Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

MOSFET jak to zrobić .

Potrzeba :

1. Lutownica Transformatorowa, grzałkowa.

2. Kalafonia, cyna.

3. obcinaczki boczne.

4. Dwa Śrubokręty płaskie, jeden 2mm, a drugi według potrzeby 4 mm, a najlepiej zestaw śrubokrętów.

5. Zestaw Imbusów .

6. Ściągacze do kabli 3mm-4 mm.

7. nożyk do tapet!

8. jeden IRFP064N !!!!

9. Rezystor 100 Ohm.

10. Rezystor 25-35 k Ohm.

11. koszulki termokurczliwe.

12. Jakieś inne narzędzia.

13. rzeczy nie wymienione

Schemat obrazkowy ( prosty )

34e299b479b045830fca5516f6cebcef2g.jpg

457e0fbfa0bdac2c2f8dcc4e8de9067c2g.jpg

cb2b9da4518a96842de2d76daa70d8022g.jpg

I .Rozkręcanie:

Bierzemy Rozkręcamy cały karabin. FOTOGRAFUJĄĆ co skąd ! Bo potem możecie nie złożyć . Staracie się wydostać cały Gear Box + okablowanie .

fda35bba38870c27f75c935b0750f0c82g.jpg

457e0fbfa0bdac2c2f8dcc4e8de9067c2g.jpg

cb2b9da4518a96842de2d76daa70d8022g.jpg

II . Demontaż okablowania. :

Odłączamy wszystkie kabelki . Tzn. Bierzemy i ściągamy z Silnika kabelki które są dane na nasuwki. Nie musząc pamiętać jak są bo na mocowaniu są zrobione czerwone kropki i czarne lub tylko jeden kolor żeby wiedzieć.

Stuk spustu ( włącznik, zamykacz obwodu ... Itp. ) Tutaj możecie mieć przylutowane i trzeba nożykiem do tapet przeciąć delikatnie izolacje, ściągnąć ja i odlutować kable z miejsc do lutowania . Albo możecie mieć tak jak w MINIMI że po prostu macie nasuwki jak z silnikiem .

III odzysk . (opcjonalne)

Jeśli nie macie kupionych nasuwki ( optymalny zakup ) To trzeba odzyskać rzeczy z starego okablowania .

Bierzemy Nożyk do tapet i przecinamy izolacje ściągamy ją i widzimy że jest ściśnięte . Bierzemy obcinaczki boczne LUB ostry nóż kuchenny . I Przecinany tak gdzie kabel jest przyciśnięty do nasuwki . nie martwiąc się bo zlutujemy to do kupy potem . Staramy się to otworzyć delikatnie robiąc tak żeby nie uszkodzić spodu . czyścimy to z Śmieci i resztek kabelka. Robimy tak z nasuwkami na silnik i do styku .

Fotografia jak przed i jak po . ( Styki do akumulatora )

14d8eddb94599b5065f615dda5523f372g.jpg

Tak samo postępujemy z bezpiecznikiem .

Wtyczka do akumulatora . I dlatego jest wam potrzemy śrubokręcie 1mm-2mm .

Patrzymy z góry gdzie znajdują się dwie takie małe blaszki po bokach . W różnych typach widać po prostu z boku sreberko i dziurę czyli carne miejsce. Wkładamy śrubokręt i wginamy . Delikatnie jak się uda z jednej strony to z drugiej i lekko ciągniemy za kabel w dół . Powinno wyskoczyć jak nie to powtarzamy ponownie operacje . Po wyciągnięciu robimy operacje z nasuwkami .

3553b8cedbf2f5f02c9c80bf54df13242g.jpg

wgięte haczyki .

da3e9674a3142406183d30e7656b5a442g.jpg

Wygięte przygotowane do montażu .

IV Kupno części .

Idziemy do sklepu elektronicznego z okablowaniem karabinku i kupujemy nasuwki jakie to się znajdują w naszej replice . Jedyny problem to znaleźć wtyczki na akumulator. Kupujemy od razu też przewody czarny i czerwony linka 2mm przewód w środku miedz. Lub jak ktoś może to grubsze .

V. NOWE okablowanie .

Są dwie metody albo na nowych kablach lub na starych . Preferowane na nowych .

