (po treningu ręce całe spuchnięte). Potem się zapytaliśmy instruktora (III Dan, gościu z jednostek antyterrorystycznych) jak właściwie to ma wyglądać, bo my uderzamy w dłoń partnera, a ten nadal trzymał nóż. Gościu podchodzi, lekko uderza bokiem dłoni w rękę i choćbyś z całych sił trzymał za ch** nie utrzymałeś, nóż od razu wypadał.

Ale rację trzeba przyznać, że:

NAJLEPSZYM SPOSOBEM OBRONY, JEST UNIKANIE ZAGROŻEŃ

P.S.: A czemu nikt nie wspomniał o rosyjskiej Systemie??

http://www.youtube.com/watch?v=rYmu17zrQsE

P.P.S.: I jeszcze oddam chwałę Taekwon-do ITF:

Dla niewiedzących: sztuka stworzona w 1955 roku przez Generała wosjk koreańskich, obecnie jest Taekwon-do jest wykładane w West Point w USA xD

Edited by PiterTKD
Posted

Może ogólnie zrobimy temat nazwany "sztuki walki"?

Bo póki co temat o C56 przekształcił się w temat o kravce, stylach żurawia, tekłondo itp...

Uczył nas jednego - zgięte pod kątem prostym ręce przykładał do bioder, lekko uginał kolana

Khym, cóż jak dla mnie to wygląda na zaproszenie "sprzedaj mi szybkiego szokera na jape (opuszczone ręce) a jak nie będę ogarniał przez te 0,5s co się dzieje naokoło to wklej mi kopa na jaja".

No, ale to takie forumowe internetowe dywygacje :wink:

Chciałbym tą postawę zobaczyć na żywo (:

Posted

To co Cornold napisał jest najmądrzejszą wypowiedzą w tym temacie.

Jak umiesz sztuki walki, fajnie, 1 na 1 dżentelmeńsko pokonasz. Ale tak na prawdę problem leży w tym że mało kto atakuje kiedy nie ma przewagi. Jak jesteś jeden to przyjdzie paru, jak masz ręce oni będą mieli kosy.

Z kolei jeżeli sam wyjmiesz kosę, do czego nie namawiam, to zamiast skopać i zostawić po prostu cię ukatrupią.

Sporo farby zostawiłem swojego czasu w pewnej dzielnicy gdańska, zwanej zielonym trójkątem, kiedy to przekonałem się że lepszą sztuką od Combatu jest tzw. Zwinny Bieg Rannego Strusia.

Guest british
Posted
Z kolei jeżeli sam wyjmiesz kosę, do czego nie namawiam, to zamiast skopać i zostawić po prostu cię ukatrupią.

Z "wyjmowaniem kosy" jest jeden problem- zakładam, że jakimś menelom nie robi, że trafią do pierdla za pocięcie człowieka lub zabójstwo. Mi by robiło. Jak mówi przysłowie: "zabiłbyś g.wno, poszedł siedzieć jak za człowieka"

Posted

Nawet nie o to chodzi. Jeżeli wyjmiesz kosę przeciwnik może dać sobie spokój. Ale bardziej prawdopodobne jest to że ucieknie i za chwilę przybiegnie z małym odziałem, gdzie każdy będzie miał cegłe, tulipana albo wlasną kosę z zamiarem posłania cię na intensywną terapię albo co się "przypadkowo" zdarza do piachu.

Guest british
Posted
A jeżeli wyjmiesz np. Glocka KSC?? xD

Jeśli to nie był żart, to jesteś debilem.

Posted

...albo dzieckiem.

Jakbym miał tłuc kolesia, a ten wyciągnął by taką zabawk... ups, replikę... Zapytałbym czy nie chce może kupić kilku pokemonuf ;-)

A tak na serio - nie polecam tej metody. Jeżeli już masz wyjmować jakieś "narzędzie", co stanowczo odradzam, musisz być gotowy go użyć. Nóż, kastet, "baton" czy inny "kawał mela" to faktycznie zaproszenie dla kolegów. W takiej sytuacji "podwórkowy kodeks honorowy" spowoduje, że nawet nie lubiący danego gościa ludzie mu pomogą. Na Twoją niekorzyść. Polecałbym nauczenie się jednego-dwóch ciosów/rzutów które widowiskowo położą przeciwnika. W 80% przypadków reszta nie będzie miała ochoty atakować.

Posted
Jeśli to nie był żart, to jesteś debilem.

Przykro mi, to był żart... A debilem na pewno nie jestem

...albo dzieckiem.

Jakbym miał tłuc kolesia, a ten wyciągnął by taką zabawk... ups, replikę... Zapytałbym czy nie chce może kupić kilku pokemonuf icon_wink3.gif

Czy jestem dzieckiem, to już kwestia punktu widzenia. Z prawnego jestem, ale na pewno nie wykazuje się takim brakiem inteligencji jak co niektórzy moi koledzy...

Posted

P.S.: A czemu nikt nie wspomniał o rosyjskiej Systemie??

http://www.youtube.com/watch?v=rYmu17zrQsE

Bo to ściema :-P

Widziałem kilka filmów z pokazów; zakładając, że naprawdę takich technik tam uczą, po pierwsze - masz małe szanse na przetrwanie w "combat zone", po drugie - jeśli nie zacząłeś tego trenować od niemowlaka, zanim opanujesz do perfekcji prezentowane techniki, nie będziesz zdolny do walki... ze starości (vide: rozbrojenie przeciwnika atakującego nożem przy użyciu... skrętu głowy).

Podstawowym systemem rosyjskiego specnazu jest sambo (skrót rozwija się bodajże "borba samozaszczitia biez orużja"), w wersji opracowanej w latach 30. przez Wasilija Oszczepkowa. Systema przy tym to szczyt skomplikowania i nieskuteczności.