Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Koszerny w środowisku rekonstruktorskim = pasujący do danej sylwetki, lub w przypadku całej sylwetki określa poprawne jej wykonanie.

Ergo: AKS-74U można malować, a koszerne/niekoszerne będzie w zależności od stylizacji.

Posted

Nie rekonstruuję niczego, wyposażenie dobieram pod względem funkcjonalności i ceny- biegam z holenderskimi spodniami i bluzą w camogromie, a kałacha kupiłem ze względu na wytrzymałość.

Posted

To w takim razie po jaką cholerę pytasz o "koszerność" skoro ona zasadniczo Cię nie interesuje?!

Maluj sobie jak chcesz i to tak, aby pasowało to terenu i używanego kamuflażu = nawet pomalowana replika nie odznaczała się na tle używanego munduru bo wtedy cały kamuflaż szlag trafi.

Posted

Coś się tak uparł na kamuflaż... chociaż ten w kotki fajny jest. W praktyce trzeba rozbić tylko kształt repliki - wystarczy pomalować całość na jakiś ciemniejszy odcień zieleni lub brązu, a na tym machnać ze 3-4 ukośne pasy czarnym lub brązowym kolorem i gotowe. To nie ma być piękne, ma działać w terenie.

• 4 months later...
Posted

Wybaczcie, że nie chce mi się przeczesywać 57 stron wątku, ale czy przemalowując szary plastik (body G3 JG) na czarno, najpierw powinienem użyć jasnego podkładu? I czy gdy chciałbym przemalować czarny plastik na, powiedzmy, zielono, to wpierw użyć jasnego podkładu?

Posted

Czesc!

Pierwszy raz bede brał sie za malowanie repliki. mam cosik takiego :

163437681_aeqhnpw.jpg

A chciałbym uzyskac cos takiego:

163269451_aeqhnhp.png

Czy mam jakos pozbyc sie starego malowania czy po prostu rozebrac replike i jako podkladu uzyc czarnego matu a na to nałozyc ten piaskowy?

Ktos jest w stanie naprowadzic mnie jakie konkretnie odcienie powinienem kupic?

z tego co widze sa tu dwa. "brazowy" i "piaskowy".

bede malowac lakierem z puszki.

I ostatnie pytanie, replike do malowania rozbierac i malowac kazda czesc z osobna czy nie?

Posted

o! Dziekuje :) nie mogłem sie doszukac tego video.

Jakich konkretnych odcieni powinienem uzyc ? Nie jestem daltonista ale sporo tego, a chcialbym zrobic to raz, a porzadnie

Posted

Witam,

chcę przemalować swoją replikę w multicam tropic. Generalnie wiem jak, tylko mam problem z doborem kolorów. Może ktoś już malował i doradzi.

Ja zrobiłem tak (ale to hydrografika) : :-)

15239299_1161256230588910_1547480376_n.jpg?oh=b2ce8b8584fb85b228bdf623c4c99e8a&oe=58906699

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
Posted (edited)

Chciałbym sobie walnąć malowanie gąbką w kolorystyce podobnej do GreenZone'a czy Tropica, jasny zielony, jakieś brązy i coś piaskowego.

Możecie proszę doradzić kolory? Irish Green i Sand z Montany chyba by się nadały, brakuje mi tylko dwóch brązów, ciemniejszego i jaśniejszego.

Edited by Ajwory
  • 3 weeks later...
Posted

Troszeczkę odkopię, bo innego tematu związanego z malowaniem nie znalazłem, a nie chcę zakładać nowego :)

Widzieliście nowy model HK416A5? Interesuje mnie ten kolorek, z tego co się zorientowałem jest to RAL 8000, który dobrze się wtapia na różnym tle. I pytanie moje jest takie czy zwykłą farbą w tym kolorku da się osiągnąć ten efekt czy jest to raczej technologiczny ficzer, specjalna farba w tym konkretnym kolorze? Bo ze zdjęć to tak to właśnie wygląda, że jest to jakiś patent, a nie zwykła farba.

http://wmasg.pl/pl/news/show/794002

Posted

Co za odkopy ostatnio xd

Raptem miesiąc :P I to nie cały nawet... W dodatku tematu, który można uznać za "wiecznie żywy", bo zawsze znajdzie się jakiś człowiek, który będzie akurat malował i miał pytanie co i jak i za ile.

• 2 weeks later...
Posted

p.s.

Znalazłem Humbrol Dark Earth - na zdjęciach jednak wygląda ona troszkę inaczej niż kolba :/

Jeśli to kogoś interesuje, to zamiennikiem ww. farby może zostać Fosco WH Dunkel Gelb ;)