Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Siema, jak w temacie czym mogę nasmarować replikę.Nie mam tego silikonu ani nawet WD40 jakiś zamiennik czy coś.Czy mogę nasmarować replikę jakimś innym smarem np. do łańcuchów.

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Boże, Brunox do AEG. :o Co Ty smarujesz tym?

Chryste, ludzie, nie katujcie tych biednych urządzeń mechanicznych. Jakieś grafity, jakies brunoxy. Poważnie. Wystarczą 2 rodzaje smarów. Do zębatek jakiś zadki do łożysk; uszczelki i cylindry itp - litowy; sprężyna? Gęsty do łożysk. I wsio!

Posted

Oczywiście wiesz jakie właściwości ma Brunox. Stary, odsyłasz mnie do lektury a sam nie masz zielonego pojęcia na temat, który się próbujesz wypowiadać. Dzięki Niebiosą, że AEG'a tym nie smarujesz.

Posted

Nie, grafitowy nie. Jakbyś nie zauważył smar z prowadnicy, springa jak też i tłoka lubi się przedostawać na zębatki, te przeniosą na zęby tłoka, a te na cylinder. A grafitowy smar zaraz zniszczy uszczelkę.

Posted

Wytłumacz swoje racje mojej VSR w której ani zebatek nie ma ani uszczelkom nic odkąd ją mam sie nie dzieje. Innymi słowy straszne bzdury opowiadasz. Nie wiem czy uszczelki zaczeli robic z innej gumy czy co ale ani od WD40 ani od zadnego ze smarów które stosowałem i stosuję nadal z powodzeniem nic mi się nie uszkadza, wszystkie gumowe elementy są w stanie idealnym.

Posted

Grafit jest smarem opartym na pyle. Przy długim używaniu będzie uszkadzał (ścierał) powłoki (na przykład teflonowe) wewnątrz cylindra. Grafit powinno sie stosować do gołej stali o dużym obciążeniu.