Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

No nie przesadzajmy z tą wygodą - w czymś takim nie będzie nigdy tak wygodnie jak w "przytulnym mieszkanku"... Jedyne co można zrobi dla wygody to:

- dać jak najwięcej trawy żeby odizolować się od podłoża (zarówno jeśli chodzi o temperaturę jak i wilgoć);

- dać gdzie tylko można folię - zwłaszcza dach przed zamaskowaniem można zabezpieczyć folią.

Więcej to nawet wojskowe podręczniki nie opisują bo takie coś można sobie wymyślić samodzielnie - wszystko zależy od warunków, dostępnych materiałów itd.

Ronin

Posted

A ja mam pytanie o ten "sztab" z poprzedniej strony. Jak wyglądały ściany? Po prostu pozostawiona ziemia, czy żerdzie? I czy były w środku jakieś filary, żeby dach nie padł?

Posted

Ściany były zwyczajnie wyrównane saperką - jeżeli nie mają powyżej 1,5 m wysokości to nie ma potrzeby zabezpieczania ich deskami. Jeżeli z kolei dach nie ma szerokości powyżej 5 m nie trzeba go podpierać filarami (chyba że byłby czymś dodatkowo obciążony, ale to już inna bajka).

Ronin

• 2 weeks later...
Posted

Jak chyba wiecie, ja mam górną połowę ścian zrobioną z worków, i mam pytanie czy mam coś więcej robić ze ścianami i dachem oprócz folii/plandeki?

No i z tą izolacją podłoża, co byście powiedzieli na to, żeby dać podłogę z drewna (jakieś dechy może belki) a na to gałązki, trawa itp?

Posted

Na podłogę to najlepiej siano, a do teg trochę ściółki i trawki. Wtedy to jest luksus :-P Ale desek nigdy nie kładłem, zawsze całą podłogę budowaliśmy z łąkowo-leśnych darów.

Posted

Ehh... do kitu, że zrobiłem taki wielki bunkier... :wink: teraz to będzie ciężko, żeby ciepło trzymał i w ogóle.

Ale to będzie od środka kupnie wyglądać - wszędzie folia/pałatka :???: szkoda, ale będę musiał to zrobić. Jak tylko będę miał folię.

A tak w ogóle to, opłaca się już robić coś z dużej (powiedzmy 2x2x2) "ziemianki" takie nocne lokum? Będzie to w ogóle działało tzn. po izolacji itp.? :?:

Posted

Działało jako co?

Wszystko fajnie ale takie pozycje buduje się w zależności od celu, który zakłada się na początku. Co chcesz więc skonstruować? Pozycję obronną, obserwacyjną, magazyn dla sprzętu w razie okupacji?

Ronin

Posted (edited)

Na podłogę to najlepiej siano, a do teg trochę ściółki i trawki. Wtedy to jest luksus :-P Ale desek nigdy nie kładłem, zawsze całą podłogę budowaliśmy z łąkowo-leśnych darów.

Jako izolacja podłogi mogłaby się sprawdzić folia malarska - prawie nic nie waży, kosztuje grosze i całkiem nieźle trzyma ciepło. Jedna paczka 25m2 starcza na 5-6 warstw podłogi w ziemiance co powinno dać jaką-taką izolację. Co prawda nie próbowałem tego sam ale używałem jej zamiast karimaty śpiąc w jednoosobowym dołku strzeleckim i jako dodatkową izolacja pod namiot w zimę i było OK.

Edited by wojto
  • 4 months later...
Posted (edited)

No to pięknie, nie pośpieszyłem się ze zrobieniem wodoszczelnego dachu

i mam - baseniki :wink:

już od kilku miesięcy woda w nich stoi i nie zamierza raczej się stamtąd wyprowadzić. :wink:

Macie na to jakąś rade?

Można coś z tym zrobić?

Bo już folii i innych uszczelniaczy mam wpiz... bardzo dużo a wykorzystać ich nie mogę, bo zalane wszystko, druga ziemianka tak samo, wszędzie woda. :/

Edited by panda080
  • 2 weeks later...
Posted

zrobić pare otworów odprowadzających wilgoć w dachu i czekać na upały, ewentualnie łopatka piechoty i robić drenaże w podłodze aż nie odprowadzisz wody na zewnątrz