Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Zauważyłem, że dosyć często zdarzają się problemy z gumkami Systemy, których podłożem są chyba troszkę inne wymiary tej gumki niż np. chińskich stockowych, a co za tym idzie niedopasowanie do komór. Skutkiem są nieszczelności i podwójne kulki. Zresztą lufy Systema chyba też są trochę szersze niż inne.

Teraz mam konkretnie problem z gumką Systemy w komorze m14 - albo kołnierz za krótki, albo za miękki - druga kulka CZASEM wejdzie za daleko i strzela podwójnymi. Takie mam przypuszczenie. Ktoś ma podobne doświadczenia?

Posted

Ja - Miałem tak na komorze do M4 - Za każdym razem jak składałem co kilka strzałów double feed

2-3 egzemplarze zmarnowałem aż darowałem sobie i kupiłem Guardera który ma węższy kołnierz i działa ok.

Teraz mam gumkę Systemy w AK - przeprosiłem się z nią gdy AK stała się za mocna na silikon Guardera ;)

Działa ok, nie ma podwójnych strzałów. Wszystko zalezy od w komór HU, jakości kulek itp - Komora komorze nie równa.

Teraz będę testowałem gumki Promyka (soft i hard type) Sugeruję to samo albo ewentualnie próbować składać dalej gumkę Systemy aż się uda. Niestety z mojego doświadczenia wynika, że kilka montaży i demontaży tej gumki rozszeża jej kołnierz na tyle, że przestaje się nadawać.

Posted (edited)

To prawda, miałem to samo w 3 gumkach Systemy. 2x M4 i 1x MP5.

Tu taki mały poradniczek ode mnie :wink:

Rozgrzałem palik od kuchenki domowej i przyłożyłem do niego gumki (kołnierzem dotykały palnika). Trzeba je tez troszkę przycisnąć. Po jakiś 3 sekundach ( w zależności od stopnia nagrzania palnika) gumkę zabieramy i pozostawiamy na chwilę aby wystygła i stwardniała. Takim o to sposobem mamy delikatnie ''rozpłaszczony" kołnierz gumki co skutkuje tym, że kulki są zatrzymywane na kołnierzu a nie na tej wypustce HU (co podkręca kulki) i to co najbardziej nas interesuje nie lecą dublety.

P.S Najlepiej po takim zabiegu sprawdzić czy kulka dobrze leży na kołnierzu i czy przelatuje z delikatnym oporem... jak znowu przelatuje bez problemu zabieg powtórzyć do skutku.

Jak na razie ''naprawiałem'' tak kilka gumek CA i bodajże 3 Systemy... nie ma z nimi do tej pory żadnych problemów.

Pozdrawiam

P.S. Czas przyłożenia takiej gumki do palnika zależy też od materiału gumki. Z doświadczenia wiem, że jest on dłuższy dla silikonu.

Edited by adrIan
Posted

Gdy zamontowałem komore KA + gumke systema + inną lufę precyzyjną (replika serii M16 CA), czasem oddawałem podwójne strzały. Na nowo założyłem gumkę na lufę i pomogło. Bałem się, że kołnierz nie jest taki jak powinien (tzn. za krótki), ale po prostu za płytko osadziłem gumkę na lufie.

Posted

Też ściągałem kilka razy moją gumę Systemy i faktycznie zaczęły pojawiać się dublety - sposób adrIana pomógł - dzięki. Działa od ostatnich dwóch strzelanek ok. 1500 przebiegu i żadnego dublet'a. Trochę kiepsko, że ten kołnierz się tak rozszerza od zdejmowania i nakładania, ale na innej gumie Systemy w springu tego nie uświadczyłem - nie wiem. Guarder pęka, Systema się rozszerza, Madbull mało wytrzymuje - co jeszcze ?

Posted

Gumki systemy w chińskich replikach różnie pasują - jednemu wszystko działa pięknie, kto inny nie zmieści gumki do komory (są grubsze od stockowych JG np), itp. Guarder lubi pękać w nowych emkach JG zaraz po założeniu. Z madbullem czerwonym ja przynajmniej problemów nie mam - siedzą w 2 różnych replikach już dobre pół roku i pięknie wytrzymują cotygodniową eksploatację. Jedyne czego bym się czepił to to, że przy niższych temperaturach niż 10 stopni różnie podkręcają i ciężko hopa ustawić, gumka musi się rozgrzać, ale to tylko na singlu (nie wiem czemu tak jest), specjalnie mnie to nie boli jakoś.

Natomiast o dziwo świetnie spisują się stockowe, sylikonowe (czerwone) gumki JG (są chyba we wszystkich nowych emkach). Kolega z ekipy złożył sobie ostatnio z części HK416 - 330 FPS a kulki latają prosto na bardzo dużą odległość.

Posted

Natomiast o dziwo świetnie spisują się stockowe, sylikonowe (czerwone) gumki JG (są chyba we wszystkich nowych emkach). Kolega z ekipy złożył sobie ostatnio z części HK416 - 330 FPS a kulki latają prosto na bardzo dużą odległość.

Tja, tylko jak długo ;-).

Posted

Tego nawet najstarsi Chińczycy nie wiedzą :) Okaże się, póki co jest chyba jakoś z miesiąc (czyli 4-5 strzelanek, w tym wczorajsza Mangusta), z tym, że ta gumka nie była nowa, ale w czym siedziała i ile kulek przez nią przeszło tego nikt nie wie, po prostu była pod ręką.

• 3 weeks later...