Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 424
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Prześledziłem cały temat, post po poście lecz jedno mnie dalej zastanawia, gdyż ta sprawa nie została poruszona.

Jak wygląda obecnie sytuacja z Masada i jej podowaniem magazynków ? Czy nowe wersje też mają tę przypadłość ?

Jeżeli tak, to w jaki sposób można pozbyć się tego problemu ? Wiele osób już wymieniało różne komory, dysze, zwalniacze magazynków - czy tego typu wymiany podzespołów zmieniały cokolwiek w kwestii podowania magazynków ?

Posted

Z tego wątku wyczytałem, iż wymiana na komplet wiitech'a ((komora, dysza, a w szczególności loading muzzle) sprawia, iż znikają wszelkie problemy z podawaniem kulek przez różne magazynki.

Testowałem u siebie na 3 (albo czterech ) rodzajach różnych magów i żadnych problemów nie napotkałem.

Posted (edited)

No cóż, dotarłą do mnie nowa masada w wersji z risem i mam 2 nowinki :icon_smile:

Pierwsza rzecz jest taka, że dotarła do mnie wersja bez oznaczeń. Body jest gołe, bez jakiegokolwiek napisu Masada/PTS oraz jakże nienawidzonego Made In China

Druga sprawa, która najczęściej w tym temacie ludzi trapi to kwestia magazynków.

Moje mid-capy DYTAC siedzą w Masadzie idealnie. Brak jakiegokolwiek luzu, zapinają się na styk i siedza idealnie sztywno. Kulki bez problemowo są podowane na pełnym stocku. Za to oryginalne magazynki P-Mag mid cap (już nieprodukowane) do Masady pasują, lecz nieco latają w gnieździe

Narazie kombinuje z tym uchwytem zawieszenia, bo zwykły paracord jest za gruby aby przejść na wylot przez piny trzymające body

Replikę narazie wstępnie przestrzelałem wypluwając 2 magi i do osiągów nie mam zastrzeżeń. Hop up reaguje bardzo dobrze, kulki lecą całkiem daleko i celnie. Na dniach postaram się dokładnie ją przechronować oraz zmierzyć dokładnie na ile metrów nosi

Edited by Ari
Posted

Widzę że wiele osób ma problem z montażem zawieszenia - stwierdziłem że podziele się moim rozwiązaniem. Choć nie jest ono może zbyt estetyczne, to wymaga jedynie wciśnij kropka (ewentualnie dwóch) i pozwala na zamontowanie 1/2-punktowego zawieszenia. Użytkuje je tak od roku, i nie miałem jakichkolwiek problemów dotychczas.

Wygląda to w następujący sposób:

https://drive.google...iew?usp=sharing

https://drive.google...iew?usp=sharing

Tak naprawdę to opiera się na przełożeniu tulejki pod wciśnij kropka na tył korpusu. Na mojej instrukcji pokazuję jak to wygląda z odwrotnej strony, gdyż nie chciało mi się ponownie zmieniać układu :maniak_jezyk2: .

Żeby to zrobić należy:

1. Wykręcić tuleję wraz ze śrubą nr 1 z odwrotnej strony

2. Wykręcić śrubę inbusową nr 2 i wkręcić w jej miejsce tuleję wraz z dłuższą śrubą nr 1

3. Wykręcić śrubę nr 3 i wkręcić w jej miejsce śrubę nr 2

4. Wkręcić śrubę nr 3 z odwrotnej strony w miejsce nr 1

Przełożenie wynika z różnic w długościach śrub, po przełożeniu wszystko powinno bezproblemowo się trzymać, ewentualnie można trochę podkleić klejem do gwintów. Wciśnij kropki się trzymają solidnie, nie raz wypuszczałem z rąk replikę i jak dotąd nigdy nie zawiodły.

Swoją droga, wszystkim nowym użytkownikom zalecam bardzo ostrożnie obchodzić się ze składaniem kolby - zaczep jest niestety bardzo podatny na złamanie..

