Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanie dotyczące kolorów zakrętek manierek 1 qt: przeglądając zdjęcia zauważyłem następujące prawidłowości: zielone bez zaworku NBC (Nam), czarne (lata 70-80) , piaskowe i brązowe (od 90' do nadal) - czy mam racje z tymi przedziałami czasowymi i kolorami? Czy może tych kolorów jest więcej?

Posted

Najpierw były zielone, bez zaworka, potem czarne z zaworkiem NBC (zaworek połączony na stałe z zakrętką, pierwsze były już w Wietanmie, bo używano maski M17A1), zielone o takiej konstrukcji jak czarne i aktualnie używane zielone z oddzieloną klapką. Przedziały czasowe, mniej więcej się zgadzają.

Posted

A kto powiedział, że manierka musiała mieć oryginalny korek? Może ktoś go po prostu zmienił na nowszy? Poza tym, data kontraktu nie oznacza daty produkcji - manierka może być z kontraktu z 1984 a wyprodukowana nawet kilka lat później, o kontrakt podpisano na, powiedzmy, 5 lat.

Posted (edited)

Nie "już mam" jak to napisałeś tylko powinnobyć "jeszcze mam" bo ALICE przyjęto do armii w 1973. A manierki z zielonym korkiem i zaworkiem były produkowane do ALICE. Dlatego napisałem "do ALICE". Na pewno w pierwszych egzemplarzach były czarne później tylko zielone.

I tak jak to szaszłyk napisał może masz zmieniony(może koleś zgubił i wkręcił jaki miał pod ręką a później poszło na sell?)

Edited by Kalashnikov
Posted (edited)

A ja znowu gdzieś słyszałem że jak wprowadzili maski m17a1 to tłukli do nich same korki z dozownikiem(to te właśnie w kolorze czarnym) i jak dostało się maskę m17a1 to można było taki korek zamienić bo samych butelek było na stanie dużo ale bez dozowników , dopiero później zaczęto produkować już całe manierki z korkiem w takim samym kolorze.

Ale jest to informacja nie potwierdzona.

Edited by mag600
  • 11 months later...
Posted

Sorry że odgrzewam temat ale muszę dodać swoje trzy grosze żeby go uzupełnić. Najwcześniejsza maskę M17A1 jaką posiadałem to nosiła kontrakt z 68roku. I dość długo zastanawialiśmy się czy byłam ona wprowadzona do vietnamu. Po latach okazało się że na 100% tak bo są na to dowody zdjęciowe. Dalej zastanawialiśmy się skoro wprowadzono te maski to co z manierkami? Po czasie okazało się ze też istnieją fotki jak chłopaki maja takowe korki przy manierkach. Po latach poszukiwań rozmów i szukaniu dowodów wszystko się wyjaśniło. Ostatnim brakującym elementem był datowany i kontraktowy korek. :twisted: Udało mi się zdobyć taki jeden w kartoniku z kontraktem 68 rok(zamawiającym dla armi) i data faktycznego wyprodukowania 69. Warto też dodać że nie jest on koloru czarnego ale potocznie zwanego zielonym :lol: