Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Proszę was o odpowiedź na pytanie zawarte w temacie, bo chciałbym się dowiedzieć czy kupno takiej pobocznej sprężynówki przyda się w boju czy tylko będzie ładnie wyglądać w kaburze. Jeśli chodzi o sprecyzowanie jakby ktoś nie wiedział o czym pisze to tu podaje przykłady:

http://www.airsoftxtreme.pl/product-pol-99...Full-Metal.html

http://www.airsoftxtreme.pl/product-pol-22...FULL-METAL.html

Posted

kto jak kto ale myślę że taki doświadczony żołnierz jak ty to akurat wiedzieć ;-) powinien ,(ale jeśli nie wiesz to to taka broń najczęściej pistolet który wisi w kaburze przeważnie dla szpanu)

Posted

Hm... a znasz pojęcie "ironia" i jeszcze takie jedno.. A..a wiem, BOCZNA.

Poboczna - w sumie równoważne do drugorzędna.. Ale używa się pojęcia broni bocznej (!) bo jak sam napisałeś wisi z boku :P

Posted

Biorąc pod uwagę to co robi z glokiem sprężyną kolega mój Norias z Nekrosisów to sprężynowy pistolet nie jest tylko wypełniaczem kabury.

Potrzeba jednak do tego sporo doświadczenia i ogrom talentu

Posted

Co się zaś tyczy tematu - wartość w boju jest raczej zerowa. Zasięg to ma taki, że będąc te 5 metrów od przeciwnika, to lepiej mu powiedzieć, że nie żyje (w dodatku będzie nam on wdzięczny, że nie strzelaliśmy z bliska ;)).

Wg mnie pistolet sprężynowy może się sprawdzić jedynie jako back up. Ale musi wtedy spełniać kilka warunków. Nie może być ciężki (dlatego full-metal bym sobie odpuścił), musi być mały, musi być schowany w kieszeni, która jest rzadko używana, ale gwarantuje, że wydobycie pistoletu nie będzie trwało wieków oraz musi być gotowy do strzału - czyli naciągnięta sprężyna oraz najważniejsze - musi być niezawodny ;).

Mi przydał się raz w życiu w budynku. Był to Walther PPK za 6 zł z Airsoftguns.pl (hehe wiem, że brzmi to wszystko bardzo niefajnie ;), kiedyś kupowałem tam i zostało mi parę punktów, to pewnego dnia postanowiłem kupić tam coś poraz ostatni, a za punkty wybrać sobie paczkę kulek 0.12 i właśnie ten pistolecik ;)). Przyznam, że byłem nim miło rozczarowany, gdyż podczas przebiegu 200-250 kulek działał niezawodnie - brak pustych strzałów, ani dubletów. Wracając do sytuacji: Wchodząc do budynku zostawiłem przed nim emkę (za długa) i wyjąłem boczniaka z kabury. Wbiegłem do pomieszczenia i zacząłem strzelać się z kolesiem z naprzeciwka. W pewnej chwili zamek mojego gaziaka nie odskoczył do samego końca powodując otwarcie się zaworu gazu, jego opróżnienie i charakterystyczny dźwięk. Przeciwnik go usłyszał i na pewniaka zaczął biec do mojego pomieszczenia. Nie zapomnę jego miny, gdy zaraz po wbiegnięciu usłyszał 'puk' i musiał wyciągać czerwoną szmatę ;).

Była to jedyna sytuacja przez moje półtora roku w AirSofcie, kiedy taka zabawka mi się przydała.

Posted

Pistolet sprężynowy jako "BROŃ BOCZNA" jest w zasadzie bezużyteczny. Dlaczego:

1) dzisiaj na większości strzelanek przeważają repliki samopowtarzalne, automatyczne. W sytuacji kiedy "skończy" się główna i wyciagniesz sprężynę o zasięgu 20-25 metrów masz w zasadzie tylko jeden strzał bo po nim masz na sobie kilogramy kulek.

2) nawet jak jesteś mistrzem "krótkiej sprężyny" to z drugiej strony wystarczy zwykły przeciętniak który choc troche pomyśłii pozamiatane.

3) generalnie fajnie sie z tego strzela do tarczy, albo na imprezach "spring party only". Nawet dopuszczenie do tego typu imprez samopowtarzalnych replik zabburza olidnie "harmonię" a co dopiero full auto aegi...

HOWG!

Posted

Jak na mój gust to już lepiej kupić AEP np.: Glock. Nie jest rewelacyjny ale obsługuje się go szybciej niż sprężynę co przy dynamice strzelań na krótkim dystansie ma duże znaczenie. Sprężyna to najczęściej jeden strzał z zaskoczenia i resp. Twój lub przeciwnika.

Posted

Tak jak niektórzy powiedzieli sprężyna to broń ostatniego strzału.

Kończy ci sie amunicja w aegu i gaz w gaziku.

Wtedy sprężyniak może się przydać.

