Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] MP5 [CYMA]

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Mam pytanko do użytkowników MP5J [CM]. Dotychczas jestem użytkownikiem MP5J i MP5SD6 [JG]. Mam zamiar "przesiąść" się na Cymę a konkretnie na CM.041. Czy nadal jest to replika tak dobra jak kilka lat temu i tak samo przewyższająca parametrami i jakością repliki [JG]?

Edited by Powała
Posted (edited)

Dzięki.

Decyzja podjęta, kupiłem CM.041SD6. Zobaczymy jak się będzie sprawować. Prawdziwy chrzest bojowy przejdzie na Ardenach. :icon_mrgreen:

Edited by Powała
Posted

Dobry wybór :) dodam, że jeżeli miałbyś problem z samorozregulowującą się regulacją hop-up (w większości modeli się to zdaża ale nie we wszystkich) to jest na to rada. Wybijasz pierwszy pin przy magazynku i rozsuwasz energicznie górną części body (tą z lufą) z plastikowego chwytu pistoletowego. Wysuwasz lufę z komorą hop-up. Na komorze hop-up będziesz widział śrubeczkę która skręca dźwigienkę do regulacji, pod tą śrubeczkę podłóż malutką gumową uszczeleczkę o średnicy główki tej właśnie śrubeczki. Dzięki temu dzwigienka będzie przesuwać się znacznie ciężej i podczas strzelania hop-up nie będzie sam się rozregulowywał. Najlepiej przed Ardenami przestrzel go i zobacz co dzieje się z hop-upem, żebyś później się nie denerwował na właściwej strzelance :)

Posted

Witam!

Przeczytałem cały ten temat ale odpowiedzi były mieszane i już się w nich pogubiłem.

Mam zamiar kupić replikę cm.041b u krakmana i mam do was kilka pytań.

-Będzie to moja pierwsza większa replika (wcześniej miałem gaziaka STI Lawman) i czy opłaca się wziąć tą replikę czy coś innego w tych kryteriach cenowych?

-Jak z wytrzymałością wewnętrzną i zewnętrzną i czy co 2 grę będe musiał odsyłać ją do serwisu?

-Czy będe mógł konkurować z posiadaczami replik szturmowych podobnej klasy (cm.048,cm.045,XM8 od SRC,itp)?

-jakie części będą wymagały wymiany natychmiastowej (nie mówie tu o akumulatorze bo ten mam zamiar kupić nowy a dokładnie taki http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_pojemniki/akumulatory_8_4v/akumulator_nimh_3000_mah_8_4v_-_typ_large_8fields.html)?

-Jakich kulek używać przy wbudowanej lufie 6.04?

-wiem ,że wymiana gumki nie jest wymagana ale jeżeli po jakimś czasie się wytrze to którą wybrać czarną Systeme czy przezroczystego Guardera?

Jeżeli któreś z moich pytań było oczywiste to przepraszam ale jestem zielony

Posted

Witam!

Przeczytałem cały ten temat ale odpowiedzi były mieszane i już się w nich pogubiłem.

Mam zamiar kupić replikę cm.041b u krakmana i mam do was kilka pytań.

-Będzie to moja pierwsza większa replika (wcześniej miałem gaziaka STI Lawman) i czy opłaca się wziąć tą replikę czy coś innego w tych kryteriach cenowych?

-Jak z wytrzymałością wewnętrzną i zewnętrzną i czy co 2 grę będe musiał odsyłać ją do serwisu?

-Czy będe mógł konkurować z posiadaczami replik szturmowych podobnej klasy (cm.048,cm.045,XM8 od SRC,itp)?

-jakie części będą wymagały wymiany natychmiastowej (nie mówie tu o akumulatorze bo ten mam zamiar kupić nowy a dokładnie taki http://www.taiwangun...ge_8fields.html)?

-Jakich kulek używać przy wbudowanej lufie 6.04?

-wiem ,że wymiana gumki nie jest wymagana ale jeżeli po jakimś czasie się wytrze to którą wybrać czarną Systeme czy przezroczystego Guardera?

