Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Te fotki już gdzieś widziałem (przynajmniej część), ale zmierzam do czego innego. Mianowicie- myślałem, że PSK ma jakieś obostrzenia co do używanego sprzętu, tzn. MOT w zielonej, Piorun w czarnej. Jednak widzę na operatorach chyba coś innego. Znaczy to, że:

a) nieprawidłowo rozpoznaję sprzęt na zdjęciach?

b) faktycznie jest (przynajmniej częściowa) dowolność w kompletowaniu oporządzenia.

Wątpliwości mogą wydawać się głupie w stosunku do postawionych wyżej (również przeze mnie), ale chciałbym rozwiązać sobie tą kwestię raz na zawsze i wiedzieć w co przy tej stylizacji (o której również wyżej wspomniałem) iść.

A same pytania są stąd, że kiedyś przeczytałem na warriorze, iż najwierniejszą rekonstrukcją (mówiąc tu o jednostkach typu 1PSK, 6BPD, 25BKPow.) będzie noszenie tego w czym jest wygodnie i co jest potrzebne (oczywiście przy zachowaniu pewnych ram- odpowiedni kamuflaż munduru i oporządzenia). Stwierdzenie to padło ze strony osoby co do której raczej można mieć pewność, że wie co mówi.

Edited by ZuBeR
  • Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Powiem Ci tak rób co chcesz, rób stylizację na dany okres a nawet miesiąc. Uwierz mi że tyle tam gadżetów przemyka że nie wyrobisz. Wybierz sobie kamizelkę taką co ci jest wygodna ale również jest używana w PSK.

Edited by Terenowy
Posted (edited)

Glauberyt ma odrzut jak młynek do kawy.

Poza tym w CQB często zdejmuje się kolbę z dołka bądź w ogóle z ramienia celem większej poręczności. To nie zawody strzeleckie na 1000m.

Choć może panowie z PSK wiele by zyskali, gdybyś zgodził się zorganizować im kurs strzelecki :F

Edited by Viamortis
Posted (edited)

I tu mnie masz, Szaszłyk. Wychodzę jednak z założenia, że właściwe ułożenie broni i pozycje strzeleckie to podstawa - nie wziąłem poprawki na to, że to CQB, a samo oglądanie filmów na YT nie wystarcza, by prawidłowo ocenić odrzut i inne cechy danej broni. Lekcja na przyszłość. Proponuję więc zakończyć OT, nie o tym traktuje temat.

Edited by Azur
  • 1 month later...
Posted

Mam takie zapytanie. Na żadnym zdjęciu nie widziałem, żeby komandosi z 1.PSK nosili naszywki polowe. Ponieważ wraz z moją grupą wybrałem na stylizację właśnie 1.PSK chciałbym wiedzieć, z czego to wynika i czy jest sens w ogóle kupować taką naszywkę. Jeżeli tak, na którym ramieniu powinno się ją nosić?

Posted (edited)

Strzelam: jednostki specjalne nie noszą flag ani oznaczeń oddziałów i ogólnie nieco luźniej podchodzą do regulaminu mundurowego, bo to trochę przeszkadza w tajnych misjach :wink:

Jakiś czas temu był przypadek, jak na jednej z misji żołnierz jednej z jednostek specjalnych został oskarżony przez ŻW za złamanie regulaminu mundurowego i nie posiadanie żadnych dokumentów przy sobie - strasznie nierozgarnięty gość :icon_razz2:

Edited by Viamortis
Posted

Za garnizon uznaje „miejscowość lub kilka położonych obok siebie miejscowości, w których na stałe lub czasowo rozmieszczone są jednostki wojskowe”, więc czemu miałby siedzieć tylko w domu? :)