Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Troche w IC:

Wprowadzenie:

Rok 2013...

Rosja pod zamiarem olbrzymiej ofensywy na Europę zbiera gdzieś na Syberii ogromną armię...

I wrzeszczcie stało się; Generał rosyjski wydaje rozkaz do ataku...

Wielka armia szybko zajmuje tereny Ukrainy, Białorusi i Łotwy łącząc w ten sposób swoje państwo w jedno.

Tymczasem zdezorientowane siły NATO posyłają do Polski, Węgier i Słowacji wszystko co się da.

Wkrótce na lotniskach RP pojawiają się nowi żołnierze z USA i innych krajów NATO, we wszystkich polskich portach dokuje właśnie amerykańska flota wojenna a z nowych, polskich fabryk pod nadzorem amerykanów wyjeżdżają nowe kołowe transportery opancerzone "Rusomak" ( :-F) oraz czołgi "Arbams 54f" ( :-F ).

Miejsce akcji:

Zalesiony teren gdzieś na granicy naszego kraju...

Polscy żołnierze wraz z żołnierzami sił NATO okopali się i wybudowali prowizoryczny bunkier <można bez bunkru>.

Szybko przemieszczający się żołnierze rosyjscy docierają w końcu do miejsca bitwy.

przygotowani NATO'wcy czekają na odpowiedni moment i... Zaczyna się...

Teraz OOC:

Cele:

NATO:

- Obraniać pozycje i zapobiec przedostawaniu się rusków przez granicę.

Rosja:

- Atakować pozycje NATO i przeprowadzić czołgi przez granicę

Uzbrojenie i umundurowanie:

Żołnierze NATO:

Broń:

- oczywiście emki, mogą być też jakieś km'y do bunkru a dla polskich mogą być beryle (AK'a z czarnymi okładzinami).

- Dowolne pistolety

- Granaty, flary, i zasłony ilość musi być większa od ruskich.

Ammo:

- Po 700 kulek na żołnierza

Umundurowanie:

- Najlepiej woodland ale może być też inne.

- Dla polaków wz. 93

- Jakieś hełmy, berety cokolwiek

Żołnierze ruscy:

Broń:

- Przede wszystkim AK47, AKs74U ale mogą być też inne (prócz emek).

- Dowolne pistolety

- Tylko Granaty, i zasłony ilość musi być mniejsza od NATO'wców

- Jeden z nich ma bombę (granat hukowy) którym rozwali blokady przeciwczołgowe.

Ammo:

- Po 600 kulek na żołnierza

Umundurowanie:

- dowolne oprócz woodland i wz. 94

- Jakieś hełmy, berety cokolwiek

Obrażenia:

66174fcb8bdb1399.jpg

Oberwanie w strefę obrażeń lekkich (A):

Wyleczenie:

-2 min. pomocy medyka

-Przy nieudzieleniu pomocy przez mniej więcej 5 min obrażenie przechodzi do strefy obrażeń średnich (B)

Możliwości:

- Nie możemy biegać tylko chodzić

- Można spokojnie wołać o pomoc

Strefa obrażeń średnich (B):

Wyleczenie:

- 4 min. pomocy medyka

- Przy nieudzieleniu pomocy przez mniej więcej 5 min obrażenie przechodzi do strefy obrażeń ciężkich ©

Możliwości:

-Nie możemy chodzić tylko się czołgać.

-Możemy spokojnie wołać o pomoc.

Strefa obrażeń ciężkich ©:

Wyleczenie:

- 6 min. intensywnej pomocy medyka

- Przy nieudzieleniu pomocy przez mniej więcej 5 min gracz przechodzi jak najprostszą drogą do respa :-F

Możliwości:

- nie możemy się ruszyć; widząc kolegę o ciężkich obrażeniach gracz ma obowiązek odciągnąć go w bezpieczne miejsce

- nie możemy wołać o pomoc bo jesteśmy nieprzytomni (robią to za nas koledzy z drużyny)

Proporcje:

Drużyna Ruska:

- od 10 do nawet 50 graczy

- 1 medyk na 10 graczy

Drużyna NATO:

-od 10 do 50 graczy (mniej więcej tak jak u ruskich)

- 1 medyk na 10 graczy (też tak jak u ruskich)

Dodatkowe informacje:

- Medycy powinni być oznaczeni czerwonym krzyżem, mieć stoper do odmierzania czasu oraz posiadać tylko pistolet i 500 szt. amunicji. Nie wolno im także odpalać piro.

-Oznaczcie granice jakimiś gałęziami siatkami i czymś tam jeszcze i zbudujcie blokady przeciwczołgowe.

- Ruscy mają czołg i ich zadaniem jest zniszczyć blokady przeciwczołgowe i przeprowadzić czołg przez granice.

Wzory kart trafień zamieszczę później.

To jest mój 1 scenariusz więc nie naskakujcie na mnie zbytnio.

Cały scenariusz opracowałem ja sam. (żeby nie było :-F )

Jak czegoś zapomniałem to piszcie, poprawimy. :mrgreen:

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.