Jeżeli któreś z moich pytań było oczywiste to przepraszam ale jestem zielony

- Mam te MP5 i bardzo polecam, oczywiście jest kilka replik w tym przedziale cenowym (do 700zł) które również są dobre, ale śmiało możesz brać CM.041B, gearbox jest zrobiony solidnie i jego kultura pracy jest na naprawdę wysokim poziomie, zewnętrznie też wykonanie stoi na wysokim poziomie i pomimo, że to ZnAl to ja użytkuje go już 1,5 roku i wszystko jest na swoim miejscu, zero problemów z karabinkiem. Zakochasz się w nim jak go weźmiesz do ręki. :)

- Patrz myślnik pierwszy.

- Konkurować to mało powiedziane, ja jak ze swoim pojawiłem się pierwszy raz na strzelance to posiadacze Cym o numerach 40 i wyżej byli mocno zdziwieni, że taki mały karabinek (w porównaniu do kałacha jest mały) może tak dobrze strzelać i narobić nie małych problemów przy pojedynkach z innymi karabinami. Powiem od siebie, że ja go wziąłem nie tylko dlatego, że strzela tak samo dobrze jak inne karabinki (niektóre nawet droższe) ale i dlatego bo jest mały i mobilny (co nie znaczy, że jest lekki).

- Tego akumulatora nie polecam z dwóch powodów.

1. 8,4V to za mało na ten karabinek, będzie się dusił, jemu potrzeba "powietrza" jakie da mu dobre 9,6V albo LiPo 7,4V.

2. Mieliśmy w grupie jeden akumulator 8Fields, padł po kilku strzelankach, a był ładowany Imaxem B6.

Jeśli chodzi o wymianę na starcie to możesz (choć nie musisz bo stockowa jest niezła) wymienić gumkę hop-up - od siebie polecę Systemę Energy która w stocku dała mi +5m zasięgu. Reszta jest w porządku.

- Kulek używaj markowych i nie oszczędzaj, zwykłe PJy u mnie potrafiły się czasami przyciąć, sam używam G&G i Madbulli, latają bardzo dobrze z leciutką przewagą na korzyść G&G.

- Gumką jak już mówiłem Systema Energy, dobra jest też zielona G&G ale tej nie miałem u siebie i nie wiem jak strzela względem Systemy. Miałem też przez nie długi czas czarnego Guardera ale w zimniejsze dni (jesień, zima) nie polecam, zasięg spada i gumka nie kręci tak dobrze jak Systemka.

Posted

@Samsel, jeszcze nie jestem użytkownikiem CM bo dotychczas mialem MP5SD6 [JG] i w związku z tym odpowiem Ci tylko na niektóre pytania:

- używam akumulatora 9,6V i jestem bardzo zadowolony, podczas zimowej imprezy, przy mrozie -10' baterie padały jak muchy, moja wytrwała do końca imprezy bez żadnych problemów,

- gumki - jak napisał Szkielet - na razie nie zmieniaj, jak zacznie fiksować, kup wzmocnioną, zieloną G&G,

- do luf precyzyjnych a taką jest 6,04, używaj wyłącznie dobrych kulek, osobiście zostałem przez kolegów z Forum przekonany do G&G 0,25 i takich używam, MadBull są na takim samym poziomie.

Ps

Poszukaj tej repliki w innych sklepach, można znaleźć w lepszej cenie.

Posted

Jak na pierwszą replikę naprawdę dobry wybór, w stocku śmiało możesz konkurować z markowymi replikami. Ewentualny tuning jest stosunkowo tani, większość części jest wzmacniana więc nie ma sensu wymieniać. No i silnik, naprawdę mocny i niezniszczalny tak samo jak zębatki. Co do lufy to daje lepsze skupienie niż M4 ASG/KWA.

• 3 weeks later...
Posted

Dobra w końcu zaczynam tuning swojej MP 5 Cm.041 składana kolba.

Myślę już pisałem o Bore-Up Guardera zresztą i wiemy że nie pasuje dysza z tego zestawu bo jest za krótka.

Jak myślicie taka dysza by dała radę ?

Też jak inni koledzy, dysza 21,5 mm tyle że z mosiądzu jak myślicie da radę ?

Jest podwójnie doszczeliona ale czy zastąpi taką prawidłową z bore-up czy wszystko będzie współgrać ?