Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Po co heca z HDF-em bo jest najzwyczajniej w świecie lepszy zwykła kartka po naniesieniu kilku warstw farby robi sie bardzo wiotka, rozmieka itp historie, HDF natomiast nie. Pamietaj o tym, że mozliwości jest multum a ja podałem jedną z nich wszelka krytyka z tekstami o kartce jest idiotyczna. Nikogo nie zmuszam ani nie namawiam a twój sposób z kartką też działa tyle, że gorzej od sztywniejszych szablonów. Reasumując ilu twórców tyle sposobów pzd.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czyściłem :D

Rispect :uśmiech:

Mi się osobiście szablony z kartek nie sprawdziły - szybko namakają i trzeba zaraz robić nowe. Optymalnie by było wyciąć z jakich plastikowych sztywnych "teczek" albo czegoś podobnego co akurat znajdziemy w domu. Co prawda z kartki się łatwiej wycina, ale w ten sposób mamy szablon na dłużej - jak się maluje kilka replik to ma znaczenie ;)

Posted

U mnie sztywna podstawa na szablon sie nie sprawdzila bo na przyklad trudno bylo na szynie RIS pomalowac z szablonu aby wyszlo rowno jesli szablon do nierownej powierzchni nie przylegal jak tylko mogl.

A jak Wy to robicie ze wam namakaja ? Ja szablony z kartek mialem i po kilkadziesieciu uzyciach (tylko ze wtedy akurat nie malowalem giwer) i sie nie niszczyly

Posted

A jak Wy to robicie ze wam namakaja ? Ja szablony z kartek mialem i po kilkadziesieciu uzyciach (tylko ze wtedy akurat nie malowalem giwer) i sie nie niszczyly

Pewnie dla tego się nie zniszczyły, że nie malowałeś ;) <żart>

Malowaliśmy 3 repliki jednocześnie, do tego drobiazgi typu granatniki, an-peqi itp. Każdy wycięty wzór był nakładany kilka, kilkanaście razy. Kartka musi przemoknąć.

Karton z bloku albo taka "folia" są wystarczająco elastyczne żeby je blisko przyłożyć do risów - w końcu to nie chodzi o to, żeby coś namalować dokładnie na replice tylko żeby był efekt rozbicia sylwetki.

Posted

Fakt, jak dużo na raz sie maluje to przemoknie, ale ja w takich sytuacjach poprostu bralem druga kartke albo gabke i mokra farbe z kartki "zabieralem".

Ja giwere malowalem w camo polskie wiec musialo byc ladnie ! :D

Posted

Przecież pisałem wcześniej :wink:

Można też używać folii tej co się na działkach używa wystarczy ją 'naprężyć' i wyciąć w niej np. żyletką szablon... praktycznie idealnie przylega, da się wyginać w każdy kształt i co najważniejsze nieprzemaka!! :-P