Edited by _Zygus_
Posted

hmm.. Czytałeś ten dział? Jeśli tak powinieneś wywnioskowac że to co przedstawiłeś nie jest niestety ciekawym scenariuszem a jedynie zwykłą niedzielną strzelanką z pozorami fabuly.. Do tego te limity kulkowe... Nie wróżę ci niestety świetlanej kariery po tym scenariuszu :P

Posted

Zlikwiduj limity ammo etc...

Rozwiń fabularne motywy obu stron...

Po co Ci strefa obrażeń? - Nijak się to ma do scenariusza...

Dodaj Briefing dla obu grup...

Włóż w scanariusz trochę więcej serca...

Posted (edited)

Rozumiem że głownym celem Rosjan ma być rozwalenie tej blokady i przeprowadzenie czołgów. Opisz jak ma wyglądac rozwalanie blokady bo nie napisałeś o tym :D A limity ammo IMO mogą urozmaicić rozgrywkę. No i leczenie - jaka jest rożnica między leczeniem a "intensywnym" leczeniem :D ?

Edited by elessar
Posted

hmm.. 700 kulek i pytasz co jest nie tak? Ustalmy czy robimy tu scenariusze (będące niejako takimi "małymi" milsimami) czy robimy (i tak bardzo szczątkowe) tło do niedzielnej strzelanki która i tak będzie wyglądać tak samo?

Posted
700 kulek i pytasz co jest nie tak? Ustalmy czy robimy tu scenariusze (będące niejako takimi "małymi" milsimami) czy robimy (i tak bardzo szczątkowe) tło do niedzielnej strzelanki która i tak będzie wyglądać tak samo?
Nie rozumiem o czym do mnie rozmawiasz. Co ma milsim do scenariusza? Co Ci nie pasuje w ograniczeniach w scenariuszu?
Posted

Kolega dobrze zaczął ale się nie przyłożył. Nie każda gra gdzie ograniczymy limit ammo i gdzie są medycy jest milsimem - nie mylmy pojęć.

To że jest zarys mechaniki - to bardzo dobrze, trzeba dopracować.

Za to fabuła? My tu, wy tam, teraz przyjdziecie i nas zabijecie (tudzież: przyjdziecie i my was zabijemy - "na kulki" of kors). W fabule gry najważniejsze jest nie tło "polityczne" (które czyta się tylko przed grą, i zaraz się o nim zapomina) ale prawdziwa "grywalność", zadania dla stron, urozmaicenia, sprawna mechanika i łańcuch dowodzenia.

Podział mundurowy jest dla mnie jasny, natomiast wymogi co do broni to bzdura (przynajmniej dopóki repliki nie będą kosztować 50 zł i każdy nie będzie miał ich po kilka). Bo jak mam woodland i kałacha to do której strony mnie przydzielisz? Nie dopuścisz mnie do gry czy każesz mi zamienić replikę z kolegą? A jak mi połamie to kto ma za to odpowiadać? On czy ty? I tak dalej...

Póki co większoćść z nas luźno się bawi a nie rekonstruuje siły zbrojne danego państwa, więc mundur zwykle ma się tani lub dostępny a replikę tą o której zawsze się marzyło a nie tą, która w realu wygrała przetag dla danych sił zbrojnych...

Niestety - widać u autora kompletny brak doświadczenia w organizowaniu, i znów mam wrażenie, że tworzy się scenariusz z perspektywy filmu, gry czy książki...

Posted

hmm albo źle sformuowałem albo źle zrozumieliście. Chodzi mi o to że: kolega wprowadza limity, robi mechanikę gry a strzelanka ogranicza się do "wy tu my tam - strzelamy". Także moim zdaniem albo robimy zwykłą niedzielną strzelankę albo po prostu coś bardziej rozbudowanego, z innymi celami, zadaniami etc itd. - porównanie do milsima było może nie fortunne, ale chodzi po prostu o to by dążyc w tą strone a nie do czegoś takiego jak ten scenariusz.. A ograniczenie 700 kulek to jak dla mnie żadne ograniczenie..Chyba że ktoś ma 20 realcapów :) . Co do reszty zgadzam się z tym co napisał wyżej kolega Sybir. Może to nie scenariusz tworzony "na kiblu" ale przeczytaj sobie np scenariusz jarka2707 (przyklejony w tym dziale)..

Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted (edited)

No właśnie hehe wymyśliłem go na kiblu... :-F <żart>

Spróbuje dopracować tylko możecie mi podpowiedzieć co i jak. Czytałem ten scenariusz jarka i jestem pod wrażeniem. Będę dążył do ulepszania

Edited by _Zygus_
Posted

Cieszę się, że kolega wziął uwagi na poważnie a nie obraził się na "starych marudów" :)

Życzę zatem powodzenia i cierpliwości w dopracowywaniu scenariusza!

• 3 weeks later...
Posted

Myślę że należałoby dodać zadania dodatkowe bo bez tego wyjdzie zwykła jebanka. Do tego jakaś rozbudowana historia która już na starcie pozwoliłaby wczuć się w rolę. Żołnierzy rosyjskich powinno być trochę więcej ze względu na to że Polacy i NATO będą okopani.

System ran jest dość ciekawy ale wielu ludzi może go nie skumać (są tacy).

Trochę pracy i może z tego wyjść całkiem fajne dzieło, na razie jeszcze strzelanka jebanka.

Powodzenia w udoskonalaniu bo pomysł ciekawy. :wink: