Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Ładowarka mi nie działa, batki rozładowane i niemam jak zwolnić tłoka który został w tylniej chociaż bardziej w środkowej pozycji.

Co mam zrobic?

Proszę o pomoc.

PzDr.

Posted (edited)

Wyciągnij dżirboks z repliki, wyciągnij silnik i w tej dziurce gdzie widać zębatkę silnikową jest obok anti reversal, który ją trzyma - weź śrubokręt i go zwolnij, cały mechanizm też się zwolni. Tylko uważaj, żeby nie uszkodzić zębatki.

Edit: Mały błąd

Edited by Gogin
Posted (edited)

Nie musi wyjmować całego gearboxa,wystarczy ze wyjmie silnik i odkręci chwyt i już ma ten otwór na wieszchu ,ale samo odblokowanie nie jest takie proste,musisz najpierw wkrętakiem cofnąć zebatkę zapierając o ząb w zebatce wkrętakiem i w tym samym momencie odciągnąć dzwidnię anti reversala (najlepiej drutem wygiętym w chaczyk) w innym przypadku sprężyna tak napina zębatki że ciężko odciągnąć blokadę

Edited by mxsebek
Posted (edited)

Szczególnie jak nie wyciągniesz całego dżirboksa, odkręcając sam chwyt i wyciągając silnik, mając otwór na samiutkim

wieszchu

PS. Nie, nie jestem wredny.

Edited by Gogin
Posted

Albo nigdy tego nie robiliście i teoretyzujecie ,albo nie wiem o co wam chodzi odblokowywałem tak tłok chyba z 4 razy i nic sie specjalnego nie działo ,tłok wracał do pozycji startowej ,sprężyna sie luzowała i już ,a pozatym co by niby się miało wkręcić w zębatki ? wkrętak? proszę was ,

jakoś sam wymieniłem sprężyne ,wypodkładkowałem zębatki ,wymieniłem okablowanie,przesmarowałem gearboxa i hula jak ta lala

Posted
co by niby się miało wkręcić w zębatki ? wkrętak?

nic nie wkręciło

NIC, czyli ani chiński wkrętak, imbus, patyczek, wykałaczka, palce, zęby, kut**, głowa, nogi, cokolwiek co ma charakter wkręcania się :)

Trzeba przyznać, że sposób jest dobry i się sprawdza...

P.S. Mogę tak cały dzień :)

Posted

Po prostu z lenistwa szkoda ryzykować zębatki za kilkadziesiąt, czasami >100 zł - "bo mi tak wygodnie", nie mam na celu czepiania się ciebie, ale jednak tutaj jest czego się przyczepić.

NIECH ŻYJE SPAM ;-)

Posted

Ja zwalniałem antyrewers takim ustrojstwem jak mają dentyści, nie mam pojęcia jak się to nazywa, końcówka jest wygięta w takie półkole. Zwalnia zawsze bez konieczności kombinowania z zębatką, nawet M170. Najważniejsze wg mnie to nie puścić zbyt szybko antyrewersu, żeby nie przerwać zwalniania np w połowie, to raczej źle się skończy.

A co do batki, to może po prostu pożycz od kogoś z ekipy naładowaną baterię. ;-)

Posted

Borol

Alamo napisał że ładowarka mu się rozwaliła :/

Dla mnie logiczne jest naladowac baterie albo ( jak ladowarka sie zepsula) strzelic z pozyczonej batki. No i kupic nowa dobra ladowarke:)

Posted

Dobra styka już. Replike miałem odesłać do AsgShop-u poprostu i chciałem żeby miała loozik w gaciach podczas drogi. Aczkolwiek śrubokrętem nic nie zdziałałem to nie chciałem na siłe. Pojechała i tyle.

Ps. A to aż tak negatywnie może wpłynąć na GB? ; P Zawsze poprawiałem po serii na semi więc nie wiem. Troszku stresik mnie przeleciał. :)

Posted

Ps. A to aż tak negatywnie może wpłynąć na GB? ; P Zawsze poprawiałem po serii na semi więc nie wiem. Troszku stresik mnie przeleciał. :)

Głównie na logikę to ząbki tłoka - to trochę jakbyś specjalnie zjadł cukierka przed spaniem i nie umył zębów :mrgreen:, no i sprężyna główna się ubija - na same zębatki chyba, aż tak to nie wpływa - nie wiem.

Posted

Panowie warto dodać, że przy zwalnianiu antireversala trzeba zatkać paluchem dyszę, bo rozpędzone zębatki mogą czasem zajechać zęby tłoka i go po prostu zniszczyć.