Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 386
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no przecież zdejmujesz rączkę transportowa i Masz szynę RIS.

Kolega pozwoli że sprostuję.

RIS, RAS, SIR - to różne warianty zestawu czterech szyn, ze swoimi łożami, montowanych w miejsce oryginalnego łoża M-4A1.

Sama szyna nosi nazwę Picatinny lub "1913" (od MilStd 1913).

Knight's Manufacturing Company (KMC) has answered the Modular Weapon Systems (MWS) concept with a couple unique systems. The two most common are the Rail Interface System (RIS) and Rail Adapter System (RAS). Both of these units use MIL-STD-1913 and MIL-STD-1913 Update Notice 1 "Picattinny" rails incorporated into innovative forend rail assemblies to replace the factory handguards of the host SR-15(AR-15), M-16, and SR-25 weapon systems and provide attachment points for a variety of weapon system accessories.
http://www.quarterbore.com/kac/kacrisras.html
Posted

Witam, co muszę wymienić żeby z mojej emki uzyskać HK416. Wiem ,że konwersje i kolbę ,ale nie wiem czy coś jeszcze. Czy konwersja i kolba JG, ACM spasują lub co zrobić żeby pasowały? Gdzie mogę takie dostać ,bo po sklepach nie ma. Pozdro

Posted

Witam,

Znalazłem dziś na allegro replikę ICS M4A1 ale w wersji Sport Line. Chciał bym się dowiedzieć czym ona się różni od tej wersji plastikowej ? Wiem, że ta wersja metalowa i plastikowa nie różnią się wewnątrz niczym lecz bardzo ciekawe mi ta wersja Sport Line. Plastikowa wersje na madonion kosztuje 860zł a tutaj na allegro jest za 650zł.

Posted (edited)

Czy Sport Line to nie było przypadkiem oznaczenie replik produkcji Classic Army? Poza tym plastik ICS jest czarny, a na allegro widać szary

Edited by Okruch
Posted (edited)

Tak, Sportline to bardzo nieudany projekt CA. Sprzedający albo popełnił nieświadomie błąd albo wciska nieświadomym kit :) Jakby nie było jak nie kupisz tego i dozbierasz do nowego to opłaca się, plastik podobno pancerny :D tylko 2óm użytkownikom forum udało się go połamać hehe, a bebechy jak w "dorosłym", czyli miodzik :)

Edited by Golek
Posted

Oj, miodzik... a najlepsze jest rozkładanie do czyszczenia. Wypchnąć pin, wyciągnąć górę gearboxa, wyjąć lufę. Gotowe w 15 sekund. Rozkładałem cymowskiego kałasza żeby wymienić lufę, zajęło mi to tylko półtorej godziny, chociaż po nabraniu wprawy zszedłbym pewnie do 40 minut :D

• 4 weeks later...
Posted

Cześć.

Mam pytanie do posiadaczy Universala:

Czy robiliście teflon fix? Jeśli tak, to ile fps po nim uzyskaliście?

Pytam, bo przymierzam się do tuningu mojej emki, ale chciałbym zrobić ciut mniej "prymitywny" tuning jak wymiana samego springa i prowadnicy, głównie zajmując się doszczelnieniem repliki i bore upem. Macie jakąś sprawdzoną konfigurację, żeby uzyskać około 420fps? Przyznam, że najbardziej zależy mi na poprawieniu skutecznego zasięgu - chciałbym osiągnąć 60m bez przedłużania lufy oraz jak najmniejszą awaryjnością.

Posted

Ja mierzyłem wczoraj zasięg mojej emki w której nic nie było robione nawet nie ma w niej silikonowej gumki hopup to skuteczny zasięg wyszedł mi 48m. To myślę że jak włożył byś lufę precyzyjną i gumkę silikonową to byś miał coś koło 60m skutecznego.

Posted

Dzięki za informację :)

Mam jeszcze jedno pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi. Jak jest z zębatkami w gearboxie, działają płynnie i cicho? Czy trzeba podkładkować?

Pozdrawiam.

Posted

W ty to ci nie pomogę. A jeszcze co do tej lufy to kup jakąś lepszą Prometheus i gumkę hopup to ci polecam systema bo wcześniej założyłem guardera to czasem brał mi po 2 kulki to zmieniłem z powrotem na ICS.

Posted

Czy zmiana lufy na precyzyjną (6.04 albo 6.03) o długości takiej samej, jak lufa wewnętrzna, znacząco wpłynie na zasięg?

Czy ta lufa jest godna polecenia?

http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_88&products_id=578

Ile luf, tyle opinii - dlatego się pytam ;)

Heh, myślałem, że obejdzie się bez wymiany gumki - w końcu to ICS. Ale jeśli to ma polepszyć osiągi, to w sumie czemu nie. Zależy mi, żeby najpierw wszystko w tej replice dopieścić, przed wstawieniem springa m120.

Dzięki za info ;)

Posted

No Prometheus to jednak troszkę kasy jest. No nic, wezmę tak jak mówisz albo Guardera albo Systeme.

Zestawik widziałem, ale jak na razie, nie na mój budżet. Raczej nie będę wsadzał bore upka do takiej krótkiej lufy.

Dzięki za info.

Posted

pamiętajcie że lufa nie głównie wpływa na skupienie nie na zasięg. Ja mam akurat promyka i polecam. Świetne skupienie. W porównaniu z kolegi Systemą Promyk wypada lepiej. Teraz czas na gumkę. Nie narzekałem wcześniej na stock'ową gumkę ale coś teraz czasem wariuje .

Posted

Tak tylko ten koleś na allegro podał fałszywy opis jej bo np ona nie ma 370fps tylko 330fps.

Ale wydaje mi się, że już ktoś psiał, że te ICS Sport Line, to nie jest ICS, tylko CA. Jeśli mówię nieprawdę to proszę mnie poprawić.

Posted

Ale wydaje mi się, że już ktoś psiał, że te ICS Sport Line, to nie jest ICS, tylko CA. Jeśli mówię nieprawdę to proszę mnie poprawić.

Dobrze mówisz, tylko nie wiem jaki to ma związek do mojej odpowiedzi o fps?