Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Cóż zauważyłem iż moja ładowarka BATIMEX nie rozładowuje moich baterii,

Więc :

1. Ustawiam na 500mAh

2. Ustawiam na 8 cells gdy ładuję 9.6V / 7 cells gdy ładuję 8.4V

3. Klikam przycisk Discharge - Powinno zaświecić się pomarańczowa dioda, a świeci się czerwona (ŁADOWANIE)

Cóż myślę że bateria jest totalnie rozładowana, więc czekam aż bateria naładuję się.

Doczekałem się ZIELONEJ diody. Odłączam baterię podłączam ponownie i znów rozpoczynam proces jak wypisałem wyżej lecz bateria wchodzi w tryb ładowania a nie rozładowywania.

Tak jest na 6 Bateriach ^^

• Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wina akumulatora. Jak zdechł to po każdym podłączeniu do broni pada i AEG nie działa. Ładowarka "widzi", że jest "pusty" i nie musi go rozładowywać. Dlatego świeci na czerwono.

Posted (edited)

Witam,

Cóż zauważyłem iż moja ładowarka BATIMEX nie rozładowuje moich baterii,

Więc :

1. Ustawiam na 500mAh

2. Ustawiam na 8 cells gdy ładuję 9.6V / 7 cells gdy ładuję 8.4V

3. Klikam przycisk Discharge - Powinno zaświecić się pomarańczowa dioda, a świeci się czerwona (ŁADOWANIE)

Cóż myślę że bateria jest totalnie rozładowana, więc czekam aż bateria naładuję się.

Doczekałem się ZIELONEJ diody. Odłączam baterię podłączam ponownie i znów rozpoczynam proces jak wypisałem wyżej lecz bateria wchodzi w tryb ładowania a nie rozładowywania.

Tak jest na 6 Bateriach ^^

A na pewno wszystko robisz prawidłowo? Z tyłu mojej ładowarki jest instrukcja gdzie pisze 7 ceells: 9.8v, 8 cells 11.2v.

Mam---> taką ładowarkę

Edited by botau
Posted

Ja swoje 9.6 ładuję na tej ładowarce na 8 cellsach. Przycisk rozładowywania trzeba przytrzymać chwilę do czasu aż zmieni się kolor. Jakiej pojemności masz batkę ?? Do większych używaj 1000mAh

Posted (edited)

Mam także ładowarkę Batimex i liczę na łopatologiczną pomoc. :lol:

Mianowicie mój akumulator Ni-MH składa się z 7 celi o parametrach: 2/3A; 1100mAh; 1,2V. Czyli łącznie 8,4V.

Do pierwszego ładowania ustawiłem 7 celi (choć na ładowarce napisane jest, że dla 8,4V nastawić 6 celi, oops - zniszczyłem??) i 500mA.

Wystrzeliłem 300 kulek i nie używałem AEG'a przez 2 tyg (nie rozładowywałem aku.).

Teraz zastawiam się jak rozładować akumulator (czy należy zwyczajnie kliknąć "DISCHARGE"?) przed ładowaniem.

Jakie ustawienie przyjąć do rozładowywana i drugiego ładowania akumulatora.

Podobno należy zrobić trzy iteracje, czyli jak naładuję 2 raz od razu mogę przejść do rozładowywania (znów "DISCHARGE"?) i kolejnego ładowania, czy też należy robić jakąś przerwę?

P.S. - W niedzielę szykuje się deszczowa impreza, czy w takim przypadku należy zabezpieczyć jakoś akumulator, styki, przewody (np. folią)?

Edited by Jarlslav
Posted

ad.1 Odpal na to 7 celi discharge, automatycznie się rozładuje i naładuję, sprawdź czy strzela, jak coś będzie się dziać to ew. się martw.

ad.2 Ni-Mhy wystarczy, że raz porządnie rozładujesz i naładujesz (ale ja i tak robię to za każdym razem)

ad.3 Ja bym się specjalnie wodą nie przejmował. moja replika 4h strzelanki w śniegu(co chwile musiałem czyścić przeziernik :P) i działała :D

Pozdrawiam

Posted

Na 10 cells ładujesz 10.8 i 12v, tak ja słyszałem. Może to ktoś potwierdzić?

Tak to prawda. Mam taka ładowarkę i tak właśnie się ładuje 10,8.

Posted

Mam pytanie bo już głupieje - oraz cały czas mnie nurtuje.

Czy nie rozwalam batki 8,4V ładując ją na 7 Cellach a a na ładowarce pisze żeby na 6 Cellach ładować

oraz batkę

9,6 ładuję na 8 Cellach a na ładowarce pisze 8 Cellach ;/

Posted

moja Sanyo 8,4RC 2400mAh potrafi sie rozladowywać 12h i cały cykl potrafi trwać ponad 24h :) z tym, żę ładuję ją na 500mA bo to dopiero 4 raz :)

Mam 7 ogniw-ustawienia-7Cells, 500mA, od 5 ładowania 1000mA

Posted (edited)

Sam wysłałeś zdjęcie gdzie pisze 8,4V - 6 Cells.

a ty ładujesz swoją na 7 Cellsach.

Moje pytanie brzmi czego mam się pilnować żeby nie uszkodzić baterii informacji które daje BATIMEX czy po swojemu po ilości pakietów w baterii

Edited by murek94
Posted

Ja chymchole. Już pisałem że jest to NAPIĘCIE PO SKOŃCZENIU ŁADOWANIA :/ Tzw napięcie końcowe. Masz pakiet który ma 7 celli to ładujesz go na 7 celli :/