Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

hooah,

Jakiś czas temu przeglądając WGC natknęłem sie na bardzo ciekawy magazynek firmy G&P do M16VN- ten krótki viet namski znaczy się. BYł ciekawy o tyle, ze miescił 110 kulek a był low capem; nie trzeba było go podkręcać ani nie grzechotał. Bardzo mnie to zaciekawiło, jako iż długo z kolegami czeklaismy na low capy krótkie do 16stki- wiadomo-klimat viet namu i do rekonstrukcji fajne, powkładać tak do bandoliera i do ładownic te krótkie magazynki.

Natomiast przed chwilką w ofercie sklepu machinegun.pl znalazłem coś co sie nazywa "mid-cap", tejże firmy. Magazynek długi 130 kulkowy do 16stki i 100 kulkowy do MP5. Dosyć ciekawa rzezc, alternatywa miedzy wiecznym sporem low czy hi.

osobiscie podoba mi się ten patent, i być może nawet sprawie sobei te magazyki zamiast low capów. a może nie :)

pozdrawiam

kapral

Posted

Tylko może być ciężko takie magazynki naładować... o ile z magazynkiem do MP5 jeszcze nie jest źle, to naładowanie przeznaczonego do M16 może wymagać nieco większej siły i brutalności. Tutaj widać jego (i do MP5 też) wnętrzności - trochę zakrętów tam jest. Ale w sumie to bardzo ciekawy gadżet, posiada dużą pojemność i nie jest grzechotką.

p.s. musze dodać, ze jestem pod wrażeniem ilości dodatków w MachineGun - to nie reklama.

Fakt, nawet low-cap'y do AUG'a mają, a to już wiele :)

Posted

Mam kilka takich magazynków G&P do M16 - łukowych na 130 kulek.

Wrażenia są takie - sprężyny są długie i dość słabe. Teraz, na mrozie, jest wyraźny kłopot z podawaniem kulek. W temperaturze pokojowej wszystko działa, więc pewnie wiosną skończą się problemy. Bieganie z 6 magazynkami i stosunowo częste zmiany stanowczo poprawiają klimat. No i przede wszystkim - nie grzechoczą jak HiCapy.

• 3 weeks later...
Posted

hooah,

sprawilem sobie wlasnie mid capy do M733(M16), i jedno stwierdze- sa calkeim w dechę. Nie odczulem jak narazie slabosci sprezyny, natomiast sa dosc dziwne oznaczenia na spodzie magazynka. Oprocz tego bardzo ladnie wykonane

Posted
...stosunowo częste zmiany stanowczo poprawiają klimat...

Coz, im wiecej kulek w magu, tym chyba rzadsze zmiany, heh... Poza tym tzw "realizm" coraz bardziej kuleje, bo juz standardowe low-capy przekraczaja srednio dwukrotnie ilosc amunicji dostepnej w real steel! Ale jak rozumiem, nie chodzi w tym miejscu o realizm czy klimaty, ale aby miec w gunie jak najwiecej i to "niegrzechoczacych" kulek!

Posted

hooah,

a jakbys mial w ASG 32 kulki, to bys sie zesral za pzreproszeniem.

ASG nigdy nie bedzie maksymalnie realistyczne, te 68 kulek to jest minimum niezbedne, inaczej sie po porstu niepobawisz. a jak mamy juz isc tak daleko w skrajnosc to co powiesz o podwojnych bebnowych magazynkach? no wiec wlasnie.

Mid capy sa do airdoftu optymalne, poniewaz zmiana magazynkow jest(dzis sie o tym pzrekonalem nie raz i nie dwa)a i mozna sobie przysiac. te 100-130 kulek wcale nie jest jakas duza liczba wbrew pozorom.

pozdrawiam

kapral

Posted
a jakbys mial w ASG 32 kulki, to bys sie zesral za pzreproszeniem.
Ciekawa teoria, heh. Ja mam osobiscie inna: im wiecej kulek w magu tym wiecej ochoty strzelania na prozno, na zasadzie tworzenia sciany ognia (a raczej sciany kulek, heh) i statystycznym liczeniu, ze ktoras i tak trafi. Klimat faktycznie "realistyczny"... :? Zeby nie bylo - wiem po sobie, bo zdarza mi sie grac na low i hicapach.

Ale te tematy byly walkowane po wielokroc i nic nowego tu nie dodamy. Ostatecznie przeciez jak ktos ma ochote zagrac "hardcorowo", to nikt mu nie zabroni wladowac do medium-capa np 32 kulki zamiast nominalnych 120... :lol:

• Create New...