Bierzemy stary najdłuższy przewód i wzorujemy na nim długość CZERWONEGO kabla . Z jednej strony tak 3-4 mm odcinamy izolacje . Robimy to nożykiem tzn. robimy w danej odległości przecięcie i ściągamy ten kawałek izolacji . Skręcamy gołą linkę tak żeby była skręcona . Bierzemy Lutownice i robimy zabieg bielenia kabli . czyli Lutownica w rękę rozgrzewamy wkładamy do kalafonii i bierzemy cyny trochę na grot i na skręcony kabel i robimy tak żeby był cały srebrny i nie było widać na nim linki że jest skręcona.

6cc3699b0e760188da896eda69bc8a5a2g.jpg

Skręcony przewód.

5418acc4eb941958f5d43e432226bcea2g.jpg

Wybielony.

Bierzemy nasuwkę na końcówkę na silnik i w wew. robimy miejsce na lutowanie . Tzn. bierzemy lutownice nagrzewamy trochę cyny Katalonii i robimy tak żeby w środku było trochę cyny tak rozlanej wyglądającej na to że jest rozlana na tym .

15e14db46628d8afdfb329e803a713922g.jpg

Wystarczy nawet mała ilość.

Bierzemy kabel wybielony poprzednio i lutujemy to do siebie. Czyli rozgrzewamy lutownice bierzemy przewód i przewód wkładamy w miejsce uprzednio przygotowane do zlutowania na nasuwce i grzejemy jak puści cyna na dole ( roztopi się ) i widzimy że teraz już jest to całością to zabieramy grot i przestajemy grzać . Lut ma być lśniący wiec jak coś więcej cyny .

Z drugiej strony przewodu wkładamy koszulkę termokurczliwą i przesuwamy tak żeby zakryła całą nasuwkę zostawiając miejsce na przodzie .

Teraz musicie zrobić coś bardzo trudnego . Czyli około 5-6 cm ( w zależności od długości kabli ) musicie przeciąć izolacje na długość 4-5 mm . (jak na fotce ) i Bielimy przewód .

afb57635793065aa5db52a97be6ed0132g.jpg

Teraz z tego miejsca musicie uciąć kabel idealnej długości do styku . Z obydwu stron trzeba wybielić kabel . Z jednej strony przewodu lutujemy rezystor 100 Ohmowi . I przylutowujemy do styku do wejścia oznaczonego jako COM . A jak nie ma to trzeba zgadywać . Tzn. że nie ma różnicy . Zakrywamy koszulką termokurczliwą. Jeśli mamy nasuwkę to rezystor lutujemy do nasuwki,nakładamy koszulkę .

Z drugiej strony na razie zostawiamy .

Teraz Pora na pomyślenie gdzie chcecie Tranzystor . I w jakim miejscu go ulokować .

Najlepiej tak żeby go szkoło przyczepić do czegoś metalowego . Lub w takim miejscu gdzie uda się umieścić Radiator .

Do rączek bierzemy tranzystor. Położyć go tak że na dół skierowana jest część metalowana.

Od lewej strony oznaczamy jako 1, środkowy jako 2 , a ten po prawej jako 3 .

Okey. Bierzecie rezystor 30-35kOhm. I musicie przylutować go jak na zdjęciu .

Znaleźliście idealne miejsce na tranzystor . Dobrze teraz musicie wziąć długość kabla czarnego tak przyciąć że od miejsca znajdowania się akumulatora kabel mógł dobrze tam dotrzeć .

Przycinamy , i z obu stron bielimy go . Bierzecie teraz go i lutujecie jedną końcówkę wybieloną do nóżki nr 3 . ucinacie koszulkę termokurczliwą i zostawiacie .

Z nóżki nr 3 prowadzicie kabel czarny do silnika do złączki czarnej .

Przycinacie odpowiednią długość i wybielacie. Przylutować ten kabel do 3. Nałożyć dwa kawałki koszulki Jeden na tranzystor a drugi na nasuwkę . Z drugiej strony przylutować nasuwkę na silnik .

Przesunąć koszulkę na nasuwkę .

Okey jesteśmy w połowie roboty :D

Pamiętacie styk ? Trzeba do niego wrócić . Bierzemy teraz czerwony przewód i prowadzimy od styku do tranzystora . Tak żeby nie zahaczał i szedł dobrze .

Wybielamy końcówki lutujemy do nasuwki lub do styku . Nakładamy Koszulki termo kurczliwe 2 sztuki i lutujemy kabel do nóżki nr 1.

