Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gra wojenna "Bitwa o Ardeny"

Recommended Posts

Posted (edited)

Gra wojenna „Bitwa o Ardeny”

Organizatorzy:

1.2Rep – Łódź

2.GROM – Łódź

Sponsor:

„AK MILITARIA” sklep z militariami w Łodzi ul. Limanowskiego 150

Gra wojenna jest oparta na autentycznych wydarzeniach „Bitwy o Ardeny” i odbędzie się w dniu 21.marca 2009 r. w miejscowości Pałczew k/ Łodzi (mapka dojazdu będzie dostępna na stronie http://www.akmilitaria.pl ). W czasie gry obowiązuje poniższy regulamin imprezy. Odtworzone zostaną działania wojenne w czasie bitwy o Ardeny w czasie II wojny światowej. zapraszamy do zapoznania się z historią bitwy o Ardeny (będzie dostępna na w/w stronie).

Główne punkty gry:

Celem ataku niemieckiego jest zdobycie w wyznaczonym czasie ( 09.30 – 15.30) składów paliwa co umożliwi im kontynuowanie natarcia i zwycięstwo. W przypadku nie zdobycia składów paliwa natarcie niemieckie staje z braku paliwa i jest to przegrana wojsk niemieckich.

Akcja odbywać się w niżej wymienionych punktach gry :

1.Miejscowość Malmedy

2.Miejscowość Bastogne

3.Miejscowość St. Vith

4.Obrona skrzyżowania "Baraque Michel"

5.Miejscowość Stavelot

6.Miejscowość Trois-Ponts

7.- "Red Ball Express"

Organizatorzy dołożą wszelkich starań aby w miarę wiernie ją odtworzyć.

Planowane operacje:

Obrony Malmedy – likwidacja jeńców

Obrona Bastogne

Obrona ST. Vith

Obrona skrzyżowania „Baraque Michel”

Obrona Stavelot

Obrona Trois-Ponts

Operacja „Red Ball Express”

Operacja grupy Otto Skorzennego

Operacja grupy Peiper

Zasady gry wojennej:

1. Respy indywidualne

Nie ma respów (z wyjątkiem obrony Malmedy resp 20 min) w zamian, każdy oddział wyznacza ze swojego grona jednego sanitariusza oznakowanego białą opaską z czerwonym krzyżem na lewym rękawie munduru (dostarczy sponsor) wyposażonego w 5 oznakowanych opatrunków (dostarczy sponsor). W przypadku trafienia uczestnik pozostaje na miejscu trafienia i wzywa „sanitariusza”, który podaje opatrunek, trafiony pozostaje na miejscu trafienia przez 10 minut, a następnie oddaje opatrunek sanitariuszowi włączając się do gry (opatrunków nie należy zakładać, do odzyskania życia wystarcza jego posiadanie). Sanitariusz bierze normalny udział w akcji, w przypadku trafienia jest on wyłączony z gry na 10 minut, podczas których pozostaje na miejscu trafienia i w czasie których nie ma prawa udzielania pomocy kolegom. Wolno korzystać z pomocy sanitariusza z innego oddziału. Nie wolno używać nieoznakowanych opatrunków.

2. Resp zbiorowy

W przypadku wyeliminowania 75 % oddziału arbiter przeprowadza cały oddział do sztabu skąd po 10 minutach oddział w całości wraca do gry.

3. Trafienie w replikę, powoduje jej wyeliminowanie z gry na 10 minut, w tym czasie uczestnik nie może z niej strzelać. Replika trafiona winna być przewieszona na pasie w sposób uniemożliwiający jej użycie, lub odłożona obok stanowiska. W tym czasie uczestnik może używać posiadanej broni zapasowej.

4. Pomoc techniczna

Uczestnik z niesprawną, uszkodzoną repliką (nie dotyczy replik wyeliminowanych z gry skutkiem trafienia) wzywa „łącznika technicznego”, ten przeprowadza uczestnika do punktu technicznego. Podczas przebywania pod opieką łącznika, uczestnik jest „nietykalny”; z punktu technicznego uczestnik powraca sam.

5. Środki techniczneDozwolone jest używanie środków technicznych ( miny, dymy, petardy).

