Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Książka Łuczaja nie jest przewodnikiem po roślinkach tylko fachowym poradnikiem co z jakiej rośliny można uzyskać, sposób przygotowywania, przyżądzania itd. nie ma w niej żadnych opisów wyglądu, miejsc występowania i obrazków, jak by się komuś mogło wydawać. Musisz znać wcześniej roślinę lub ją z dobrym przewodnikiem zidentyfikować a najlepiej z 2 dobrymi przewodnikami by miec 101% pewności że to ta właściwa, by móć następnie posłużyć się książką Łuczaja, koleś nie uczy rozpoznawania roślin lecz ich używania.

Mam ją i bardzo cenię, jak do dziś to żyje i żadno zatrucie mi się nie przytrafiło.

Ale zasadniczo nie polecam, eksperymentów z roślinkami bez gruntownego przygotowania.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

A ja polecam szkołe przetrwania na discovery ;)

pin-king-pin , jak ja się cieszę że to nie był mój obiadek ^^ ...biedna świnka nawet dobrej panierki jej nie dali :(

Edited by hasfa
Guest british
Posted
A ja polecam szkołe przetrwania na discovery

Czy to ten program, w którym koleś mówi, że można pić mocz?

Posted (edited)

Czy to ten program, w którym koleś mówi, że można pić mocz?

Pewnie chodzi mu o Ultimate Survival z Bear Grylls'em czy jak sie ten gość zwie. Ech :wink:

Edited by soszkin
Posted

Placek, to, że jagody i grzyby niektóre jeść można to wiesz. Myślę, że takie grzyby jak maślak jest w stanie rozróżnić każdy kto nie spędził całego życia przy książkach lub w szkole.

Tylko, że owa runa leśna rośnie głównie w lecie, zatem jeśli myślisz o dłuższym pozostaniu w lesie, może warto zrobić zapasy ?

Ktoś tutaj napisał, że najważniejszym jest znaleźć/zrobić sobie schronienie i rozpalić ognisko/ zrobić zapas drewna na noc, na następny dzień moim zdaniem warto zrobić zwiad terenu na którym zamierzasz pozostać. Może się okazać, że nie daleko jest jaskinia niedźwiedzia (metafora taka) i że jednak warto się stąd wynosić zanim staniemy się pożywieniem niedźwiadka :)

Las ma również swój koniec, a zwyczajem jest, że na skraju lasu są pola, poszukaj ślimaków, ugotuj, wyciągnij z muszelki i...

...prawie jak francuskie ciasto ze ślimakami ;D

• 2 years later...
Posted

Miałem okazję spróbować ostatnio herbatki z igieł świerkowych.

Mimo obiekcji skusiłem się .

Zadziwiająco dobre choć moim zdaniem trzeba trochę posłodzić.

Ta herbatka jest super, lejesz do niej Gorzkiej Żołądkowej Miętowej, wrzucasz miętowego cukierka i jest booosko rozgrzewająca, z pieprzem to już w ogóle Hawaje.

Posted

Ja ze swojej strony dodam, że absolutnie jestem za autorem wątku i jego poszukiwaniu wiedzy na temat sztuki przetrwania. Moim zdaniem każda wiedza jest pożyteczna.

Poza tym, poradziłbym poza zapoznaniem się z wiedzą fachową z "książek i forów na temat sztuki przetrwania", poczytać jeszcze o bąblownicy i boreliozie :biggrin: . Smacznych poziomek życzę :wink:

Posted

Ja ze swojej strony dodam, że absolutnie jestem za autorem wątku i jego poszukiwaniu wiedzy na temat sztuki przetrwania. Moim zdaniem każda wiedza jest pożyteczna.

Poza tym, poradziłbym poza zapoznaniem się z wiedzą fachową z "książek i forów na temat sztuki przetrwania", poczytać jeszcze o bąblownicy i boreliozie :biggrin: . Smacznych poziomek życzę :wink:

Znaczy że co, że najlepiej to z domu nie wychodzić bo komar udziabawdzy zapoda dengę?

Bez przesadyzmu. A tak przy okazji to ile razy mamusia mówiła że paszę myć należy przed jedzeniem.

Posted

Sęk w tym, że osoba, która miała by bezpiecznie szukać jedzenia w lesie, to osoba która po wejściu do lasu placem wskaże Ci rośliny i powie "to jest roślina X, ta Y jest trująca, a ta Z jest łatwo mylona z ABC ". I to jest wiedza którą może nabyć zapalony miłośnik przyrody często łażący po lesie i uczący się go. A przeczytanie jednego wątku na forum czy nawet książki nie wystarczy. Zobacz ilu ludzi ginie od sromotnika. A nie ma chyba grzyba bardziej "teoretycznie" znanego wśród grzybiarzy.

Posted

Wrzuć na luz. Czy gdziekolwiek zasugerowałem, by nie wychodzić z domu? Czy może Twoja nadinterpretacja?

Absolutnie żadna nadinterpretacja. Cynizm i złośliwość tylko;P

I każde zbieractwo jedzenia w lesie powiinno polegać na absolutnej pewności że wiemy co znależliśmy. Jak nie wiemy, niech sobie rośnie w spokoju. Dlatego z leśno polnych supermarketów pozyskuję tylko pieczarki, kurki, jerzyny, mirabelki i poziomki bo wiem jak wyglądają (oczywiście pomijam zdziczałe formy wiśni jabłek czy gruszek czy orzeszki typu buczyna czy laskowe bo trudno je pomylić z czyms szkodliwym)

Nie tykam innych grzybów, bo się na nich nieznam i chwalę sobie zdrowie.

Posted

Taka dygresja mi się nasuwa jak czytam... Mycie żarcia przed jedzeniem - no niby trzeba. Tylko dlaczego 10, 20 lat temu żarcie niemytego nie stanowiło problemu. Jakoś do tej pory jagód przed opychaniem się nimi z krzaka nie myję. Młoda marchewka też z ziemią smakuje najlepiej XD

Posted

Myje się przede wszystkim żarcie ze sklepu, chemia którą pryskane są np. pomidory z Hiszpanii aby nie imał ich się grzyb w transporcie itp. nie jest specjalnie zdrowa ani smaczna.

A 10-20 lat temu nie stosowano tego na tak dużą skalę jak teraz.

Co do mycia jedzenia pozyskanego naturalnie, z lasu, w sumie przede wszystkim dla czystości, aby nie wcinać piasku i ewentualnych zwierzęcych odchodów. Nie otrują ale zmieniają smak i mogą doprowadzić do biegunki.

• 1 month later...