Mi osobiście sie przydaje mam tą berette m92f full metal co podałeś ale przydaje sie tylko dlatego że biegam z shotgunem a 3 magi po 14 kulek łatwo wyładować nie wiadomo kiedy.

A ta beretta hmmm....

Awaryjna to na pewno , ja już 3 raz ją rozkręcałem.

Ale naprawdę strzela ładnie.

20 m wyciąga a najlepsze jest to że kulka nie zmienia praktycznie kursu lotu.

W pomieszczeniu bez problemu trafiam w wystawiony łokieć z 5m.

Posted

cezii tutaj nie ma co do doświadczenia tylko racjonalne myślenie xD Skąd 13 latek może mieć 800 zl na dobra klamkę ze stajni ICS,G&P itd. ? xP

Co do postu wyżej:

W pomieszczeniu bez problemu trafiam w wystawiony łokieć z 5m.

Z 5 m już należy raczej powiedzieć nie żyjesz... a z 20 to gwarantuje Ci ze lepsza efektywność miał bym rzucając kamieniami niż Ty z tym szajsem :)

Jeszcze jedno Wyso. Nie uważasz że nie należy się kłócić ze starszymi? Szczególnie nie mając ani racji, ani doświadczenia?

Pozdro

Posted (edited)

Po 1 to chyba po to sie robi takie słabe sprężyny żeby strzelać w CQB.

Z tego pistoletu nie boli praktycznie w ogóle nawet z 15 cm

Poza tym nie wiem czy on jest starszy.

Nie napisał tego w swoim profilu.

Czemu piszesz że nie mam racji.

Koleś sie pyta do czego nadają sie pistolety sprężynowe jedni mówią że do niczego inni mówią ze są dobre.

A cezii nic do tematu nawet nie wnosi.

Edited by wyso
Posted

Wiem miałem się nie wypowiadać ale... :twisted:

Po 1: Te sprężyny nie dlatego są słabe bo są do CQB, tylko dlatego że przy silniejszej sprężynie by się rozsypały...

Po 2: NIGDY! Nawet mając replikę ze 100fps nie strzela się do nikogo z 5 metrów

Po 3: Ja tylko napisałem że temat jest o czym innym, a ty zaraz się oburzyłeś i uniosłeś... Dlaczego nie napisałeś tego na PW? Chciałeś się popisać tym że twoich kolegów stać na chińskie AEGi?

Po 4: Nie chce mi się już z tobą dyskutować... Idę spać, bo późno już... DOBRANOC!

Posted

Cezii, wszystko ok, ale znowu nie przesadzaj z tymi 100 fpsami, że nie strzela się z 5 metrów, bo w CQB bardzo często są sytuacje, że ludzie strzelają z 350 fps nawet z mniejszych odległości niż te 5 metrów, bo to normalne w CQB i wcale nie świadczy to o ich braku rozumu ;).

Ale dość o tym, bo robi się kolejny już dzisiaj OT.

Posted

Cezii ja akurat odpowiadałem Mykpykcykowi.

Masz racje one są słabe bo przy mocniejszej sprężynie sie rozsypią.

Ale w CQB bez przesady.

U mnie jest pełno pomieszczeń i bardzo często dochodzi do strzałów nawet z 1m.

I to zależy w jakim CQB sie strzelasz jak w małym tak jak ja to nie da rady strzelać z większej odległości niż 5m.

Ps.Czemu mówisz że nie powinno sie strzelać z 5m mając 100fps ?

Przecież pistolety z bazarku mają te 100 fpsów i można walić nimi po twarzy sprawdzałem osobiście i boli bardzo mało a śladów niema.

Posted
I to zależy w jakim CQB sie strzelasz jak w małym tak jak ja to nie da rady strzelać z większej odległości niż 5m.

A ja mam CQB bardzo male bo sobie zrobiłem z kartonu... :wink:

Wyso dpbra rada jak ne do końca rozumiesz coś to nie używaj nazw, określeń czy skrótów OK?

Czemu mówisz że nie powinno sie strzelać z 5m mając 100fps ?

Przecież pistolety z bazarku mają te 100 fpsów i można walić nimi po twarzy sprawdzałem osobiście i boli bardzo mało a śladów niema.

Bo nie powinno i tyle. Dlaczego? Jak trafisz kiedyś na kogoś, kto strzeli Ci w pyszczek z poniżej 5 metrów z repliki mającej 200 albo więcej fpsów wtedy zrozumiesz.

I jedna PODSTAWOWA sprawa Wyso fajnie, że masz shotguna, i sprężynowa klamkę ale żeby doradzać niestety nie wyglada żebyś miał jakies odpowiednie doświadczenie. Musisz sobie uzmysłowic jedna rzecz: jak kogoś swoimi radami doprowadzisz do zakupu sprężynowego pistoletu a potem będzie zawiedziony to oddasz mu kasę?

PISTOLETY SPRĘŻYNOWE NIE NADAJĄ SIE DO ZABAWY chyba że tam gdzie wszyscy używaja sprężyn.