Jako pojazdy pancerne użyte będą samochody terenowe Jeep. Obowiązuje zakaz strzelania do nich z uwagi na możliwe uszkodzenia lakieru. Zniszczenie jest możliwe poprzez rzut granatem - torebką plastikową „strunówka” (będą dostarczone przez sponsora w liczbie po 5 szt każdemu dowódcy oddziału aliantów) z piaskiem. Trafienie pojazdu wyłącza go z gry na 20 minut. Przewożone oddziały mogą podjąć walkę po desantowaniu się i oddaleniu na ok. 10 m od pojazdu.

Dowódcom oddziałów zezwala się na używanie własnych środków łączności.

Rozjemcy wyposażeni w białe pokrowce na hełmy pełnią rolę arbitrów jak i nadzorują przestrzeganie zasad gry.

W czasie gry żołnierzy stron nie obowiązuje umundurowanie, strony będą oznakowanie:

wojska alianckie oznakowane opaskami na prawym rękawie,

wojska niemieckie bez oznakowań.

6. Organizacja imprezy

Całością gry dowodzi sztab w skład którego wchodzą:

- dowódca wojsk aliantów Rosiu,

- dowódca wojsk niemieckich Old Shifty,

- szef grupy logistyki Powała.

Powołani dowódcy poszczególnych Dywizji i Armii podlegają bezpośrednio sztabowi gry i są zobowiązani poprzez podległe oddziały wykonywać rozkazy d-cy frontu.

Grupa wojsk aliantów:

1. 99 Dywizja piechoty

2. 101 desantowa

3. 106 Dywizja Piechoty

4. 2 Dywizja piechoty

5. Żandarmeria polowa MP

Grupa wojsk niemieckich:

1. 6 Armia Pancerna

2. 5 Armia Pancerna

3. 7 Armia

4. 15 Armia

5. Grupa Otto Sokorzennego

Obsadzenie dowódców poszczególnych oddziałów zostanie dokonane przez sztab na tydzień przed terminem gry, w porozumieniu z potencjalnymi kandydatami.

Lista zgłoszeń zostanie zamknięta dnia 19-tego marca o godzinie 24:00. Ze względu na rozbudowany scenariusz oraz liczbę oddziałów zaangażowanych w grę wojenną, pożądaną liczbę uczestników określa się na około 100 osób, oczywiście większa liczba uczestników mile widziana.

Grupa logistyki:

1. Żołnierze 2Rep (białe hełmy) nie biorą udziału w grze, pełnią funkcje obserwatorów-arbitrów.

2. Żołnierze GROM (szare berety) nie biorą udziału w grze, pełnią funkcje łączników technicznych.

6. Terminarz imprezy

21.marca 2009 r.

08:00 – 08:45 zbiórka i rejestracja uczestników,

08:45 – 9:00 wydanie rozkazów dotyczących rozlokowania wojsk,

09:00 wymarsz grupy aliantów (obrońcy) obsadzenie linii frontu,

09:30 wymarsz grupy niemieckiej (atakujący) rozpoczęcie manewrów „Gra wojenna” wg dostarczonych rozkazów decyzje wykonawcze d-cy frontów,

16:00 Zakończenie działań i powrót do sztabu manewrów,

16:30 – 17:30 Uroczyste zakończenie manewrów wręczenie nagród.

Sponsor funduje nagrody w postaci sprzętu i wyposażenia:

karabin M4A1 – 1 szt,

karabin wyborowy VSR – 1 szt,

pistolet maszynowy MP5K – 1 szt,

pistolet Beretta M92 – 1 szt,

pistolety Desert Eagle – 1 szt,

okulary ochronne – 2 szt,

pasy nośne, dwupunktowe do AK – 3 szt,

kulki bezszwowe 0,23/2500 – 20 pacz.,

czapki patrolówki z okolicznościowym nadrukiem - 30 szt.

Regulamin konkursu: Wylosowani z listy zapisów, przez sponsora uczestnicy, będą mieli zadanie udzielenia odpowiedzi na jedno z konkursowych pytań z „zasad airsoftu” opublikowanych na stronie:

Podczas imprezy będzie można zaopatrzyć się w kulki (Xtreme, GFC, Gunfire, Premium), grengas, akumulatory, wodę mineralną, batony proteinowe, doładować akumulator, a w przypadku uszkodzenia repliki, wypożyczyć replikę zastępczą, pod zastaw własnej repliki, w zależności od jej aktualnej wartości dostępne będą:

SCAR L – 3 szt,

MP5 SD6 – 2 szt,

MP7 – 2 szt,

AK-47 – 2 szt,

M4 A1 – 5 szt,

Uzi – 2 szt,

P90 – 2 szt.

