Paprotek Posted February 1, 2009 Report Posted February 1, 2009 W innym topicu (http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=52498&st=60) rozpoczęły się rozważania na temat wyposażenia niszczyciela czołgów w związku z zaproponowaną przez Choisena (http://www.asg.qrde.pl/forum/viewtopic.php?p=47830#47830) konfiguracją tegoż. Temat w sumie o tym nie traktował i dyskusja szybko zeszła na inny tor, ja jednak chciałbym uzyskać odpowiedź na kilka pytań związanych z tą kwestią. Ogólnie sądzę, że osobny topic dla tego typu żołnierzy ułatwi prowadzenie forum. 1.jak po niemiecku będzie niszczyciel czołgów? Panzer-Zersto:rer? 2.jakie wyposażenie posiada taki żołnierz? (prośba o weryfikację) -Panzerfaust 3 -dodatkowe pociski (ile?) -pokrowiec/pojemnik na nie (jaki?) -dodatkowa broń konwencjonalna (jaka? G36? Mp7? A może po prostu p8?) 3.Czy Panzerfaust 3 to granatnik przeciwpancerny, czy wyrzutnia rakiet? Rozmawiamy przede wszystkim o zupełnie typowym niszczycielu czołgu z przeciętnej jednostki lekkiej piechoty przy założeniu, że dowódca jego brygady nie postępuje nazbyt eksperymentalnie, a misja, w jakiej żołnierz bierze udział jest misja bojową. Fotki mile widziane. Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne wypowiedzi. Quote
MAR Posted February 1, 2009 Report Posted February 1, 2009 2. g36 - reszty nie wiem 3. granatnik p.panc. Quote
Kantek Posted February 1, 2009 Report Posted February 1, 2009 Panzerzerstorer to mi się bardziej kojarzy z niszczycielem czołgów w formie kołowej. Ma ktoś może informacje na temat dokładnych wymiarów i szczegółów Panzerfausta bo marzy mi się zrobienie jego kopii, być może nawet w pewnym stopniu strzelającej. Quote
AWR_Ronin Posted February 2, 2009 Report Posted February 2, 2009 To po kolei: 1. Sporo ludzi traktuje Panzerfausta 3 (prawidłowy skrót to Pzf 3, a nie PF3!) jako broń analogiczną do rosyjskiego RPG. W rzeczywistości jest to konstrukcja, w której "rura" (Abschussrohr) nie jest wielorazowa! Jest to element wykonany z aluminium i po strzale się go wyrzuca. Wielorazowa jest jedynie rączka z optyką (Griffstück). Wzięło się to z faktu, że w użyciu jest jeszcze zestaw szkoleniowy wyglądający identycznie jak Pzf 3 ale posiadający możliwość odłączania pocisku (można montować wersje szkoleniowe i ćwiczebne) - w sieci jest kilka zdjęć z odłączonym pociskiem i stąd zamieszanie. Analogiczny do RPG (wielorazowa rura) jest leichte Panzerfaust (lePzf) ale to materiał raczej na inny wątek. Tak, że jeszcze raz. Cały zestaw składa się z Griffstück (tak nawiasem to ten element produkuje Heckler und Koch ;)): i Patrone: Patrone z kolei to pocisk (Geschoss) połączony z rurą (Abschussrohr). 2. Panzerfausty 3 przenosi i magazynuje się w skrzyniach. W każdej skrzyni mamy po dwie sztuki rura z pociskiem + jedna rączka z optyką. Każda rura z pociskiem umieszczona jest dodatkowo w zasobniku w kształcie tulei, rączka optyką natomiast w dodatkowym prostokątnym pudle. Wszystkie pomniejsze zasobniki mają paski transportowe i można je wygodnie przenosić. 3. Żołnierz wyposażony w Panzerfausta 3 niesie od 1 - 2 szt. Patrone + 1 szt. rączka z optyką. Zazwyczaj jest tak, że: a) jeden zestaw połączony i gotowy do użycia (rura z pociskiem wyjęte z zasobnika, rączka z optyką założona) niesie się w lewej ręce jak teczkę; b) drugi zestaw (rura z pociskiem) niesie się w tulejowym zasobniku pod prawą pachą w poziomie; W razie konieczności użycia zrzucamy zasobnik gdzieś obok, rozkładamy do pionu rączki w gotowym zestawie, oddajemy strzał, demontujemy rączkę z optyką, wyrzucamy pustą rurę, wyjmujemy kolejną rurę z pociskiem z zasobnika, montujemy na niej rączkę z optyką i strzelamy drugi raz. Ta konfiguracja jest średnio wygodna i stosuje się ją gdy żołnierza osłaniają koledzy i nie musi daleko z tym wszystkim chodzić. Znacznie częściej nosi się jeden zmontowany zestaw przewieszony przez plecy pod kątem (pocisk wystaje nad lewym barkiem) - w rękach niesie się karabin. 