Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] AKM CM.048M [CYMA]

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Nie powiem nic nowego jeżeli chodzi o wygląd - ten jest super. Natomiast w moim modelu przedni chwyt i dekiel latają niemiłosiernie. Ale to oczywiście 5 minut roboty i jest już ok. Byłbym zapewne kolejnym zadowolonym posiadaczem gdyby nie to że replika po +/- 100 kulkach zdechła ...

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam wszystkich.

Nie powiem nic nowego jeżeli chodzi o wygląd - ten jest super. Natomiast w moim modelu przedni chwyt i dekiel latają niemiłosiernie. Ale to oczywiście 5 minut roboty i jest już ok. Byłbym zapewne kolejnym zadowolonym posiadaczem gdyby nie to że replika po +/- 100 kulkach zdechła ...

Heh możesz dokładnie opisać objawy choroby ;) ? Sprawdź połączenia kabli, akumulator i bezpiecznik.

Posted

Sprawa wygląda następująco. Dziś mam troche czasu wiec pomyślałem sobie - zobacze co kupiłem oprucz fajnego wyglądu. Aku naładowany na mikroprocesorówce. Kulki wsypane pieknie ladnie. Strzela daleko i dość celnie jak na stock. Wszystko pieknie ladnie przełaczam z auto na semi i cisza... no zdażało mi się by selektor zaciął sie na semi wiec pare operacji selektorem i ... dupa grobowa cisza. No nic pewnie bezpiecznik poszedł. Wracam do domu bezpiecznik wygląda ok. Biore z szafki nówke - to samo. Sprawdziłem chyba wszystko co sie dało tak z zewnątrz. Bezpiecznik, kabelki na silniku, selektor dokręcony. Tylko całego okablowania nie sprawdziłem gdyż to mój 1 AK i przyznam się że niewiem jak go z body wyciągnąć. Jeżeli ktoś byłby tak miły i opisał jak go rozebrać lub gdzie moge te info znależć będe bardzo wdzięczny.

Posted

Niedawno kumpel zamówił GB v.3 Cymy do swojej repliki i też miałem problem z grobową ciszą tuż po odpaleniu, właśnie coś koło 100 strzałów było przed usterką. Problemem okazało się to, że "wózek" pchany przez spust, który zamyka obwód elektryczny, zaciął się w miejscu i nie chciał ruszyć. Spust chodził normalnie i na pierwszy rzut oka to coś we wnętrzu GB albo batka. Sprawdź to ! ;-)

Posted

Sprawa wygląda następująco. Dziś mam troche czasu wiec pomyślałem sobie - zobacze co kupiłem oprucz fajnego wyglądu. Aku naładowany na mikroprocesorówce. Kulki wsypane pieknie ladnie. Strzela daleko i dość celnie jak na stock. Wszystko pieknie ladnie przełaczam z auto na semi i cisza... no zdażało mi się by selektor zaciął sie na semi wiec pare operacji selektorem i ... dupa grobowa cisza. No nic pewnie bezpiecznik poszedł. Wracam do domu bezpiecznik wygląda ok. Biore z szafki nówke - to samo. Sprawdziłem chyba wszystko co sie dało tak z zewnątrz. Bezpiecznik, kabelki na silniku, selektor dokręcony. Tylko całego okablowania nie sprawdziłem gdyż to mój 1 AK i przyznam się że niewiem jak go z body wyciągnąć. Jeżeli ktoś byłby tak miły i opisał jak go rozebrać lub gdzie moge te info znależć będe bardzo wdzięczny.

Miałem tak samo. Wystrzeliłem kilka razy i nagle replika odmówiła posłuszeństwa, tzn. brak reakcji na spust. Później sprawdzałem kable, bezpiecznik, baterie, itd. Jednak, po pewnym czasie, udało mi się rozwiązać ten problem.

Odpiąłem chwyt pistoletowy i bezpośrednio do silnika podpiąłem starą baterie intellecta 9.6V. Replika ruszyła. Od tego czasu replika działa poprawnie.

Posted (edited)

Obiecałem to proszę :) Paczka na 2 dzień przyszła wielki plus dla krakmana. Drewno wygląda solidnie naprwadę ładnie wygląda są lekkie luzy ale myślę, że można je skorygować

http://picasaweb.google.pl/Gucio888/Cymka0...CNK9idTsuMrNEQ#

W razie jakichkolwiek pytań roszę pisać :)

Narazie nie mam możliwości przestrzelania ale wkrótce dam kolejne info.

zdrówko!

