Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

@ FschPzAbw

A czy w MPG dostosowuje się "szczelność" do długości lufy? Rozsądek podpowiada, że krótsza lufa przy tej samej amunicji ślepej to większe ciśnienie. Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z tym urządzeniem - czy ma ono jakąkolwiek regulację umożliwiającą odprowadzenie nadmiaru gazów (im krótsza lufa tym nadmiar większy).

Ronin

Nie. MPG były zaprojektowane jeszcze dla G3 7,62mm. Ich NIE szczelność jest stała. Ciśnienie w lufie przy tym samym rodzaju amunicji raczej się nie zmienia. Mocniejszą, ostrą amunicję (mocniejszy ładunek prochowy) możemy odczuć w postaci większego odrzutu broni. Jak wiadomo, zamek jest napędzany częścią gazów odprowadzanych z lufy. Mocniejszy ładunek = większe ciśnienie w lufie=szybsza praca zamka i większy odrzut.

Strzelając z G36 ślepakami 5,56mm z MPG zaprojektowanego dla 7,62mm, często dochodzi do zacięć i problemów z ogniem ciągłym.

Pomocne w tym wypadku są pinezki (oficjalnie zabronione). Kładzie się je na wylocie lufy, przed dokręceniem MPG.

Doszczelniają one MPG utrudniając wylot gazów z lufy, zwiększając ich ciśnienie, poprawiając siłę odrzutu zamka.

Wracając do tematu wersji A1. (Druga część wcześniejszego posta została z niewiadomych przyczyn skasowana!) Standardowa wersja, to większy zasięg i celność, a im raczej nie zależy na bliższym kontakcie. Jednostki wyposażane w G36 w pierwszej kolejności (rok 93/94) pozostały przy wersjach podstawowych. K wprowadzano dużo później i w małych ilościach.

Edited by FschPzAbw
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mi chodzi raczej o zjawisko związane z różną długością lufy, a nie rodzajem amunicji. Konkretnie o to, że przy krótszej lufie "zamkniętej" MPG ciśnienie jest większe, bo ta sama ilość gazów rozpręża się w mniejszej przestrzeni. Czy nie będzie to wpływało na pracę zamka? Innymi słowy - czy stosowanie MPG dostosowanego do pełnej długości G36 nie skutkuje zwiększeniem ciśnienia napierającego na tłok w karabinie o krótszej lufie?

Ronin

Posted

Ronin

Zadaniem MPG jest zmniejszenie przekroju końca lufy (dysza), mające za zadanie zastąpienie niedoboru gazów, ze słabszej ślepej amunicji, poprzez ich spowolnienie i zmianę ciśnienia w lufie, a ciśnienia mamy dynamiczne i statyczne...

MPG zostało pierwotnie wymyślone i dostosowane do G3. Jak wspominałem, używanie go w G36 wiązało się z drobnymi mankamentami, ze względu na słabszy ładunek w ślepakach, spowodowany mniejszym kalibrem.

Średnica przewężenia była obliczona na ślepą amunicję kalibru 7,62mm.

W G36 zacieśniało się przewężenie pineską dla zmiany ciśnienia w lufie, właśnie ze względu na niedobór gazów wpływających na pracę zamka.

Nie ma czegoś takiego jak MPG specjalnie dla G36.

Z gazami, to prawie jak z wodą.

Jak puścisz z jednej strony w rurę wodę o ciśnieniu 2 atmosfer, to będzie ona szukać najszybszej i najłatwiejszej drogi na jej opuszczenie.

Teoretycznie na jej końcu nadal będzie mieć 2 atmosfery, bez względu na jej długość (oczywiście pomijając siły tarcia).

W długiej rurze, tylko czas do jej opuszczenia się zwiększy (kula w długiej lufie dłużej jest rozpędzana, absorbuje więcej energii, leci dalej i stabilniej).

Jedynie zmniejszając przekrój rury na jej końcu (dysza jak w sikawce strażackiej) możesz zmienić w niej ciśnienie i V strumienia wody. Jednak suma wszystkich ciśnień jest stała. Pges=Pstat+Pdym Pges=Pstat+q To teoria Pana Bernouli.

Zależność przekrojów A1i2 i prędkości V1i2 to stare prawo aerodynamiki warunków ciągłości A1*V1=A2*V2.

V2 latało i świszczało!

Posted

OK, dzięki, teraz rozumiem. Przemówił do mnie przykład z sikawką i zdanie "w długiej rurze, tylko czas do jej opuszczenia się zwiększy". Pytając o wpływ długości lufy na działanie mechaniki broni sądziłem, że w krótszej lufie gaz przy bocznym otworze osiągnie szybciej pożądane ciśnienie a w dłuższej później, co miałoby wpływ na szybkostrzelność. Nie brałem pod uwagę tego, że boczny otwór w lufie odprowadzający gazy na tłok jest w tym samym miejscu niezależnie od długości lufy danej wersji G36...

Ronin

• 9 months later...