Czyli silnik podłączony, MOSFET też. Zostało dodać tylko zasilanie .

Ale pierw trzeba dać grubszą koszulkę na czerwony przewód na którym zrobiliśmy rozgałęzienie do styku . Bo można zapomnieć . ( JA TAK ZROBIŁEM ;D )

bierzemy końcówki do akumulatora wkładamy tak jak nasuwki lutujemy teraz trzeba odgiąć te blaszki co wgięliśmy do środka . Czyli bierzemy śrubokręt 1-2 mm lub igłę i robimy to .

Wkładamy analogicznie to tego jak się wkłada akumulator .

3087d63e8300279fc5343683c65de6922g.jpg

( tak to powinno wyglądać )

Czyli już wszystko gotowe !

Czas podpiąć akumulator. Robimy to tak że jak coś jest nie tak i strzela SAM to możemy go odłączyć szybko .

Podłączamy akumulator i przyciskamy spust.

Jak strzela to jest DOBRZE :D

i składacie teraz cały gear box do Body i montujecie wszystko jak było szybciej .

I macie MOSFET w karabinku :D

Co do fotek przepraszam ale aparat zrobił BUNT . i jak robi z lampą błyskową to sam siebie oślepia i nic nie widać . Fotki robione przy sztucznym świetle.

ale jak ktoś chce jakieś dokładne fotki ( bo te robione pod czas montażu są nie "czytelne" ) to moge zrobić nowe . Specjalnie do tego kroku .

MANULA stworzony przez Mr.Cyr4x WAR IS NOW !

filmiki

http://pl.youtube.com/watch?v=tone58ful5g

http://pl.youtube.com/watch?v=mIW5E6H9MAo

MINIMI DODAM POTEM

Edited by fiedotow
  • 2 months later...
Posted

Oki mosfet G36 C z JG

Rozbieramy pierw karabinek .

29ced248aeaaaf02a3a69266eb02df232g.jpg

b5abcf8e2564a22800d454667d9301612g.jpg

Robiąc zdjęcia co i jak .

Trzeba przygotować zestaw narzędzi jak i też podłoże .

870d6bcf49a3034878e2a3d9a39153a12g.jpg

Tutaj użyty fajny żółty ręcznik z Gruby.

Rozbieramy po kolei starając się wydostać GearBox .

2a44f996a0e6922a55d4f3be517803092g.jpg

SZUKAMY GDZIE UMIEŚCIĆ MOSFET .

054917afe99baf8d8d30484820f184092g.jpg

Gdy już nam się uda pora zobaczyć jak kable sobie idą w replice i naj lepiej z fotografować .

096d20c32c40d2723832425b37b6935f2g.jpg

Odłączyć kable od silnika. U mnie były zabezpieczone koszulką termokurczliwą . Nożyk do ręki i odcinamy kawałek i ściągamy delikatnie .

6ca7b037bb1c95f8ee228f101c44aaba2g.jpg

Potem przechodzimy do styku . U mnie okazało się że jest lutowany . Więc ścinamy i staramy się ściągnąć jak naj bardziej izolacje i odlutowywujemy .

3cef7f09911715a10670876237aa6d792g.jpg

eaede1a6d273bcbb99dd309f99febfc72g.jpg

f4e563462100a59b23ac4622952b78712g.jpg

Całe okablowanie mamy na boku . I teraz zabieramy się za ściągnięcie końcówki .

576f882532f8a086483234dea1befe062g.jpg

Do tego jest nam potrzemy śrubokręcie 1mm-2mm .

Patrzymy z góry gdzie znajdują się dwie takie małe blaszki po bokach . W różnych typach widać po prostu z boku sreberko i dziurę czyli czarne miejsce. Wkładamy śrubokręt i wginamy . Delikatnie jak się uda z jednej strony to z drugiej i lekko ciągniemy za kabel w dół . Powinno wyskoczyć jak nie to powtarzamy ponownie operacje .

342828487a432d030942af7f65765ab72g.jpg

Odcinamy wszystkie potrzebne rzeczy od kabla . I zostawiamy je na boku .