Zgłoszenia proszę kierować na adres ardeny@akmilitaria.pl

Zapraszamy do udziału i życzymy wszystkim udanej zabawy.

Pozdrawiam

Edited by pogonczyk
  • Replies 236
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Sądzę, że z Poznania ze 101 i FJR parę osób przyjedzie. Ale szczegóły wkrótce, jak określimy w jakiej sile się zjawimy.

Aha, nie przenoście do Łódzkiego, bo wtedy zainteresowanie będzie mniejsze - ja na ten przykład do Łodzi bym nie zajrzał, a na krajowy i owszem ;)

Edited by kardek
Posted

Jak na razie nie widać jakoś specjalnego zainteresowania imprezą. Może jednak warto to przenieść do "łódzkiego" tematu?

Z czego to wnioskujesz? Przecież zgłoszenia są przyjmowane - jak pisałem w temacie - na skrzynkę pocztową ardeny@akmilitaria.pl. Impreza jest traktowana jako otwarta i ogólnopolska, więc nietaktem byłoby przenoszenie jej do tematu regionalnego :killer:

Posted

Przepraszam jeśli moja sugestia została odebrana jako pewien rodzaj ofensywy. W każdym razie cieszę się, że pojawia się jakieś zainteresowanie. Chciałbym również aby dane mi było stawić się na miejscu :) Pozdrawiam serdecznie :)

Posted (edited)

Przepraszam jeśli moja sugestia została odebrana jako pewien rodzaj ofensywy. W każdym razie cieszę się, że pojawia się jakieś zainteresowanie. Chciałbym również aby dane mi było stawić się na miejscu :) Pozdrawiam serdecznie :)

Aby Cię uspokoić spieszę poinformować, że aktualnie jest już kilkadziesiąt zgłoszeń. Serdecznie zapraszam.

Nie znalazłem informacji o:

- ograniczeniu wiekowym

Bez ograniczeń, wymagana pisemna zgoda rodziców według wzoru BAT dostępnego na http://www.batlodz.pl/index.php?option=com...2&Itemid=26.

- ograniczeniu FPS

Bez ograniczeń, zalecany rozsądek.

- przewidywanej odpłatności

Bez odpłatności. Edited by pogonczyk
Posted

Skoro mamy tu do czynienia z manewrami o tle historycznym to czy na miejscu byłoby przybycie mojej skromnej osoby w mundurze odpowiadającym czasom tzn. niemieckim M36 obszytym na Wehrmacht, ewentualnie mundurze kamuflażowym Waffen SS (nie mylić ze zwykłym SS)???

PS. Możemy przybyć w kilku, ściągnę kumpli rekonstruktorów

Posted

Mnie też nasuwa się podobne pytanie. Rozumiem, że są to manewry o tle historycznym... Ale czy będzie to rekonstrukcja?? Chodzi mi o to czy, jak wpadnie ekipa umundurowana we współczesne mundury i szpej to czy bardzo zaburzy równowagę gry??

Posted (edited)

Dobry wszystkim!

"Dopiszcie" jeszcze trzy osoby, jak się nie pochoruje to na pewno będziemy jako w miarę wiernie zrekonstruowani Niemcy 8-)

Pozdro dla wszystkich !

Edited by Adiutant
Posted (edited)

Dobry wszystkim!

"Dopiszcie" jeszcze trzy osoby, jak się nie pochoruje to na pewno będziemy jako w miarę wiernie zrekonstruowani Niemcy 8-)

Pozdro dla wszystkich !

Zapraszamy.

Przypomnienie dla wszystkich zainteresowanych:

imienne zgłoszenia prosimy kierować na skrzynkę ardeny@akmilitaria.pl

Jeśli zakupię sprzęt do tego czasu przyjadę ;) Pytanie jest jakieś ograniczenie co do ilości osób ?

