Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale wiesz, nie masz tyle punktów taktyczności :lol: ;)

A na poważnie, to fakt, za tą cenę możesz kupić 3 puszki każda innego koloru wydającego się podobnego do TAN, któryś w końcu powinien być ok.

Posted (edited)

img2958md1.th.jpg

Użyte farby:

Eurocolor - RAL6006 MAT (ciemna zieleń)

Dupli-Color - RAL8071 MAT (brąz)

Dupli-Color RAL6011 połysk (po malowaniu pryśnięta chmurką ciemnej zieleni przez co stała się ciemniejsza i straciła połysk).

Edited by MAJOR762
Posted

Na razie pomalowałem tylko zabawkową strzelbę dla testów.

dscn1094tx7.th.jpgdscn1095wl4.th.jpg

Szału nie ma, może następne malowanie lepiej wyjdzie ;-)

Kolory(Montana Gold):

g1150

g8010

g8200

g8060

Posted

Naprawdę świetna robota. Kiedyś robiłem pseudo marpata, ale zupełnie inną techniką i taki efekt nie był możliwy do osiągnięcia. Jak to zrobiłeś? Szablony z folii samoprzylepnej? Nie mów że ręcznie to pędzelkiem malowałeś :-F

Posted

Zdjęć z terenu jeszcze nie mam, bo rozumiem, że interesują was zdjęcia z terenu zielonego, więc ... aby do wiosny.

Co do roboty, to żadna filozofia, wbrew pozorom, pozbierałem wszystkie informacja jakie podał pan google i dostosowałem to do swoich potrzeb i portfela ;-)

Za kilka dni podam linka do dokładnego opisu procesu, bo będę takowy robił. :uśmiech:

Posted

Zdjęć z terenu jeszcze nie mam, bo rozumiem, że interesują was zdjęcia z terenu zielonego, więc ... aby do wiosny.

Co do roboty, to żadna filozofia, wbrew pozorom, pozbierałem wszystkie informacja jakie podał pan google i dostosowałem to do swoich potrzeb i portfela ;-)

Za kilka dni podam linka do dokładnego opisu procesu, bo będę takowy robił. :uśmiech:

Musiałeś poświęcić dużo czasu. Obstawiam na areograf. Jakimi farbami malowałeś?

Posted

Dużo? Owszem, jak zsumować całą robotę rozłożoną na parę dni + przerwy na kawę itp., będzie z 24h, jeśli nie więcej. Może nawet sporo więcej :-F

Aerograf? Nope, Montana Gold :uśmiech:

A z ciekawości. Jak ze zmazywaniem tych farb - wyglądają na bardzo porządne. Myślałem od jakiegoś czasu nad malowaniem, ale chcę mieć pewność, że bez trudu zmyję farbę w razie czego.

Posted

Montana Gold (o_O) Chyba sobie jaja robisz xD

Jak farbą w spreju można było coś takiego zrobić ?! Jak ty takie gówniane kwadraciki mogłeś sprejem zrobić ?! :D

Wytłumacz trochę dokładniej bo nie wieże xD

Posted

Jak ty takie gówniane kwadraciki mogłeś sprejem zrobić ?! :D

Np szablony z folii , wyklejanie wzorów taśmą maskującą i wile wile innych sposobów na taki rodzaj malowania. :)

Posted

OK, bo widzę zniecierpliwienie - po krótce opiszę co i jak. Rucznoi, co do zmazywania, to nie mam pojęcia, bo i średnio mnie to interesuje; ponoć montany gold pięknie się zmazują acetonem.

A zatem:

Najpierw musiałem przygotować szablony. Wzory niby cyfrowego kamo (znalezione w necie, namalowane w MS paint'cie, sposobów jest milion) wydrukowałem na papierze samoprzylepnym, a następnie wyciąłem je delikatnie i dokładnie, zachowując prostopadłe krawędzie i proste kąty (w miarę możliwości). Najpierw rozkleiłem męskie szablony na replice i pojechałem ją całą oliwką (otrzymując czarne plamy). Zdjąłem szablony męskie. Następnie w dedykowanych miejscach przyklejałem szablony damskie i malowałem poszczególne plamy jasnym zielonym i brązowym. Voila! ;-) W telegraficznym skrócie tak to wygląda; oczywiście sposobów jest milion, ten był optymalny dla mnie.

Posted

Czyli dokładnie to co podejrzewałem - szablony samoprzylepne. Ja malowałem swojego "marpata" przez szablony wycięte ze zwykłego papieru i trzymane około 1cm nad repliką, co dawało lekko rozmyte pixele. Przede wszystkim musze pogratulować chęci i cierpliwości przy wycinaniu szablonów, bo wykorzystałeś ich chyba sporo więcej niez ja :)