4. Żołnierzy wyposażony w Pzf 3 uzbrojony jest w G36. W konfiguracji z dwoma Panzerfaustami karabin jest przewieszony przez plecy pod kątem z lufą nad lewym barkiem. Gdy żołnierz nosi pojedynczy zestaw karabin nosi się albo w ten sam sposób (wtedy zestaw w rękach, lufa nad lewym barkiem ponieważ na prawy bark kładziemy w trakcie strzału rurę Panzerfausta i nie chcemy żeby jedno haczyło o drugie) albo w rękach - wtedy Pzf 3 niesiemy na plecach pod kątem (pocisk nad lewym barkiem). 5. Osobną kwestią jest przenoszenie zasobnika na rączkę z optyką. Ma on kształt prostokątnej skrzynki z dwustronnie spadzistym wierzchem. Skrzynka ma własny pasek i nosi się ją przewieszoną tak aby zwisała nad pośladkami (wtedy torbę oporządzenia S95 trzeba nosić z boku - jest to przykład konfiguracji wymuszonej funkcją żołnierza). W sumie tyle. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na większość pytań ;). Ronin p.s. Co do nazwy żołnierza wyposażonego w Pzf 3 to nie spotkałem się z konsekwentnym stosowaniem jakiejś konkretnej. Najczęściej mówi się po prostu Panzerabwehr Soldat. Quote
Soman Posted February 2, 2009 Report Posted February 2, 2009 ...Panzerzerstorer to mi się bardziej kojarzy z niszczycielem czołgów w formie kołowej... To będzie Panzerjaeger. PzF 3 jest analogiem RPG. Nie tyle konstrukcyjnie, co pod względem przeznaczenia, chociaż szczerze mówiąc nie wiem, czy do niego są pociski odłamkowe albo termobaryczne. Quote
AWR_Ronin Posted February 2, 2009 Report Posted February 2, 2009 Jeśli chodzi o względy przeznaczenia to tak - zgodzę się, że są analogiczne. Założenia konstrukcyjne są jednak zupełnie inne. Typów pocisków faktycznie nie ma zbyt wiele: - kumulacyjny; - kumulacyjny tandemowy; - kumulacyjno-odłamkowy (Bunkerfaust); - ćwiczebny. Ronin Quote
choisen Posted February 18, 2010 Report Posted February 18, 2010 Czy ma ktoś zdjęcia skrzynki na optykę? Bo nam się marzy Panzerfaust 3 i jest nawet w naszym zasięgu (jedyne 2400 + przesyłka) i szukam jakiś skrzynek, by móc go przewozić/przechowywać Quote
danyboy Posted February 19, 2010 Report Posted February 19, 2010 Ma ktoś może informacje na temat dokładnych wymiarów i szczegółów Panzerfausta bo marzy mi się zrobienie jego kopii, być może nawet w pewnym stopniu strzelającej. Może ci pomóc ten wątek z forum portugalskiego (złap kontakt i dopytaj): http://sag.com.pt/forum/viewtopic.php?t=1143 Quote
Wolf Posted February 20, 2010 Report Posted February 20, 2010 Bywają na www.egun.de i to za znacznie mniejsze pieniądze ;-) http://egun.de/market/item.php?id=2648314 Quote
choisen Posted February 20, 2010 Report Posted February 20, 2010 (edited) tak, ale rączka jest rozkompletowana totalnie ;) Brak spustu, składanego chwytu, selektora ognia :/ Edited February 20, 2010 by choisen Quote
Wolf Posted February 20, 2010 Report Posted February 20, 2010 Bo nam się marzy Panzerfaust 3 i jest nawet w naszym zasięgu (jedyne 2400 + przesyłka) A można się spytać o źródło, jeśli nie jest to tajemnicą? Quote
AWR_Ronin Posted February 20, 2010 Report Posted February 20, 2010 Zib-militaria.de? Tyle, że tam jest "ohne Griffstück/Optik/Speicherkarte" - wbrew fotografii... Ronin Quote
Recommended Posts