Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

* A = Ausführung ("Wersja")

* G = Gewehr ("Karabin")

* K = Either Kurz ("Krótki") odnosi się do pistoletów, pistoletów maszynowych

i karabinów w krótszych wersjach

* AG = Anbau-Gerät ("Dołączany Element/Część") lub

Anbaugranatwerfer ("Dołączany Granatnik")

* GMG = Granatmaschinengewehr (Granatnik) ?

* GMW = Granatmaschinenwerfer (Automatyczna Wyrzutnia Granatów)

* MG = Maschinengewehr ("Karabin Maszynowy")

* MP = Maschinenpistole ("Pistolet Maszynowy") lub ("SMG z Ang.")

* PSG = Präzisions-Schützen-Gewehr ("Karabin Snajperski")

* SD = Schalldämpfer ("Broń z Tłumikiem")

* SG = Schützen-Gewehr ("Karabin Wyborowy") [25]

* UMP = Universal-Maschinenpistole ("Uniwersalny Pistolet Maszynowy")

* UCP = Ultimate Combat Pistol

* USP = Universal-Selbstladepistole ("Uniwersalny pistolet samopowtarzalny") ?

* ZF = Zielfernrohr ("Broń z dołączoną optyką")

Posted

Wg strony producenta HECKLER & KOCH jest to GMW (GRANATMASCHINENWAFFE)a więc po prostu granatnik maszynowy.

Nie ma mowy o Gewehr - karabin lub Werfer - wyrzutnia(miotacz).

Dosłowne tłumaczenie niemieckich nazw własnych może być dość kłopotliwe, bo to specyficzny język, rządzący się swoimi prawami.

• 4 months later...
Posted

Dobrze, że napisałeś ten artykuł - będzie gdzie odsyłać ludzi jak zapytają czy SIG Sauera 226 można "podciągnąć" pod BW ;).

Jednakże w artykule jest kilka błędów. Przejrzałem go pobieżnie ale oto co rzuciło mi się w oczy:

1.

Żołnierz, za pozwoleniem dowódcy, może ją dostosować do swoich potrzeb, zdejmując czy wymieniając niektóre jej części.

Bardzo kontrowersyjne stwierdzenie, jeżeli na początku artykułu zaznaczasz, że nie będziesz pisał o uzbrojeniu jednostek specjalnych ;).

2.

G36KA1-"oszynowany" chwyt przedni, szyna górna 22mm

???

ABSOLUTNIE NIEPRAWDA! G36KA1 wygląda tak (spójrz na chwyt przedni i rączkę transportową z optyką):

g36kberet.jpg

3.

MP2A1, bo tak jest oznaczony w Bundeswehrze

Dla ścisłości:

MP2 - wersja zwykłan ze stałą kolbą drewnianą (także w użyciu w BW)

MP2A1 - wersja ze stalową kolbą składaną

4.

Historia tego pistoletu sięga czasów II wojny światowej, kiedy to był wycofywany na rzecz słynnego P 08 Parabellum

Zdanie jest źle skonstruowane - sugeruje, że P38 wycofano na rzecz P8 a było odwrotnie (P8 jest starsze i to P8 miało być zastąpione przez P38, co nie zmienia faktu, że przez sporą część wojny w użyciu były oba pistolety).

5.

Jest to jeden z modeli AWM (L96) na nabój .308 Winchester czyli 7,62x51

ABSOLUTNIE NIEPRAWDA! G22 jest zasilane amunicją 7,62 x 66,5 mm czyli 300 WinMag a nie 7,62 x 51 mm jak piszesz.

6.

Bunkerfaust-przeznaczony do rozbijania bunkrów

Tak sugeruje nazwa ale nie jest to jedyne zastosowanie. Bunkerfaust to pocisk kumulacyjno-odłamkowy i stosować go można w różnych celach.

Tyle z rzeczy, które mi się najbardziej rzuciły (przyznaję od razu, że nie wczytywałem się w tekst zbyt dokładnie starając się wyłapać każdy błąd).

Poza tym myślę, że tekst jest o tyle ciekawy, że zbiera do kupy kilka często poruszanych zagadnień - zdecydowanie zachęcam Cię do pisania kolejnych artykułów :D.

Ronin

Posted

A gdzie jest mp5? Rozumiem, że ten krótki przewodnik dopiero w budowie?

Jeśli chodzi o opis g36a2 to na rączce powinien być chyba eotech552?

Poza tym fajne. Pozdrawiam!

