vesemirus1987 Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Witam, Jak, że nie mam dostępu do specjalistycznych książek postanowiłem zaczerpnąć troszkę wiedzy od osób które bardziej siedzą w temacie. Mianowicie chodzi mi o umundurowanie i wyposażenie jednostek Specnaz GRU, które można nazwać specjalnymi jednostkami specjalnymi ;-) Chciałem zacząć powoli kompletować sprzęt i oporządzenie, bo wiadomo że sezon letni tuż tuż (sic!) a zabawa jest deczko droga. Kupiłem karabin Cymki skróconą wersje 74, bo wiem że w niektórych jednostkach Specnazu były one używane (tzn. siedemdziesiątki czwórki nie repliki cymy ;-) ). Teraz została mi tylko "drobna" sprawa umundurowania, mam dostęp do sklepu redzone i kilkoma komisami, myślałem nad Bekasem w wersji Berezka i partizanem, do tego nieodłączna Tielniaszka i jakiś system ładownic (Smiercz-A ? ). Co do butów, to nie obchodzi mnie rekonstrukcja muszą być po prostu wygodne (może jakieś z US Army) Proszę o radę cobym jakiś herezji nie popełnił i jeśli ktoś ma coś fajnego do zaoferowania (albo jakieś namiary) to nie krępujcie się towarzysze tylko walcie prosto na forum lub PW. Z socjalistycznym pozdrowieniem, Vesemirus Quote
Grigorij_ Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Podobny temat był poruszony tu: http://rus.mil.pl/forum/discussion/861/spe...-gru-lata-90te/ Polecam ponadto użycie googli :) O samym GRU wiadomo, że nic na pewno nie wiadomo. To co wypisałeś jakoś tam ujdzie - będzie widać, że jesteś podobny do ruska, ot co. powodzenia... Quote
Kamil Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Zacytuję sam siebie: [...] Ale specnaz GRU to na chwilę obecną plotki i domysły, więc szkoda dyskutować na ten temat bez pewnych źródeł, a tym bardziej podpierać się wikipedią. [...] to że istnieje jest raczej pewne. Gorzej z detalami, dlatego jakiekolwiek reko tych oddziałów [...] po rozpadzie ZSRR jest dosyć... kłopotliwe (lekko powiedziane). Bez żadnej złośliwości proponuję najpierw trochę poczytać czym w obecnych czasach jest specnaz. A GRU radzę się nie tykać ;) Quote
vesemirus1987 Posted December 1, 2008 Author Report Posted December 1, 2008 Hehe, jestem na świeżo po Akwarium Suworowa i poczytałem sobie w wiki angielskiej na temat GRU. Bardzo mnie zainteresował ten "Nadspecnaz" (chodzi mi o eliarne jednostki bojowe GRU ). A to, że istnieją nie podlega żadnej wątpliwości, tylko jak wyglądają - oto jest pytanie :?: Quote
Grigorij_ Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Najlepiej zrobić się za OMONa - olbrzymia naszywka na plecach i wszystko jasne. Umundurowanie i oporządzenie też dobre. Tylko bardziej do miasta, dzieci wybijać, autobusy wysadzać się nadaje niż do biegania po lesie ;) Quote
vesemirus1987 Posted December 1, 2008 Author Report Posted December 1, 2008 OMON raczej odpada ;-) Poszukam w takim razie coś na temat zwykłego Specnaz'u. Dzięki i trzymajcie się towarzysze 8-) Quote
SoP-PeL Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 Nie ma "zwykłego specnazu". Bo to jak byś chciał szukać o siłach specjalnych. Poszukaj o Sobr, Vityaz, Wympel, OMON, ALFA Quote
Kamil Posted December 1, 2008 Report Posted December 1, 2008 (edited) Poszukaj o Sobr, Vityaz, Wympel, OMON, ALFA A to tylko wierzchołek góry lodowej. Jak to ktoś zgrabnie ujął: Currently, the term "Spetsnaz" is used as well to describe any special purpose units or task forces of other ministries I tak mamy oddziały MWD, różne jednostki podlegające pod FSB czy Ministerstwo Sprawiedliwości, specnaz więzienny, specnaz WDW, dywizja im. Dzierżyńskiego i dziesiątki innych o których się nie słyszy... Edited December 1, 2008 by Kamil Quote
vesemirus1987 Posted December 2, 2008 Author Report Posted December 2, 2008 Moglibyście przybliżyć mi 45. Samodzielną Brygadę Zwiadu (Rozpoznania) ? Na razie wiem tylko tyle, że zarząd sztabowy pełni nad nią WDW a operacyjnie podlegają pod GRU. Na necie znalazłem kilka wzmianek o tej jednostce, ale były dość lakoniczne (dowiedziałem się, że brały udział w wyzwalaniu Bratniego Kraju Osetii spod zaboru imperialistycznej Gruzji ;-) ). Szukam jednostki Specnazu która specjalizowałaby się głównie w walce w terenie otwartym i na razie nie mogę takowej znaleźć :cry: Quote
yakarov Posted December 3, 2008 Report Posted December 3, 2008 Chyba wszystkie jednostki szkolą się do walki w każdym terenie, jedne mniej inne bardziej w danym terenie ale jednak w każdym. Bo co jeśli ten słynny specnaz plądrujący wioski wyjdzie z lasu i trafi na miasteczko/wioskę ? :D No jasne, że nie możesz znaleźć bo to specnaz ;), a tak na poważnie jak ktoś wyżej pisał większość jednostek ma swoje specnazy. Mają je i WDW i Piechota Morska itd...nawet (nie pamiętam teraz jak to się nazywa ale Ministerstwo Spraw Nadzwyczajnych ma swój specnaz - czyli jednostki ratunkowe i to też specnaz). OMON to też specnaz. Każda jednostka specjalna to wg zachodnich kryteriów to specnaz. Bo specnaz to specjalnego przeznaczenia. Inna sprawa jak to się nazywa w rzeczywistości. Bo w rosyjskim jest i oddział "специального" specjalny - i oddział "особого" - specjalny. "Specjalny" ze słowa "specnaz" jest określeniem ogólnym dość. Czyli te wszystkie OSN, ODON, OMON, OMSN (dawniej SOBR) to specnazy. Federalni tez mają swoje specnazy Alfa, Wympieł... Jednostka zwiadu np. w Dywizji Powietrzno Desantowej też jest specjalna. A co do jednostek, 6 OSN Witjaź (teraz chyba inaczej się już nazywa), 8 OSN Ruś, 7 OSN Rosicz. Internet jak się go dobrze używa znajdzie Ci wszystko. Powędruj trochę po stronach rosyjskich, WDW, Ministerstwa Spraw Wewnątrznych itd. Unikaj jak ognia stron zachodnich, bo większość z nich ma ta właśnie tendencję "spetznazowania" bez uwzględnienia tych zawiłości "specjalnego" i "specjalnego ". Quote
kazik_ Posted December 8, 2008 Report Posted December 8, 2008 Bez obrazy panowie, ale tutaj posprzątałem. Quote
gadzinka Posted December 13, 2008 Report Posted December 13, 2008 a propos specnazu, w jakiej jednostce (OMON, WDW etc.) sluzyl Putin? Quote
Mandaryn Posted December 13, 2008 Report Posted December 13, 2008 KGB 1975-1990 Szef FSB 1998-1999 za Wikipedia Quote
Recommended Posts