Teraz trzeba je oczyścić. Bierzemy Nożyk do tapet i przecinamy izolacje ściągamy ją i widzimy że jest ściśnięte . Bierzemy obcinaczki boczne LUB ostry nóż kuchenny . I Przecinany tak gdzie kabel jest przyciśnięty do nasuwki . Nie martwiąc się bo zlutujemy to do kupy potem . Staramy się to otworzyć delikatnie robiąc tak żeby nie uszkodzić spodu . czyścimy to z Śmieci i resztek kabelka. Robimy tak z nasuwkami na silnik, i do akumulatorów .

Fotografia jak przed i jak po .

4bb3a8e96e90147349f87b1f65cf5a122g.jpg

b9f0646d82e93b3ed2509e0f179ad7d42g.jpg

Kable

Są dwie metody albo na nowych kablach lub na starych . Preferowane na nowych .

Ja biorę kable z starego zasilacza .

Bierzemy stary najdłuższy przewód i wzorujemy na nim długość CZERWONEGO kabla . Z jednej strony tak 3-4 mm odcinamy izolacje . Robimy to nożykiem tzn. robimy w danej odległości przecięcie i ściągamy ten kawałek izolacji . Skręcamy gołą linkę tak żeby była skręcona . Bierzemy Lutownice i robimy zabieg bielenia kabli . czyli Lutownica w rękę rozgrzewamy wkładamy do kalafonii i bierzemy cyny trochę na grot i na skręcony kabel i robimy tak żeby był cały srebrny i nie było widać na nim linki że jest skręcona.

Skręcone przewody.

d2b666517cac4a9e3dea09baf40a60f72g.jpg

Wybielony.

33cc0be89e9fda4132e52ec4a6ea53352g.jpg

Bierzemy nasuwkę na końcówkę na silnik i w wew. robimy miejsce na lutowanie . Tzn. bierzemy lutownice nagrzewamy trochę cyny Katalonii i robimy tak żeby w środku było trochę cyny tak rozlanej wyglądającej na to że jest rozlana na tym .

Lutujemy teraz dwa kable czerwony i czarny .

40ed6ffb751b1f8b4bd71b98e161f1902g.jpg

27bacadd08d378da1a0f0129e49821c22g.jpg

0eaf479d471b368714c4d0ed7cb326a02g.jpg

e360f2e6f0174ee6abb5af1388fddf912g.jpg

Teraz zabieramy się za styki . Bierzemy czerwony przewód przycinamy i wybielamy .

Lutujemy i dajemy koszulki. Ustawiamy i podgrzewamy .

1a384d7f4d6960877ebff4e1b6c6af972g.jpg

1b887f3c5f7f4f159b340e4d5815c0e82g.jpg

Mamy ładnie kable więc teraz pora włożyć silnik do rękojeści .

531d69b6a81f402ce807ff0bd72105a52g.jpg

227cde4747fbf447f60597a104d878032g.jpg

Teraz czas na gościa specjalnego . IRF 3205.

e1209402beb48f80cc23975e8623082b2g.jpg

Pierwsza czynność przyciąć nóżki , potem pora przylutować rezystor 25-35 k Ohm.

dd3879b9bf63591369db079d762f07452g.jpg

Potem do środkowej nóżki przylutowywujemy kabel czarny z silnika . ALE pierw wkładamy na kabel koszulkę .

bea01466fc63333d1389634e65c435bd2g.jpg

Teraz pora wziąć kabel z styku i poprowadzić do lewej nóżki, to samo co z czarnym robimy .

Teraz pora na czerwony kabel z silnika . W wybranym miejscu przez nas żeby nam było dogodnie wycinamy 3-4 mm kawałek izolacji pierw dookoła a potem pośrodku i ściągamy izolacje .

c4a4a98dea635c4fd6ca127f2951930d2g.jpg

Wybielamy i lutujemy w te miejsce rezystor 100 Ohm . I od rezystora czerwony kabel . I w koszulkę i podgrzewamy . Ten kabel będzie już szedł do zasilania .

Do tranzystora teraz do ostatniej nóżki bierzemy i lutujemy czarny kabel . Który będzie szedł do zasilania .

4130f72a8fcd430f99af20be424e81f82g.jpg

37557ca9e42f79653beb3ac2c59026302g.jpg

Sprawdzamy długość czerwonego kabla do zasilania i czarnego. Przycinamy jak są różne .

