Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Co to jest? Podpowiedź, niewielkich rozmiarów pistolet maszynowy, zasilany amunicją 9 x 18mm Makarow.

m16.jpg

200436231928538.jpg

82s.jpg

Pewnie wiecie, prawda?

Otóż jest to ni mniej ni więcej tylko... 9mm pistolet maszynowy type 82 rodem z Chin, gdyby ktoś oczywiście nie wiedział i był bardzo zaskoczony wyglądem broni :wink:

Mnie gdy to zobaczyłem, dziesięć minut temu szczęka opadła, a sądziłem, że nic nie jest mnie już w stanie zaskoczyć. Niezły numer nam wycięli Chińczycy. Jeżeli ktoś nadal nie wie o co chodzi, to niech sobie zerknie dla porównania na polski 9mm pistolet maszynowy wz. 1963 (popularnie zwany RAK, albo PM-63).

pm63.jpg

pm-63_1.gif

Ktoś widzi jakieś podobieństwa? No choćby malutkie? :wink:

Szkoda, że nie jestem dziennikarzem z prasy wojskowej, ale wydaje mi się, że ten numer można gdzieś do gazety posłać, bo to jest chyba pierwszy przypadek, kiedy Chińczycy żywcem skopiowali i wykorzystują polską konstrukcję strzelecką i to jeszcze jaką - pistolet maszynowy, który dawno już wyszedł z uzbrojenia naszej armii :D

Posted

Mnie sie nie chce wierzyc, aby Chinczycy skopiowali RAKa... Nie byla to zbyt udana konstrukcja. Dosc skomplikowana budowa, nietypowe rozwiazanie z zamkiem zewnetrznym w tej klasie broni, problemy z celowaniem przy ogniu seryjnym i zbytnia latwosc przeladowania, powodujaca problemy z bezpieczenstwem, to tylko kilka "zalet"...

Posted

Popytałem trochę znajomych tu i ówdzie, nieco wyśmiali moje "odkrycie", okazuje się bowiem, że sprawa jest znana od ponad 10 lat.

Dowiedziałem się za to innej ciekawostki, otóż Chińczycy z właściwym sobie wyczuciem sytuacji w swoim czasie wystawili tę broń na... targach w Polsce :wink: