Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam od kilku dobrych miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Spr NOD1 jestem zadowolony , moc ekstra wykonanie bardzo dobre, ale po jakimś czasie zapragnełem wyciągnąć z mojej repliki więcej mocy .

OD czasu kiedy posiadam tę replikę moja wiedza na temat konstrukcji i samego tuningu gearbox v2 i v3 była na tyle duża że ze spokojem podjąłem sie tuningu .

wymieniłem zębatkę tłokową na wzmocnioną CA, Tłok na wzmocniony tłok Mad BULA z 7 metalowymi zębami , i kupiłem kompletny zestaw BORE UP firmy DEEP FIRE z SPECSHOP'u odpowiednio dobrałem zestaw do długości lufy cylinder typ 2 prec Mad Bull Mad Onion 2 6.03 363 mm

Po zamontowaniu zestawu pierwsze strzały załamały mnie, moc znacznie spadła na moje oko z 430fps na jakieś ~360fps, dzwoniłem do specshop'u upewniałem się czy dobrałem właściwy zestaw wszystko było ok , oni twierdzą że prawdopodobną przyczyną spadku mocy jest rozszczelnienie układu (nieprawidłowy montaż) nie chcem za bardzo w to wierzyć , sama wymiana części jest bardzo prosta , jest chciaż kilka moich zmartwień na temat samego zestawu bore up mianowicie :

- głowica tłoka po za zamontowaniu O ringa jest luźniejsza w cylindrze niż to miało miejsce w stocku

- w stocku mojej repliki cylinder był typu "0" co mnie zdziwiło , w specshopie zapewniano mnie że to normalka przy chińskich replikach , na samo pytanie z mojej strony co sie dzieje gdy w lufie 363mm zamontujemy cylinder typ "0" odpowiedzieli mi że powstaje zbyt dużo sprężonego powietrza w lufie i powoduje to spadek celności

, na ironie mój karabin posiadając cylinder typu"0" w stocku i zamontowaniu prec lufy

posiada znakomitą Celność a nawet powiem że porównywałem z kolegami to okazała sie lepsza niż nie jedna markowa replika z prec lufą systemy czy g&g .

stąd moje pytanko do was, czy zamówić cylinder typ "0" Bore up taki typ jak w stocku

czy jednak problem tkwi w moim braku wiedzy na ten temat ?

dodatkowe info mój egzemplarz karabinu porównywałem z drugim moim karabiniem o mocy 390fps .

Posted

Przy rozłożonym gb, wsadź tłok z głowicą do cylindra, zatkaj wolny koniec ręką i energicznie wepchnij tłok do tego cylindra, jeśli jest wszystko ok, to powinien pojawić się opór przy tym, jeśli nie, to głowica tłoka jest niedopasowana do cylindra.

Posted

W borku może chodzić trochę luźniej. Kiedy tłok wchodzi w cylinder powietrze rozszerza o-ringa i układ sam się doszczelnia. Ja osobiście nie polecam mieszania zębatek, włóż te, które miałeś, replika będzie lepiej brzmiała i wszystko będzie lepiej spasowana. Ważną rzeczą jest nasmarowanie wszystkiego odpowiednimi smarami. Jeśli złożyłeś części a nie przesmarowałeś ich odpowiednio to nie dziwię się, że tracisz na szczelności.

Posted (edited)

1. Jeżeli tłok z założoną głowicą tłoka nie będzie stawiał oporu przy zatkanym otworze głowicy cylindra, spróbój zdjąć o-ring z głowicy tłoka i delikatnie rozciągnij palcami - Nie za mocno! Nasmaruj też delikatnie wnętrze cylindra i uszczelki głowicy tłoka smarem do zespołu cylindra (silikonowy bodaj)

2. Typ 2 do lufy 363...? Z całym szacunkiem ale wiele osób wstawia Typ 0 do luf 363 i działa im to znakomicie.

Edited by HustleR
Posted

Działa znakomicie.

A smar silikonowy odradzam i to mocno. Ja używam 1-S do wszystkiego i jest naprawdę OK. Uszczelkę tłoka trzeba rozciągnąć paluchami, dość mocno ale z czuciem, za mocno rozciągnięta będzie stawiała spory opór.

I trzecia kwestia: porównaj długości dysz.

Posted (edited)

Nie chcę zakładać nowego tematu więc powiedzcie mi czy taki zestaw bore up do m16 będzie dobry?, czy jest raczej słabej jakości?: http://gunfire.pl/product-yid-1152190235-Z...-BU-do-M16.html

Produkty elementa nie słyną ze swojej jakości, lepiej zainwestuj w coś markowego typu systema żeby nie było potem niespodzianki jak u kolegi który założył posta że moc zamiast wzrosnąć spadnie. I do m16 to już raczej cylinder typu zero a nie typu 2 (???) jak w zestawie który podałeś.

Edited by HUGO_HUGO
Posted
na samo pytanie z mojej strony co sie dzieje gdy w lufie 363mm zamontujemy cylinder typ "0" odpowiedzieli mi że powstaje zbyt dużo sprężonego powietrza w lufie i powoduje to spadek celności

, na ironie mój karabin posiadając cylinder typu"0" w stocku i zamontowaniu prec lufy

posiada znakomitą Celność

Hmmm a czy ludzie których pytałeś mówili o tym cylindrze i stockowej lufie czy zmienionej? :wink:

Posted

Dobra dzięki, a co do tego borka z linku to jest do m16 a w m16 siedzi cylinder typu 0.

W zestawie do którego podałeś link jest cylinder typu 2 to nic że teraz jest 0 skoro przy wymianie założył bys typ 2 z zestawu bo stockowy by nie pasował do BU.

koniec OT :roll: