Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

AK-74M ISC V RK-103 G&G

Recommended Posts

Posted

Witam, pragnę kupić dobrego kałasznikowa. Zawęziłem pole poszukiwań do dwóch produktów. Prosiłbym o pomoc i wiadomości o nich; który z tych karabinów jest wytrzymalszy, bardziej podatny na tuning.

AK-74M

lub

RK 103

Przy RK-103 czytałem, że problem jest nietypowa dysza. A chciałbym go poddać lekkiemu tuningowi. A co do AK-74M nie znalazłem informacji.

Posted (edited)

to od ICS to AK-74N, AK-74M ma składaną kolbę a to ma stałą. RK-103 mam od roku i mogę polecić, wystarczy wstawić M120 i pięknie na niej śmiga :P

Edited by OC14Groza
Posted

Przy takich kwotach to lepiej zainwestować w VFC pewność, jakość, stal. Dodatkowym plusem jest to, że repliki VFC są wykonywane jak ostre, a elementy na nich kołkowane.

RK-103 ma body aluminiowo-magnezowe podatne na kruszenie narożników.

Posted (edited)

Tylko VFC kosztuje 1600, tuning do 400fps to jakieś 400zł no i jeszcze precka a do G&G wystarczy wsadzić sprężynę. W moim G&G nic się nie kruszy... jeszcze

Edited by OC14Groza
  • 2 weeks later...
Posted

Czy RK 103, wnioskujac po opisie na Spec Shopie "Konstruktorzy pomyśleli nawet o sprężynie i dyszy gazowej

umieszczonej pod górną pokrywą, tak jak w oryginale." jest rozkładany tak jak pradziwy, czy jak kto woli, jak ich replika RK 47? Do tamtego znalazlem fotki... RK 103 nie.

Posted (edited)

Tyle że ostre kałachy z serii 10x nie mają kolby stałej, tak jak to jest w G&G. To w zasadzie największy minus tej repliki...

VFC ma śliczną 105... (ale cyma też nienajgorszą, hihih...)

Edited by Ijet
Posted

Nieeeeeee, AIMS jest 5xbardziej lansiarski i klimatyczny niż zwykły AKM, poza tym od rumuńskich napisów na komorze zamkowej nie uciekniesz...

PS. Czyżby promocja gunfire?

Posted

Tyle że ostre kałachy z serii 10x nie mają kolby stałej, tak jak to jest w G&G. To w zasadzie największy minus tej repliki...

VFC ma śliczną 105... (ale cyma też nienajgorszą, hihih...)

Tak ale jako replika AK-74 jest ok.

• 2 weeks later...
Posted

Dobra kilka zdań ode mnie.

W najbliższym czasie planuję sprzedaż swojej Giety z CA i zakup jakiegoś solidnego i małoawaryjnego kałasza. Najlepiej takiego gdzie mieści sie aku large.

Z trzech opcji - odpadło AK74 z VFC, cena i aku stick nawet w wersji ze stałą kolbą - pozostał własnie RK103 z G&G i AK74 z ICS`a.

Po zaliczeniu tematów dotyczących obu replik, wyciągnąłem kilka wniosków. Dodam, że chodzi mi przede wszystkim o niezawodność, dobrą i tanią bazę do tuningu oraz wymienność z innymi firmami - głównie o pasujące magi.

Wygląd repliki to sprawa drugorzędna :D

Kwestia podsumowania:

RK 103: solidne metalowe wykonanie, ale podobno - wg. Capri magnez i alu, nietypowa dysza - ergo problemy z tuningiem.

Gwint 22mm, dyskusyjna "preclufa" w stoku.

Ak74: gwarancja 18 miesięcy - Mad Onion naturliś, dwa hajkapy, wykonanie full metal, niestety plastikowa komora HU.

Za cholere nie potrafie się zdecydować.

Wygląda na to iż ICS jest lepszą bazą do tuningu.

• 2 months later...