Kondor220V Posted September 27, 2008 Report Posted September 27, 2008 (edited) Witam. Niedawno zaraziłem się rusofilią i przygotowuję się do jej ucieleśnienia w postaci AK74s. Na wielu zdjęciach widziałem ten karabin z czymś miękkim wypełniającym ramową kolbę (tu widać na zdjęciu nr.8 ) http://www.avtomats-in-action.com/pro17.html Moje pytanie brzmi co to jest? I przy okazji często widywałem kolbę z wsadzonym tym czymś i obwiązaną dodatkowo różowo-łososiowym (jak zwał tak zwał) paskiem widocznym na tym filmie http://pl.youtube.com/watch?v=UG5WKuE08iE&...feature=related Z czego taki frasunek kolby był zrobiony oryginalnie wśród rosyjskich żołnierzy? Chodzi mi o sam worek i różowy pasek bez kamuflażu wieżchniego. Z góry dziękuję specjalistom za odpowiedź na moje pytanie :uśmiech: Edited September 27, 2008 by Kondor220V Quote
kazik_ Posted September 28, 2008 Report Posted September 28, 2008 To wewn. kolby to opatrunek, a to różowe to gumowa opaska uciskowa. Foto samej opaski na kolbie: (na focie Maryś) Quote
Kondor220V Posted September 28, 2008 Author Report Posted September 28, 2008 Dzięki ;-) A nie wiecie gdzie to można dostać? Quote
kazik_ Posted September 28, 2008 Report Posted September 28, 2008 Kiedyś miałem ale sprzedałem wszystkie ;) Na allegro się pojawiały jakiś czas temu, ale po kradziejskich (delikatnie mówiąc) cenach, tzn: - ok. 70zł za gumę, - ok. 70zł za opatrunek Quote
mig Posted September 29, 2008 Report Posted September 29, 2008 Myślę, że powinieneś zacząć od poprawnego nazewnictwa. AKS-74 a nie AK74s. Quote
Kondor220V Posted September 30, 2008 Author Report Posted September 30, 2008 Spotkałem się z obiema wersjami i szczerze mówiąc nie przykładam aż takiej wagi do poprawności. Wiem że "s" jest od składanej kolby i tyle mi wystarczy. Tym nie mniej dzięki za poprawienie mnie.;) Quote
Wolf Posted September 30, 2008 Report Posted September 30, 2008 Dokładnie mówiąc to AKS-74 jest prawidłową nazwą. Skrót pochodzi bowiem od "awtomat kałasznikowa so składywujuszczimsja prikładom obrazca 74" Orginalne oznaczenie cyrilicą to przecież AKC-74. Quote
Recommended Posts