Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Trzymam się pytania i mówię: Promyk, zdecydowanie.

MB 650 będziesz mieć pewnie spadek fps i zasięgu. Po prostu cylinder nie wyrobi.

Ja w mojej snajpie mam 590 Promyka i wali świetnie.

Precyzja bronią snajpera!

Pozdro.

Posted
MB 650 będziesz mieć pewnie spadek fps i zasięgu. Po prostu cylinder nie wyrobi.

Niby czemu? Mam 650 i używam przy normalnej długości cylindra nie zauważyłem spadku fps.

Posted

Pytanie czy używasz Szturmówki przerobionej na Snajperke ze standardowym GB, czy używasz SR25 ze smodyfikowanym GB, albo czy używasz czterotaktu?

W pierwszym przypadku Spadek mocy wystapi zpowod zbyt małej pojemności cylindra w pozostałych 2 przypadkach nie ma takiego problemu.

Posted (edited)
Mam 650 i używam przy normalnej długości cylindra
Pytanie czy używasz Szturmówki przerobionej na Snajperke ze standardowym GB, czy używasz SR25 ze smodyfikowanym GB, albo czy używasz czterotaktu?

O przedłużony raczej mu nie chodziło...

Spadek mocy wystapi zpowod zbyt małej pojemności cylindra

A jaka jest pojemność zwykłego cylindra i jaka jest pojemność lufy 6,04mm x 650mm ???

EDIT: Nie czekając na Twoją wypowiedź, pozwoliłem sobie pomierzyć i policzyć. Normalny cylinder v.2/v.3 ma 32555,52mm sześc. objętości (przy fi 24mm i dł. 72mm), natomiast lufa o fi 6,04mm i dł. 650mm ma pojemność 18614,74mm sześc. objętości. Więc jak widzisz, jest niemal dwukrotna różnica na rzecz cylindra. Inna sprawa, to straty na dyszy i w komorze. Ale to już nie jest problem pojemności cylindra.

Pozdrawiam.

PS. Pomiary na cylindrze wykonane z dokładnością +-1mm, pojemności natomiast są zaokrąglone do dwóch miejsc poprzecinku.

Edited by Viamortis
Posted

Przy wchodzeniu na wmasga powinni kazać ludziom w alkomat dmuchać :P

Tak, miało być mm3. Hmm. dobrze by było, gdybyś sprawdził czy na krótszej lufie nie miałbyś większej prędkości wylotowej.

Posted

Inna sprawa, to straty na dyszy i w komorze. Ale to już nie jest problem pojemności cylindra.

A różnica między średnicą wew. lufy, a średnicą kulki (Standardowa precka 6.04mm, a dobra kulka 5.95mm)? Przecież ta różnica nie znika między kulką a lufą i powietrze ucieka, czyż nie ?

Posted
Przecież ta różnica nie znika między kulką a lufą i powietrze ucieka, czyż nie ?

No tak. Na to wpadłem już później ;). Choć śmiem twierdzić, że ilość tego powietrza może nie być wielce istotna.

Posted

No tak. Na to wpadłem już później ;). Choć śmiem twierdzić, że ilość tego powietrza może nie być wielce istotna.

No ja tylko tak przypuszczam - ostatnio jak ruszyło się cuś w temacie o lufach PDI i jako tam pisali, iż można się znudzić czekając, aż kulka opadnie na drugi koniec lufy, zatykając jeden to sam nie wiem czy taka niewielka różnica odlg. między ścianką lufy a kulką, powoduje przyrost FPS (poprzez mniejsze straty powietrza ulatującego na boki), czy też co prawda na pewno mniej ulatuje, ale jest większe tarcie i wychodzą w sumie FPS'y zwykłej precki tylko celność lepsza ?

Posted

Na Systemie 590 mam 517 FPS, na MB 650 506FPS. I NIGDY nie założę Systemy :) celność jest o niebo lepsza na kożyść tych dodatkowych 6cm, choć zasięg mniejszy o 3-4 metrów.