Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] AKM CM.048M [CYMA]

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To tak:

1 otwierasz rygiel rury gazowej

2 wyjmujesz rurę gazową

3 przekręcasz mała dźwignię ukrytą w okuciu łoża / obsadzie łoża

to tyle ;)

*4* jeżeli posiadasz drewniane łoże należy wyjąć również wycior

***w broni palnej jest inna kolejność (trzeba wyjąć zamek/suwadło)***

Posted (edited)

Czy ktoś z was montowal na swoim kalaszu lufe precyzyjna? Ja sie nad taka zastanawiam. No i jakimi kulkami strzelaja wam najlepiej. mam na mysli wage i producenta.

Ja mam wstawioną preckę 6,04 Systemy.

Sprawuje się rewelacyjnie (dobre skupienie i zasięg).

Kulki - ostatnio używam G&G 0,25 - i sobie je chwalę.

@Jey a jakiego AK chcesz oszpecić tymi szynami ;-) ?

Edited by ALABASTER
Posted

Te szyny to takie mocno przyszlosciowe plany. Zreszta jeszcze nie zdecydowalem. ALABASTER sprawdzales ile fpsow masz z precka?

Co do uzycia dloni, wole raz spytac niz raz roz****ć

Posted

No i przetestowane w boju. Efekt? Zgubiona szczerbinka. Cholernie na nią uważajcie. Teraz prośba o radę do Was - sami wiecie jak wygląda AK bez szczerbinki (czyt. nieładnie :) ). Szczerbinka to koszt 45zł. Co z tego jeżeli jednak ją kupię, skoro prędzej czy później i tak mi wypadnie? I co zrobić z płytką sprężynującą? No właśnie. Zostaje też druga opcja - kupno montażu bocznego z szyną RIS (50zł) + jakiejś optyki (co wg. Was lepsze? Luneta czy kolimator?). Teraz mam zonka i nie wiem co zrobić ^^.

Posted

Szczerbinka jest i tak elementem koniecznym poszukaj na allegro ostatnio widziałem za 20zł od oryginały więc może znajdziesz a jeśli wypada to może trzeba ją po prostu przykleić będzie najwyżej atrapa. Co do optyki to zależy to czego używasz (ja głównie do szturmu) i dla tego mam kolimator ale jeżeli lubisz trochę się poukrywać i będziesz miał precke to luneta.

Posted

Ja mam szyne z montazem i kolimator. W strzelaniu z okna w drzewa zdecydowanie dominuje kolimator, ciezko bardzo bylo mi ustawic szczerbinke i muszke by celnosc zadowalala.

Posted

A hita z kilku metrow 3-5 ktos dostal? Tak z ciekawosci pytam, nie wiem czy gerboxa slabszego nie wsadzic jak bedzie pasowal albo nosic na plecach giete, w sumie to temat na inne forum.

Posted

Zależy od osoby strzelanej. Gdy ów osoba się ewidentnie i nagminnie nie przyznaje, z największą przyjemnością pakuję jej z 10 kilka kuleczek :].

Koniec Offtopu.

Zamawiam szczerbinkę z P&J, zobaczymy co to będzie ;).

Posted

Sprawdzal ktos dlugość lufy? zastanawiam sienad zakupem precki systemy. Producent niby podaje zema 480mm Systemki widzialem majace 469 w sumie powinno byc ok?

Posted

Do AKM 455mm

Do AK74 max 480mm (wystaje z lufy i ukrywa się w tłumiku)

Jednak ja i tak bym brał do AK74 455mm bo nic mi nie wystaje z lufy zew.

Tak po za tym było już o tym mówione ;)

Pozdrawiam!

Posted

Do 74 max 502mm albo 504mm, nie pamiętam dokładnie. Takie są stockowe w VFC i nie wystają z urządzenia wylotowego, uprzedzając pytanie 509mm już wystaje.

PS. Z tego co wiem, to nie temat o tuningu...

Posted

@slayr

Jeśli chodzi o tą płytkę pod szczerbinką to musisz przewiercić ją wiertłem i wkręcić w to miejsce małą śrubkę (zauważ że pod spoderm jest miejsce na śrubkę :-P )

Jeśli to zrobisz wtedy podstawka powinna spełniać swoją rolę.

Z góry ostrzegam, że w życiu nie widziałem twardszej stali jak ta podstawka!!

dlatego jeśli zależy Ci na tym to zapomnij o zwykłych wiertłach. Ja użyłem do przewiercenia wiertła ze stali HSS o rozmiarze 3,0. (z czterch wierteł zostało jedno ,więc najlepiej kup ich kilka).

Miłej zabawy ;-)

Pozdro.

Posted

Zmieniłem zdanie i zakupiłem szczerbinkę od ostrego AK, za jedyne 25 złotych na allegro. Blaszkę zastąpiłem blaszką od starego springa AK produkcji Cymy właśnie :). By Płytka nie wyopadała wywierciłem w niej dziurkę (3.5mm), wkręciłem śrubkę 3mm, pod spodem podkładeczka - efekt: nareszcie normalna szczerbinka :).