Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[ARCH] G17 i swobodny ruch zamka

Recommended Posts

Posted

Witam.

Zaobserwowałem podczas może dwóch lat użytkowania tego modelu następujące specyficzne właściwości:

1. Faktycznie, zamek nie zawsze blokuje się w tylnym położeniu przy pustym magazynku. Zapewne zależy to od nasmarowania części, ale czasem nawet przeczyszczony do najgłębszych możliwych warstw i przygotowany w "110%" potrafi się zapomnieć. Weź pod uwagę, że jeśli trzymasz pistolet niewłaściwie (za bardzo przechylony) to grawitacja może przesunąć dźwignię w położenie blokujące. To jest częstą przyczyną przy szybkim, gwałtownym strzelaniu. Przyczyn nieblokowania się przy pustym magazynku nie potrafię dotąd wyjaśnić.

2. W moim Glocku wymieniałem raz zamek po zerwaniu się występów trzymających tłok. Spowodowane to było raczej jednak długotrwałym (około 2 tygodnie, gdy jeszcze nie umiałem się z nim obchodzić) użytkowaniem zanieczyszczonej zabawki, konkretnie zapiaszczonej do granic możliwości. Fakt, że używam w nim mocniejszej spężyny również miał swoje znaczenie. Od samego zwalniania blokady i swobodnego ruchu zamka nie powinno się raczej nic stać.

Cena zamka w Tajgunie to około 20 - 25 złotych.

3. Jeśli zdecydujesz się na mocniejszą sprężynę (a nawet i bez niej, po długim używaniu) miej na względzie niefortunną budowę zatyczki sprężyny tłoka. Ta część znajduje się przy samym końcu szkieletu, wewnątrz zamka, i jest nieruchoma - służy do trzymania sprężyny w miejscu podczas napinania. W HFC ta część (zapewne z oszczędnościowych względów) wykonana jest z plastyku, i po pewnej (większej) liczbie strzałów potrafi pęknąć. Część ta z grubsza przypomina kapelusz, a po awarii wygląda, jakby odpadło od niego rondo. Kupowałem już taką część dwukrotnie. Kosztowała mnie 2 złote w Tajgunie. Sądzę, że wytoczenie takiej części z metalu definitywnie rozwiązałoby sprawę i poprawiło przy okazji ciężar broni, ale niestety nie chciało mi się już inwestować w to czasu.

4. Należy zachować ostrożność przy rozkładaniu tego modelu do czyszczenia. Proces rozkładania i składania - przynajmniej dla mnie - jest nadal nieco skomplikowany (w porównaniu do np. Walthera P99 STTI).

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam

Kret

Posted

Miałem podobny problem z powracaniem zamka w Sig Sauerze P228 z STTi. Raz blokował się a raz nie. Pomoglo gdy przesmarowalem miejsce pomiedzy blokada a chwytem od wewnętrznej strony olejkiem silikonowym. Gdy użyłem smaru (wyższa gestość) blokada potrafila sie nawet "przykleic" i nie pracowac dlatego polecam raczej lekkie smary. Byc moze Twoj Glock byl zabezpieczony jakims cięższym smarem przez producenta lub tez blokada zachacza o jakis minimalny garb wewnątrz. Sprawdz te sposoby jeśli nie pomoże wymyślimy coś innego.

Posted

Przyznam się, że dziś rano z ciekawości sprawdziłem ten problem nieblokowania się zamka i rozwiązałem go, przynajmniej częściowo. Otóż oprócz dźwigni i zamka najważniejszą rzeczą, która odpowiada za blokadę zamka jest magazynek, a ściślej jego sprężyna. Standardowo jest najwidoczniej odrobinkę za słaba, i byle zanieczyszczenie na dźwigni (piasek, kurz) może już ją przyblokować. Rozwiązanie to najzwyklejsza w świecie wymiana sprężyny na mocniejszą. Jeśli nie masz takiej, to po prostu wyjmij stopkę magazynka (ostrożnie, sprężyna jest napięta i może wyskoczyć), po czym na sprężynę nałóż kulkę i z powrotem załóż stopkę magazynka. Teraz napięcie sprężyny się poprawi na tyle, że blokowanie się zamka stanie się bardziej przewidywalne.

Pozdrawiam

Kret

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...