Posted

Zrobiłem pomiary na Chrono swojej repliki. Niestety na dokładne testy zasięgu nie miałem czasu bo zastała mnie noc.

Replika pełny stock, a pomiary FPS wskazały moc strzałów w przedziale 420-422 fps.

Reasumując - bajka

Czytając topic, oraz słuchając opinie użytkowników Masady, byłem już nastawiony w 100%, że czekają mnie z nią wydatki. Jak widać się myliłem.

Do tego w replice siedzi mosiężna dysza (o ile dobrze kojarzę, to kiedyś była ona plastikowa ale mogę się mylić)

Hop-up stockowy bardzo dobrze reaguje na regulację. Podkręcanie na bardzo dobrym poziomie. Szczerze to jest zdziwiony, bo to pierwsza replika w której daruję sobie wymianę gumki na SYSTEMĘ (a przynajmniej narazie, zobaczymy jak będzie z biegiem czasu, oraz przy niskich temperaturach)

Replikę kupiłem w Cytadeli.

Posted

Panowie, takie pytanie skierowane do tych, co rozbierali swoje masady.

Czy aby zdemontować kolbę wraz z jej mocowaniem, należy wykrecić śrubę trzymającą prowadnice sprężyny oraz wybić dolny pin z tylnej czesci body ?

Pytam, bo po zrobieniu tego co opisalem, kolba cały czas siedzi sztywno i ani drgnie. Czy coś pominąłem, czy to po prostu tak mocno wciśnięte jest ?

• 5 weeks later...
Posted

Mam już metalową komorę HU i dobrą dyszę. Na guarderze SP120 mam 450 fps. Szukam zasięgu, celności i powtarzalności, więc pytam czy warto kupić ?

Oraz czy jest szansa by AirsoftPro robił komory do Masady A&K (póki co to są do PTS).

Posted

Szansa jest, jednak ja jednak części od Czechów średnio wypadają w moim odczuciu. Jak szukasz zasięgu i celności to kup dobra lufę - polecam pdi. Jak uważasz że za drogo to promyk.

Posted

Pytanko jeszcze może na przyszłość, gdyż mnie się znajomy pytał, a w Polsce jak zwykle bieda.

Gdzie najszybciej i niekoniecznie najtaniej (ale nie drogo!) można dorwać komorą WiiTech'a ?

Ja obecnie mam aluminiową wersję od A&K i chyba spisuje się dobrze, ale czy WiiTech'a jest lepsza od tej ??

• 3 months later...
Posted

Witam,

z racji tego, że przeprowadziłem tuning wewnętrzny swojej masady (praktycznie całe bebechy) i szkielet gearboxa tego nie wytrzymał, przymierzam się do zakupu nowego szkieletu. I teraz pytanie, co polecacie? Zaznaczam, że patrzę na górna półkę (Retro Arms, SHS, PPS, Core), wiecie aluminium, cnc i te sprawy. Niedawno gdzieś czytałem, że z RA są problemy i trzeba troszkę przerabiać. Ktoś zmieniał na GB tych firm? Jak pasują, czy są z nimi jakieś problemy?

Posted

Mam RA, i niestety delikatnie przesunięty otwór pod "łącznik" przekładni selektorów nie pozwala na poprawne ich działanie.

Aktualnie muszę korzystać tylko z jednego, mam nadzieję, że to tylko odosobniony przypadek, jednak musisz się z tym liczyć że może nie pasować.

Górny pasek GB zajmuje za dużo miejsca i zasłona cylindra samoistnie po zwolnieniu bolta nie wraca.

Ogólnie trzeba się przygotować na delikatne szlify :)

Pzdr.

Posted

Odnośnie selektora, jak to się ma do faktu, że plastik od wewnętrznej strony lubi się wyrabiać, przez co łatwo go rozregulować. Aktualnie mam z tym gigantyczny problem, bo wystarczy, że lekko "przegnę" go w jedną lub drugą stronę i tracę auto :v

• 3 weeks later...