Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj podczas czyszczenia lunetki przypadkowo zerwałem krzyż... I teraz mam pytanie - Czy jest możliwość dokupienia samego krzyża(razem z pierścieniem który trzyma go na miejscu)? Jeżeli tak to gdzie? Czy pozostaje tylko przerobienie lunety na "monookular"?

• 1 month later...
Posted

odświeżę temat - koledze spadła luneta z szafki (tak ~2 metrów). Efekt - krzyż zerwał się z trzymających go igieł. Wzięliśmy kropelkę i strzykawkę z igłą oraz pęsetę i udało nam się to złożyć. Miało to miejsce kilka tyg. temu, jak dotąd się trzyma mimo upadku operatora z jakiś trzech-czterech metrów (na piach).

Posted

No pewnie że warto spróbować. jak masz wywalić to lepiej wcześniej próbować naprawić. Bo wątpię żeby fachowa naprawa lunety, w której da się zerwać krzyż byłą opłacalna...

• 2 years later...
Posted

Ja naprawiłem krzyż, sam. w miejscu zerwanych drucików wstawiłem igły ze strzykawek odpowiednio przycięte i do tego cieniutki miedziany drucik, często występują takie druciki w tzw. linkach czyli przewodu o oznaczeniu LY np. 0,75 mm^2 wszystko to łączymy za pomocą poxipolu lub super glue i póki co działa. Zaletą robienia samemu krzyża, co prawda prostego gdyż niektórych siatek celowniczych nieodwzorujemy sami, jest to iż zrobić krzyż taki jak nam odpowiada.

Pozdrawiam,

Łukasz

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Również naprawiłem krzyż w lunecie była to ta dodawana do l96 wella znajomemu spadłą replika i zmienił a ja ją sobie przygarnąłem :) Naprawiłem to 2 drucikami lekko zlutowanymi razem a potem przyklejonymi na kropelce..

Luneta działa już 2 lata więc da się to naprawić :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...