3115bb53dd9abf6558fae54c0cc877402g.jpg

3672bc7dce5ec449450fd8998891c9922g.jpg

Teraz pora przylutować końcówki . Ale pierw trzeba odgiąć te skrzydełka co pierw wgięliśmy do środka. Nożyk i pod ważmy tak żeby 1-2 mm wystawały .

f8178460ccc53f01b85770ae116444452g.jpg

Lutujemy te końcówki i wkładamy do wtyczki . NIE POMYLIĆ JAK !

49fbbfd945826cbf3f178abb32b82c582g.jpg

Jak jest okey względem instrukcji to powinno działać .

filmiki z UMP

http://pl.youtube.com/watch?v=tone58ful5g

http://pl.youtube.com/watch?v=mIW5E6H9MAo

i z G36C ale pod czas obróbki muiałem wyciąć końcówke :/ ktoś wszedł i wtrącił swoje 4 litery .

MOSFET nawet po 10 sec się nie nagrzał . Po prostu karabin ten mało prądu potrzebuje na strzały . W minimi czuć lekko ciepło . Dlatego jest radiator.

Słychać małe przyśpieszenie karabinku .

pozdrawiam

Pytania na PW . zawsze pomoge .

• 3 weeks later...
Posted

Witam. Jest to mój pierwszy post. W sumie to dopiero teraz czytam ten post, a już mam założonego mosfeta - w moim przypadku wymyślić co i jak to nie był problem. Zastosowałem tranzystor BUZ11 (50V/30A) i dwa rezystory - 10kohm między nóżkami 1(G) i 3(S) tranzystora i 100ohm między nóżką 1 a stykiem spustu, do nóżki 2(D) podłączony jest "-" silnika. "+" silnika jest na stałe podłączony do "+" akumulatora poprzez bezpiecznik. Układ ma się bardzo dobrze - jedynie miałem problem z sensownym umieszczeniem go w środku. Chciałem aby tranzystor miał gdzie odprowadzać ciepło i żeby się nie tłukł w środku - więc przykręciłem go z prawej strony GB nieco dłuższym wkrętem niż oryginalny tuż nad językiem spustowym.

Posted (edited)

witam .

częśc fotek z tego tematu zostala usunięta przez mojanie uwage z servera za co mocno przepraszam . Część fotek udalo mi się odzyskać oprócz fotek z MINIMI :/ fotki z UMP są raczej nie potrzebne bo UMP ma ten sam typ GB jak G36.

Od prawie miesiąca pisze jak zrobić mosfet na GB versja 2 . Ale nigdy nie umie czasu znaleść na to szkoła i problemy rodzinne .

Jak ktoś ma MINIMI i chce mieć tego mosfeta czy inny trudny GB i chciał by żeby mu zrobić mosfet i przyokazji przysłużyć się bo bym dał w tym momęcie do poradnika następny karabin . To piszcie na PW . Koszt wysyłki karabinu wynosi około 20 zł . Mosfet to 10 zł . Robocizny nie liczyć bo niechce . ( mowa o tym jak ktoś przysyła mi z polski bo jak tutaj z okolicy to już tak )

Z przykrością musze po czekać na aparat żeby dobrze wam przedstawić krok po proku co trzeba zrobić .

Edited by Cyr4x
  • 1 month later...
Posted (edited)

Raczej nie ma znaczenia, ja jednak używam 2W profilaktycznie. Zależy to jeszcze jakiej wielkości rezystory u Ciebie w elektronicznym mają.

Edited by MAJOR762
  • 2 weeks later...
Posted

Bardzo fajny poradnik, ale nie rozumiem, czym i jak można uzyskać burst fire? Czy jest to zaleta (wada) MOSFET-a, czy można to w każdej chwili wyłączyć?

Aha, kolega pisał, że zastosował Kondensator, proszę o mały schemacik gdzie na kablach go zastosować i jaki kondensator wybrać, żeby jak najbardziej zwiększyć ROF w replice małym kosztem.

Pozdrawiam

Posted

MOSFET, nie daję bursta. To oddzielny temat.

Sam MOSFET tego nie daję. Nie wiem co tam cyryx wykombinował ale ja Ślązaków nie rozumiem :F

Kondensatory niskoimpendacyjne 16V, podłączasz równolegle do baterii, najlepiej tuż przy wtyczce.

PS: Już jest taki temat to się tam zapytaj a nie tutaj śmiecimy, ok?

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

Posted

Zamiast kondensatorów polecam batkę któa nadrobi braki mocy które występują w obecnych batkach.

