Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Tak, w kazdym otworze powinny być dwie kuleczki. W niektórzych granatach jest po jednej dużej kulce, ale wtedy nie miałbyś 6 kuleczek :)

Najwyraźniej dwie musiałeś zgubić :)

Posted

Javelin ma to wpływ na działanie granacika? Na jego szczelność?

ja ma 4 kulki:)w granacie

Sklep z uszczelkami, hurtownie itp.

A mił bys na sprzedasz szukałem i d,,, chodzi mi o gumke przy zaworze do napełniania i przy wylocie kulek ta ucszczelka co je trzyma zeby same kulki nie wyleciały...

Posted

Przy zaworku wystaczy jakąkolwiek cienką gumke upchnąć wykałaczką. Ja tak właśnie robię i jest dobrze. Jak chcesz to zrobić bardziej "pro" to takie malutkie O-ringi wyciągniesz z zapalniczki.

Yuber - na szczlność wpływu to nie ma. Kulki są elementem ruchomego zaworka. Generalnie, to jeśli w przynajmniej dwóch przeciwległych otworkach będziesz miał po dwie kuleczki, to powinno działać. Jak w trzech otworach będziesz miał po 2 - to już prawie na bank będzie dobrze :)

Ale możesz zrobić tak jak ja - też w jednym z moich granatów brakuje mi dwóch kulek. Ktoś mądry, albo Urząd Cwelny albo Poczta Polska, otworzył mi paczkę i zaczął się bawić - rozkręcił jeden granat i zgubił 2 kulki :wink:

Nie mogłem nigdzie znaleźć kulek o takiej samej średnicy - w rowerowym mieli minimalnie za duże. Okazało się, że kulki z łańcuszka kulkowego od nieśmiertelników są tylko odrobinę za małe.

Więc w dwóch przeciwległych otworkach mam po dwie oryginalne kulki, a w dwóch pozostałych po jednej oryginalnej i jednej od nieśmiertelników. Działa :)

Posted

Dzieki javelin, wlasnie naprawiles mi prawdopodobnie przynajmniej dwa granaty.

Co do uszczelki co trzyma, to jesli nic innego sie nie uda, to poszukaj w lepiej wyposazonych w czesci sklepach zestawu uszczelek do granatow gazowych. W takim zestawie jest ta uszczelka.

Pozdrawiam

Kret

Posted

Przy zaworku wystaczy jakąkolwiek cienką gumke upchnąć wykałaczką. Ja tak właśnie robię i jest dobrze. Jak chcesz to zrobić bardziej "pro" to takie malutkie O-ringi wyciągniesz z zapalniczki.

Dzieki:) nie pomyslał bym o zapalniczce;P a ja cos od siebie tez powiem:p a jak nie mozecie znalesc juz uszczelki tej przy wylocie kulek z granatu to wejscie kupcie prezerwatywe i obetnijcie tą gumke kolor moze nie bedzie ciekawy ale spełni swoją role:P

Posted

Cieszę się, zę mogłem pomóc :) Jakby nie zadziałało, to kup kulki od łożysk w rowerowym. Ja ze starej kasety z roweru wyciągnąłem kulki jak mówiłem odrobinę za duże. Ale to kwestia około 0,2mm różnicy. Można leciutko rozwiercić otworki na kulki i wtedy wszystkie zastąpić tymi łożyskowymi. Też będzie działać.

Co do tego dużego O-ringa - ostatnio kumpel u siebie wymieniał, podobno bez problemu dostał w sklepie sanitarnym. Pomysł z prezerwatywą dobry :D Czasem spotyka się też mniejsze gumki-recepturki, powinny pasować.

Posted (edited)

kupiłem specjanie cześć do umywalki z O ringiem ale okazało sie ze gumka na wymiar ok ale za gruba:( i 10 zł poszło sie rombać .bys mógł pokazac na rysunku czy zdjeciu gdzie ta uszcelke od zapalniczki wsadzic przy zaworku odrazu? czy jak??czy poprostu wepchnac pomiedzy zaworkiem a granatem:P bez rozkrecania go:)

Edited by sebios
Posted

Dokładnie, bez rozkręcania! Układasz na zaworku do ładowania, żeby "igła" znalazła się w środku. I teraz wykałaczką czy czymś podobnym upychasz równo dookoła.

Ale naprawdę O-ringo od zapalniczek to przesada. One lubią wypadać i szkoda co zapalniczki ciągle kupować :) Niektórzy uzywają tu 0,5cm kawałków gumki recepturki - ja nie dałem rady tego upchnąć. Za to idealnie sprawdził się shock-cord (rozciągliwa linka). W srodku ma kilkanaście żył z gumy. Idealna grubość, kawałek 5-7mm upychamy dookoła i dziąła pięknie. Wybebeszysz 5cm takiego schock-cordu (często podobna guma jest wykorzystywana jako ściągacze w ubraniach) i masz zapas gumek do granatów na całe życie :)