Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

witam, ostatnio stalem sie posiadaczem uzywanego kolimatora ACOG - sprzedawca mowi ze jest to taki model jak dostepny na taiwangun'ie, sprzedawal go jako uszkodzony i faktycznie - kropka w dzien jest w sumie niewidoczna przy ustawieniu na najmocniejsza - czy ktos wie co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy lub ewentualnie jak mozna cos takiego naprawic ?

Posted (edited)

fakt poszukalem i znalazlem zasadniczo 2 rady:

1) zmienic baterie

2) probowac z rozna sila je dokrecac ( ten na pewno nie dziala)

mam wiec pytanie jesli zmiana bateri nie pomoze czy jest jakas mozliwosc jego naprawy ? wymiana w nim flakow albo cos w tym stylu ?

[używaj polskich liter.]

Edited by Foka
Posted
A ja zaproponuję inne rozwiązanie, dość nietypowe - zasłoń, zaklej, zamaluj (to ostatnie odradzam ze względu na trudność przywrócenia szybki do stanu pierwotnego icon_wink.gif) przednią szybkę kolimatora. Celowanie obojgiem oczu będzie nadal możliwe (i tylko obojgiem oczu!), a plamka będzie wyraźna i jasna.

Ja używam zaślepki na przednią szybkę, gdy strzelam się w budynkach (bo boję się o uszkodzenie kolimatora po trafieniu kulką w szybkę) i muszę przyznać, że rozwiązanie sprawdza się idealnie.

Mój cytat z tematu, który jest niżej.

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=59234

PS: Mój kumpel ma identycznego ACOGa (to jest ta wersja co ma 2 stopnie podświetlenia czerwonego i 2 zielonego, zgadza się?) i ma tą samą przypadłość. Wymiana baterii nie pomogła.

Posted (edited)

nie to chyba inny acog, mój ma 5 stopni kropki czerwonej. Mam nadzieję, że uda go naprawić. bo sprawuje się świetnie ale w lesie w pochmurny dzień w zimie :/ więc na wiosnę albo lato raczej będzie robił tylko za atrapę :(

czeka mnie wymiana baterii jeszcze - jak wymienię dam znać a tym czasem czekam, może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł.

Edited by cietrzew
Posted

ok, przeprowadziłem remont - wymiana baterii + dokręcanie w odpowiedni sposób baterii dało super efekt - kropkę widać nawet patrząc w żarówkę :) tak że jeśli ktoś ma podobny problem radze spróbować : ) pozdrawiam

Posted

a można wsadzić "mocniejszą" baterię do kolimatora?

Masz na to w nich miejsce?

IMHO

W ogóle, cały temat zakrawa trochę na absurd.

To tak jak pytania z instrukcji obsługi replik.

Dla przykładu:

Pytanie: replika nie strzela, brak reakcji na spust

Odp: Podłącz baterię

Czytając ( właśnie czytając? ) uśmiechamy się i myślimy jakie to ludziska muszą być głupie żeby nie wiedzieć takich rzeczy. A gdy my stajemy przed takim problemem w zasadzie komicznie prosta rzecz urasta do poziomu "O boże co z tym"... Żenujące...

Posted

słuchaj, ja zasadniczo wychodzę z założenia, że jeśli nie umiem, nie wiem, lub nie mam pomysłu jak coś zrobić wole zapytać innych. mogłem rozkręcić koli i zacząć w nim grzebać ale czy to by pomogło ? a tak zapytałem i działa... co do baterii - opis jest taki sam ale są lepsze ( pytanie zegarmistrza 'do zabawki czy lepsze dać?' ) więc nie uważam ze jest to absurdalny post. : ) mi pomógł, może jak ktoś będzie miał podobny problem to jemu też pomoże. od tego jest chyba forum żeby pisać prawda ? :)