Tak, brawo.

Następny, który robi tuning repliki wkładając tylko M150 i nic więcej...

Po co ludzie robią MOSFETy? Odpowiedz sobie na to pytanie.

Tak tylko nie każdego stać aby wydać od tak 200PLN i np. ładowarkę mikroprocesorową za kolejne 200PLN?

Ja w MP5 K PDW [Galaxy] po wymianie okablowania, zrobieniu MOSFETa i kondensatorów ma ROF porównywalny jak ta sama replika w stocku na 9.6V FireFoxa.

Pozdrawiam serdecznie.

Posted

Tak, brawo.

Po co ludzie robią MOSFETy? Odpowiedz sobie na to pytanie.

Tak tylko nie każdego stać aby wydać od tak 200PLN i np. ładowarkę mikroprocesorową za kolejne 200PLN?

Ja w MP5 K PDW [Galaxy] po wymianie okablowania, zrobieniu MOSFETa i kondensatorów ma ROF porównywalny jak ta sama replika w stocku na 9.6V FireFoxa.

Pozdrawiam serdecznie.

Porównaj koszt kabli+ mosa + kondów+ robiciznę. Wiele osób albo nie ma umiejętności lutowanie itp, albo po prostu woli dać to komuś zamiast tracić czas który mozna przeznaczyć na zarabianie $ albo pobycie z rodziną.

Wtedy wymiana Batki wcale nie wychodzi tak drogo.

Poza tym zawsze można kupić batkę li-po i do tego najtańsza ładowarkę z balancerem i zamykamy się w ok 100zł bez ruszania czegokolwiek w replice a efekt podobny + mamy pojemniejszą baterię ...

Posted (edited)

Buahahahahahahahahhaaaaaakhemkhemhahahahahahaha. Od dziś jesteś moim idolem. Nie żebym odpowiadał na twoje namolne pytania w temacie o Mosach i doradzał Ci który będzie lepszy. Od prawie 2 lat montuje mosy.

Czym popierasz swoją wypowiedź? Widziałeś kiedykolwiek wnętrze choć jednej repliki. Wierz mi nie żałuje na części.

Batkia FF? Daj spokój rozumiem gdybyś pisał o Sanyo. Testuję teraz batkę LiFe i powiem że na brak mocy nie da się narzekać 120A chwilowego rozładowania, do tego stała rozładowania lepsza niż w NiCD. Dała radę odpalić auto z wylanym akumulatorem i nie jest delikatna jak LiPo. Więc po co kondensatory w takim przypadku?

Edited by KicpA
Posted

Może dorzucę swoje trzy grosze odnośnie mosfetu/mosfetów.

Otóż bawię się ostatnio w elektronikę, z lepszym lub gorszym skutkiem - w każdym razie dopiero zaczynam.

Z rzeczy które mi się nasuwają czytając innych wypowiedzi.

Co właściwie można zyskać używając tranzystora polowego MOSFET.

MOS ma to do siebie, ze prąd bramki praktycznie nie płynie (jest rzędu mikroamperów/nanoamperów) więc cała reszta prądu płynie między źródłem (G) a drenem (D) [Kirchhoff się kłania].

Wnioski nasuwają się same:

- brak łuku elektrycznego między blaszkami spustu (brakuje mi słownictwa, dopiero zaczynam z tuningiem AEG)

- prąd nie płynie przez trigger więc opory na drodze bateria-mos-silnik są dużo mniejsze.

- skoro tak, silnik ma więcej prądu dla siebie i zwiększa się szybkostrzelność.

Nie widziałem schematu jaki był podany przez autora how-to, ale wnioskuję z listy części, że MOS jest zupełnie niezabezpieczony.

Silniki prądu stałego mają to do siebie, że wydzielają bardzo dużą indukcyjność, a MOS jest czuły na przeciwne prądy. Tranzystor długo by nie pociągnął. Dioda zabezpieczająca dwukierunkowa na drodze Dren - źródło i bramka- źródło powinna układ zabezpieczyć.

Kwestia aktywnego hamowania silnika.

W mojej opinii poco wydawać pieniądze na MOS skoro można wydać na dwa MOSy i zrobić układ z aktywnym hamowaniem.