Edited by Gucio888
Posted (edited)

Miałem okazję rozebrać dziś GB pochodzący z nowych Cymek i jestem mile zaskoczony, pomimo kilku mankamentów ;-)

Widać, że to chinol, ale jakość/dokładność wykonania poszczególnych elementów stoi na naprawdę przyzwoitym poziomie. Metalowe łożyska, solidna, również metalowa, prowadnica sprężyny, ten GB budzi zaufanie.

Jeżeli chodzi o wady to natknąłem się na pękniętą głowicę tłoka. Zdziwiło mnie to, tym bardziej, że GB ma przebieg 200 - 300 BB's.

Przydałby się również Bore Up, na stocku brak efektu strzykawki, ale to klasyka w chinolach. Uszczelnienie teflonem pomogło.

Na zębatkach w GB nie uświadczyłem loga 'XYT', na zębatce tłokowej to 'kółeczko', które odpowiada za ruch popychacza jest ok. 2 razy większe niż na zębatkach spotkanych w innych AEG'ach (np. zwykłe XYT)

Gdy chciałem przełożyć do GB Cymy, głowicę cylindra od Boyi'a zauważyłem, że głowice różnią się konstrukcją :

porcylin.jpg

Edited by filon_swaj
Posted

Ja może się trochę wproszę w temat... :D

Ej chłopaki, a gdybym wziął Cymke 045 do lasu na otwarty bez zadnej precki nic stock sam dała by rade ??

Aha i mam jeszcze takie pytanie: Czemu na tej stronce pisze, że 045 ma 350FPS ?? http://www.purpleairsoft.com/view.php?item=198

U Krakmanów piszą, ze ma 420.!

Pozdrawiam Trzewik.

Zawsze możesz poprosić o dawngrade jak 420 to za dużo ;) ...

Posted

Co do mojego postu strone wcześniej. Okazało się że filon_swaj miał racje. Taki mały badziew który jest odpowiedzialny za zamkniecie obwodu sie zaciął. Dzieje sie tak gdy przełączamy repllike z auto na semi a replika na auto nie wykonała pełnego cyklu strzału. Zazwyczaj slychać zwolnienie sprężyny kulka nie wylatuje i po tym następuje grobowa cisza. Według krakmanów wina leży że te ustrojstwo prawdopodobnie jest zle odlane i sie blokuje. GB należy odesłać do nich (lub całą replike) oni wymienią te ustrojstwo i sprawdzaja czy wszystko jest ok - TAK DLA POTOMNOSCI W RAZIE GDYBY KTOS MIAŁ TEN SAM PROBLEM.

A teraz pytanie. Co można zrobić by replika zawsze wykonała pełny cykl strzału ? Myśle o Auto oczywiście bo na semi w teori zawsze tak jest.

Posted

Tak, ale wcześniej musisz zdjąć okładziny i wybić 'dynks', który znajduje się w podstawie szczerbinki. A i zanim wybijesz ten duży 'dynks' musisz u góry odkręcić małą, imbusową śrubkę ;-)

Posted

A jak zdjąć okładziny? Musze wybić te wszystkie pałeczki trzymające muszke i rure gazową, zsunać to wszystko i wtędy będę mieć do nich dostęp?

Posted

Zastanawiam się czy tak trudno przeczytać o tym już było pisane... najpierw zdejmujesz rurę gazową jak w oryginale otwierasz rygiel rury gazowej to ta mała dźwignia pod szczerbinką wyjmujesz rurę gazową potem w obsadzie łoże to ta część na lufie która trzyma łoże otwierasz taką małą dźwignie schodzi Ci łoże proste...

• 3 weeks later...
Posted

A ja mam pytanie odnośnie magazynka.

Kumplowi urwał się zaczep w magazynku (już 2 sztuka), który trzyma go w kałachu. Wpadliśmy na pomysł, żeby przełożyć bebechy z magazynka ASG do odpowiednio przerobionego oryginalnego magazynka ok ak. Facet w Taiwangunie powiedział nam, że u nich to jest na porządku dziennym

Tutaj postawie pytanie: czy rzeczywiście można przeprowadzić taką operację i jeśli mógłby mi ktoś króciutko napisać co należy przerobić aby zmieścić do oryginalnego magazynka mechanizm hi-capa?

Pzdr