Posted

1) "K"-wersja pośrednia między "Pełną" a "C". (...) . Posiada rączkę transportową z lunetą 1,5 "

1,5 ma wersja E, w BW mają 3X.

2) c- można odnieść wrażenei, jakby była używana, a przecież nie jest :).

3) Dawanie linków, do aukcji mija się z celem.

Tyle mojego dodatkowego marudzenia, co do artykułu. :)

Posted

Co do powiększenia, racja, nie wiem dlaczego napisałem powiększenie repliki CA ;)

"C" jest używana, ale nie przez liniowa piechotę. A jak już jadę z pełną i "K", to i przydałoby się o "C" napisać ;)

link do aukcji rzeczywiście przemknął mojemu spostrzegawczemu oczku, poprawię na linka z armyworlda ;)

Posted (edited)

Ja przeglądając zdjęcia G36''C'' na necie też właśnie nie spotkałem żadnego żołnierza BW z tą bronią,ale za to bardzo dużo zdjęć z tą bronią miały właśnie jednostki specjalne,antyterroryści wszelakiej maści :-P

Wawix

Edited by Wawix
Posted

To nie świadczy o tym, że ta broń jest w użyciu w BW ;).

Ja nie spotkałem się z taką informacją nigdzie, nigdy też nie widziałem fotografii (a najlepiej kilku różnych), która by to potwierdziła. Tak że prośbę pozostawiam otwartą, a jeżeli nie ma żadnego potwierdzenia w wiarygodnych źródłach to sugeruję zmianę w artykule.

Ronin

Posted

1) A czy jako jeden z dowodów nie wystarczy, że NIE MA wersji "c", z oznaczeniami zgodnymi ze standardami BW (S, E, F)?

Ja też nie widziałem żeby BW z g36c biegało. Co innego policja, ale to nie o niej temat...

2) W sumie, w tym artykule, można by opisać, czym się różni MG36 od zwykłego G36, a nie tylko, że takie cos istnieje :).

3) Co do P8-

"BW. Tak naprawdę jest to jedna z pierwszych odmian znanego w amerykańskiej armii pistoletu USP. "

Jesli mnie pamięc nie myli, to H&K zrobiło MK23 dla USA. A USP to P8 na rynek cywilny...?

Posted

1) A czy jako jeden z dowodów nie wystarczy, że NIE MA wersji "c", z oznaczeniami zgodnymi ze standardami BW (S, E, F)?

Dobry tok myślenia - faktycznie coś w tym musi być. Nie zapominajmy jednak, że chwyt z mechanizmem spustowym jest jednakowy we wszystkich wersjach G36, tak że można go wymieniać dowolnie w zależności od wersji (taki z SEF z bundeswehrowskiej wersji spokojnie można zainstalować w G36C).

Ronin

Posted (edited)

@G36c

Chodziło mi o jednostki policji ;)

@ MP5

Zbieram materiały, jest w przygotowaniu :)

To samo dotyczy MILAN-a i Carla Gustawa

@P8

Cytat: "W 1996 roku jedna z wersji USP stała się przepisową bronią krótką Bundeswehry jako P8 zastępując pistolet P1"

M23 to zupełnie inna bajka ;)

@G36

Powiększenie jeśli już to 3,5 bodajże ;)

@Wymiana cześci

Za bardzo nie wiem, jak to jest z AG36. Czy grenadier ma "w chlebaczku" zwykły chwyt przedni, czy nie...

@G36KA1

Racja, błąd w sztuce a raczej w czytaniu ;)

@AWM

Jw. Mylne założenie, że AWP i AWM są identyczne...

Poprawiam :)

Edited by choisen
Posted

Cholerne zmień... :/

Oto, co udało mi się znaleźć o G36kA1 na MP:

G36KA1: RIS-Handguard and KSK-rail (www.sl-8.de) for EOTech or Aimpoint (only Kampfschwimmer) and G36C-Stock

Posted

To świadczy jedynie o tym, że ludzie na MP.net to nie zawsze specjaliści ;).

To trochę jakby na tym forum ktoś napisał jakąś bzdurę, a kto inny ją podał jako wiarygodną informację, wskazując to forum jako źródło.

Ronin

• 1 month later...
Posted

O boże ale mam ogromny problem. Moja gi3tka się zużyła i bardzo mi się podoba SR 25 dla tego że jest długa jak g3. Nie będzie to chyba aż tak przeszkadzało w odwzorowaniu BW? Mam czapkę, Szelki i kilka toreb, spodnie, Bluza. Ponadto mam poszewke na poduszki w Bw :D