Panowie z extreme-fire.com dali czadu i zbudowali różne różniaste sterowania do broni asg. Żeby było fajniej udostępnili schematy ;) więc dla ludzi którzy wiedzą jak się trawi płytkę drukowaną polecam

http://extreme-fire.com/SupportDocuments/A...Schematics.jpeg

Jeśli ktoś by się zainteresował to polecam przejrzeć

http://extreme-fire.com/SupportDocuments/

Ciekawe rzeczy można znaleźć.

Odnośnie ceny tego całego ustrojstwa. za sam układ zapłaciłem ok 30zł za okablowanie niskooporowe z dobrą izolacją (teflon) + wtyczki T-deans niskooporowe zapłaciłem ok 40-50 zł ;P

Służę pomocą gdyby ktoś próbował zbudować własny.

Ja osobiście budowałem taki:

http://www.filairsoft.com/forum/showthread.php?t=52330

z tą różnicą, że nie w technologii na powierzchniowej (smd) tylko w montażu przewlekanym (tht) i płytka wyszła mi ciut duża ok 80x20 [mm]

Powodzenia i liczę, że za dużo bzdur nie na gadałem. A jeśli nagadałem to proszę o sprostowanie.

Posted (edited)
Nie widziałem schematu jaki był podany przez autora how-to, ale wnioskuję z listy części, że MOS jest zupełnie niezabezpieczony.

Silniki prądu stałego mają to do siebie, że wydzielają bardzo dużą indukcyjność, a MOS jest czuły na przeciwne prądy. Tranzystor długo by nie pociągnął. Dioda zabezpieczająca dwukierunkowa na drodze Dren - źródło i bramka- źródło powinna układ zabezpieczyć.

Obecnie większość tranzystorów a zwłaszcza tych wysoko-prądowych, posiada diodę równolegle do D-S. Druga sprawa to nie ma czegoś takiego jak dioda dwukierunkowa, bo w tym wypadku dioda ma za zadanie zabezpieczyć układ przed indukcją wsteczną. Czyli ma być spolaryzowana zaporowo i na siebie przyjąć prąd wyindukowany w cewce. Nie ma potrzeby wpinania diody równolegle do G-S.

Edited by ruffin-89
Posted

G (Gate) - tu jest podawany sygnał sterujący najczęściej w mili amperach (mA) przy naszych mosach.

Jako przełącznik w naszych obwodach odpowiada złącze S-D (Source-Drain) czyli źródło-dren. Rezystancja złącza S-D jest uzależniona od tranzystora. Najmniejsza jaką znalazłem to między 0,8mOhma do 1mOhma.

Stronka Extreme fire była podawana już bardzo dawno w innym temacie o mosach.

Posted

Obecnie większość tranzystorów a zwłaszcza tych wysoko-prądowych, posiada diodę równolegle do D-S.

Tak też właśnie czytam specyfikację tranzystorów które użyłem...faktycznie mają zabezpieczenie.

Druga sprawa to nie ma czegoś takiego jak dioda dwukierunkowa, bo w tym wypadku dioda ma za zadanie zabezpieczyć układ przed indukcją wsteczną. Czyli ma być spolaryzowana zaporowo i na siebie przyjąć prąd wyindukowany w cewce.

Nie ma potrzeby wpinania diody równolegle do G-S.

Ale jest coś takiego jak dwie diody protekcyjne, połączone katodami, w jednej obudowie. Pełni rolę podobną do warystora, ale jest dużo słabsze.

Poco taka dioda transil? No przydaje się jeśli mamy układ z aktywnym hamowaniem i silnik wytwarza indukcję w obu kierunkach. I dla tego, moim zdaniem taka dioda jest potrzebna (w MOS jest zabezpieczenie tylko w jedną stronę diodą Zenera)

G (Gate) - tu jest podawany sygnał sterujący najczęściej w mili amperach (mA) przy naszych mosach.

Jako przełącznik w naszych obwodach odpowiada złącze S-D (Source-Drain) czyli źródło-dren. Rezystancja złącza S-D jest uzależniona od tranzystora. Najmniejsza jaką znalazłem to między 0,8mOhma do 1mOhma.

Stronka Extreme fire była podawana już bardzo dawno w innym temacie o mosach.

Wszystko się zgadza. Napisałem coś sprzecznego? Ja użyłem z rezystancją RDS(on) = 4.0mΩ

Skoro pojawiła się, to sorry za powtórzenie.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...