KAŻDY KTO UWAŻA INACZEJ MA NIE POKOLEI W GŁOWIE. Nawet najlepszy sprężynowy pistolet nie ma szans w zabawie z osobą ktora choć trochę myśli i używa shit aega z plastikowym GB.

Posted (edited)

Thor.

Po 1 CQB to znaczy Close Quater Battle Jak sie mylę to spoko.

Sama nazwa wskazuje że mówimy tu o małych pomieszczeniach.

Po 2 Mówimy o 100 fpsach nie o 200 czy 300 (kurs czytania ze zrozumieniem sie kłania).

Po 3 Już kumpel mówił " ja nie każe nikomu kupić sprężynowego pistoletu.

Temat jest pytaniem czy pistolety sprężynowe są przydatne."

Jedni sądzą że tak inni że nie.Ty sądzisz co innego ja co innego proste nie ?

Edited by Yaramo
Posted
Po 2 Mówimy o 100 fpsach nie o 200 czy 300 (kurs czytania ze zrozumieniem sie kłania).

Pokaż mi ŚREDNIEJ KLASY pistolet sprężynowy który ma poniżej 200 fpsów. Z góry uprzedzam, nie pisz mi o odpustowych zabawkach czy wynalazkach za 20 PLNow ze sklepów typu AirSoftGuns.pl

Pistolety sprężynowe warte czegokolwiek zaczynaja się od około 50 PLNów i kulki z nich wystrzelone latają w okolicach 200 fpsów poniżej tego nie ma o czym dyskutować.

Po 1 CQB to znaczy Close Quater Battle Jak sie mylę to spoko.

Sama nazwa wskazuje że mówimy tu o małych pomieszczeniach.

Taak?

Hmmm Więc może mi wyjaśnij co to jest "małe CQB", "duże CQB", "średnie CQB", "ogromne CQB", ... hmm i jeszcze mam mam kilka tego typu jak z tymi sobie poradzisz...

• 2 weeks later...
Posted

W moim przypadku w stopniu znacznym przydaje się mi mój sprężynowy Glock (P.818 Cymy), choć jego osiągi oscylują na granicy 7-10m zasięgu skutecznego. Nie jest zbyt silny, więc strzał nawet z bliska jest w zupełności bezpieczny. Tak więc jak wchodzę do budynku, lub jestem na rogu budynku a za drugim rogiem jest mój przeciwnik to z przyzwyczajenia wyciągam pistolet. Wolę strzelać kulkami a nie słowami typu ,,dostałeś". Nie ominą mnie wiadomo sytuacje kiedy jestem zmuszony powiedzieć przeciwnikowi ,,właśnie cie wyeliminowałem" stojąc blisko np. za nim. No ale takie sytuacje zdarzają się rzadko i uważam że są głupie. Poto są słabe, krótkie sprężyny żeby móc strzelać z nich z bliska nie robiąc nikomu tym krzywdy. Moim zdaniem każdy kto chce uniknąć głupich sytuacji w postaci rozmowy ,,Dostałeś! A nie bo ty dostałeś" powinien nosić ze sobą krótką sprężynę. :uśmiech:

Posted

Ja noszę na udzie sigmę kwc, raczej dla lansu :P ale dwa razy z niej załatwiłem przeciwnika. Obydwie sytuacje miały miejsce gdy leżałem a koleś mnie zaszedł niespodziewanie z boku. Sigma to jest spring z "tych lepszych" więc i zasięg ma ładny. Chce się przesiąść na AEPa bo jego przewaga nad springiem jest oczywista i niezaprzeczalna. Sprężynowy pistolet czasem się przyda ale generalnie to jest wypełniacz.

• 1 month later...
Posted

Jeżeli moge się wtrącić...

pistolet (gaziak czy spreżyna) nie ma szans z AEG zwlaszcza na duzy dystans.

Tak więc wydaje mi się że sens pistoletu zaczyna sie w pomieszczeniach i na bardzo malych dystansach. A jeżeli mala odleglość to i nie potrzeba mocna dobra broń, bo to raczej na dystans mniejszy niż 10m.

Przy starciu a AEG czy gaziakiem nawet sprężyna ma jeden strzal i ukrycie, tak więc wywnioskowac można że jest albo jako awaryjna i sporadycznie uzywana.

taka broń która ma poniżej 100fps ma może zasieg ok 10m, ale po co więcej? przecierz to na takie dystanse jest przeznaczenie.

I myśle że przy dystansie mniejszym niż 5m w wyjątkowych sytuacjach mozna strzelić, ale raczej celując w mniej bolące partie ciala.

Podsumowując:

-ladnie wygląda

-raz na jakis czas się może przydać więc nie musi być super

-nie wymaga się dobrych osiagów a wręcz odwrotnie

-dobrze umiejscowiona nie przeszkadza

Tak więc myśle że warto kupić i nawet ten chiński pistolecik za 10zl czy 20... dużo to nie jest a może się przyda ;)

Ale to tylko moje zdanie ;)