Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kurczę, śledzę ten temat i jestem pod ogromnym wrażeniem, że jeszcze nie umarł śmiercią naturalną :)

Swoją drogą ciekawe jak zdrowie autora tematu - tyle sposobów mu podaliście na wyskoczenie z okna... :>

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 year later...
Posted

Od kilku lat trenuję le parkour i choc moja przygoda z asg dopiero się zaczyna to miałem okazję skakać już ze sprzętem z wysokości 1 piętra.

Najlepszym sposobem na amortyzację jest wykonanie "pk roll-a". Jest to przewrót w przód przez bok, bardzo podobny do padów jakie występują w sztukach walki.

Jednak zanim skoczysz z takiej wysokości to naucz się wykonywać przewrót z bronią i całym sprzętem. Oczywiście przyjmujemy, że nie masz opakowanej kamizelki z tyłu nie wiadomo jak.

Posted
miałem okazję skakać już ze sprzętem
Fajnie, to może powiedz jaki to był sprzęt.

Oczywiście przyjmujemy, że nie masz opakowanej kamizelki z tyłu nie wiadomo jak.
No tak, jeśli fakty nie pasują do tezy to tym gorzej dla faktów. A radio, flashbangi i maska pgaz, nie mówiąc o (czasami) wyważeniówce, to najlepiej zostawić "w respie".
Posted (edited)

1. Miej nogi ugięte w kolanach. Spadaj nogami do dołu. W momencie, gdy twoje kolana są przy ziemi przewróć się na lewy bark i się poturlaj ze 2-3 metry.

2. Można skoczyć nawet z 7 metrów, ale korzystają z tego doświadczeni w zagrożeniu życia tobie bym polecał zacząć od 3-5 metrów nie wyżej. ;-)

Edited by mokino2
  • 1 month later...
Posted

Można skoczyć tak mniej więcej z ok 4-5m. sam skoczyłem z ok 6m i połamałem nogi. najlepier obrać inna drogę chyba że się tak wczutasz w " komandosa" że musisz skoczyć i tyle... ale to już kwestia upodobań

• 2 weeks later...
Posted

No to tak o:

Przy upadku liczy się energia kinetyczna, która jest równa energii potencjalnej na górze (opór powietrza pomijam).

Ep = mgh (wzór na energię potencjalną)

Jeśli ważę 65 kilo i z łatwością skaczę na lekko z 2 metrów na beton, to na ciężko powinienem wytrzymać uderzenie o ziemię przy tej samej energii kinetycznej.

m1 g h1 = m2 g h2

Te cyfry to indeksy. Indeks 1 oznacza skakanie na lekko, indeks 2 - na ciężko.

m1 h1 = m2 h2

h2 = m1 h1 / m2

Czyli h2 to teoretycznie bezpieczna wysokość skoku ze szpejem.

Zauważmy, że m1 h1 jest stałe przy tej samej kondycji, a m2 - przy tej samej konfiguracji oporządzenia. Zatem przed każdą strzelanką możemy policzyć swoje h maksymalne.

Nie uwzględniam rodzaju butów i naszego wyważenia. Plecak sprawia, że nasz środek ciężkości jest przesunięty do tyłu.

Posted

Mimo że napisałeś bardzo mądrze to ja nie sugerowałbym się wzorami fizycznymi a zdrowym rozsądkiem oraz umiejętnością rzeczowego oceniania naszych możliwości. Nie tylko waga ma tutaj znaczenie ale też sposób w jaki się zachowamy, to raczej nie do wyliczenia z wzoru.

Pozdrawiam