Teren na którym odbędzie się impreza pozwala bawić się 150-200 maniakom airsoftu. W przypadku osiągnięcia liczby granicznej, organizatorzy ogłoszą zamknięcie listy zgłoszeń. :poddanie: Edited by Wolf
Posted (edited)

Zanim wyślę zgłoszenie swoje i znajomych mam jeszcze kilka pytań , a mianowicie :

1-Piszecie że trafiony ma siąść na glebie po trafieniu i czekać na medyka , potem 10 minut z opatrunkiem i znowu do akcji , to rozumiem , a jak nie ma szans dostać tego opatrunku ? jego team się wycofał zostawiając 2-3 rannych albo leżą na otwartej polanie pilnowani przez wroga ? Ile mam siedzieć i czekać ? Gdzie pójść ?

2-Mogę używać pirotechniki domowej roboty ? Granaty grochowe ? Dymne ? Czy tylko atestowane ?

3-Można przy zgłoszeniu wysłać info o preferowanej stronie konfliktu i czy będzie to brane po uwagę ?

Edited by przemek10
Posted

Dopiszcie do pierwszego posta jakiekolwiek info o podziale mundurowym, w sensie kto z flektarnami będzie robił za niemców.

Ja osobiście mam Eichentarna i fleka więc nie mam problemu. Po prostu nie popełnijcie błędu wielu orgów i jasno przypiszcie mundury. Rozumiem że musicie mieć jakieś, choćby orientacyjne, rozeznanie ilu w jakim szpeju przyjedzie, ale to ważne.

Aha i skoro to rekonstrukcyjny scenariusz to co z trybem auto??? (te Garandy, K98 czy StG 44)

Posted (edited)

Podpisuje się obiema rencami do prośby dotyczącej podziału mundurowego.

Chyba że ostatecznie przyznacie opaski, ale jest to ułatwienie i mało efektowne i co z reco?

Pomysł wygląda fajnie i paru "szkopów" z otwocka pewnie się zjawi. Zawiadamiam też reco 101. Airbiorny ostatnio, też się z kulek strzelają.

Edited by victorlach
Posted

Witam

Tak się zastanawiam jak to ma wyglądać :D

Ograniczenia wiekowego nie ma, limitu fps nie ma ale jak z tym podziałem mundurowym ???

Czy jest szansa że panowie w mundurach z epoki będą tworzyć drużyny czy też będzie to wymieszane na zasadzie jesteś więc będziesz hm o na przykład tu :D

Pozdrawiam Ahmed

Posted (edited)

Zanim wyślę zgłoszenie swoje i znajomych mam jeszcze kilka pytań , a mianowicie :

1-Piszecie że trafiony ma siąść na glebie po trafieniu i czekać na medyka , potem 10 minut z opatrunkiem i znowu do akcji , to rozumiem , a jak nie ma szans dostać tego opatrunku ? jego team się wycofał zostawiając 2-3 rannych albo leżą na otwartej polanie pilnowani przez wroga ? Ile mam siedzieć i czekać ? Gdzie pójść ?

Patrz "resp zbiorowy".

2-Mogę używać pirotechniki domowej roboty ? Granaty grochowe ? Dymne ? Czy tylko atestowane ?
Tylko atestowane.

3-Można przy zgłoszeniu wysłać info o preferowanej stronie konfliktu i czy będzie to brane po uwagę ?

Tak.
Aha i skoro to rekonstrukcyjny scenariusz to co z trybem auto??? (te Garandy, K98 czy StG 44)

Rekonstrukcja bitwy, nie wyposażenia i szpeju. Bez ograniczeń, i tak nie wszyscy przecież mają repliki z epoki, nie wykluczymy przecież posiadaczy MP5, M16A1, G36, MP7, Glock17 itp itd :wink:
... jak z tym podziałem mundurowym ??? Czy jest szansa że panowie w mundurach z epoki będą tworzyć drużyny czy też będzie to wymieszane na zasadzie jesteś więc będziesz hm o na przykład tu...
Tak, nie ma dyscypliny mundurowej, ale mundury z epoki (jeśli ktoś posiada) mile widziane. :uśmiech: Edited by pogonczyk
Posted

Witam Serdecznie,

Bardzo dziekuje za zaproszenie i wstepnie zgłaszam połączone siły Konfederacji Południe w skład której wchodzą :

- Rainbow

- 1st SOC

- AMF

- Delta

i wielu niezrzeszonych a walczących pod flaga konfederacji !

Dokładniejsze dane na PW za około tydzień !

Pozdrawiam

Naczelny Dowódca KOnfederacji Południe

Colonel

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...