Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Właśnie wróciłem po 2 dniach siedzenia tam.

Zdjęć mam ponad 500 więc trochę czasu upłynie zanim je umieszczę.

1 dzień - pogoda nie dopisała chmury i deszcz.

Wszelkiej maści pojazdy pancerne- czołgi, pojazdy logistyczne, łączności- dominowały pojazdy piechoty Tur I,II, Żubr i Patrie oraz cały ich osprzęt.

Na 4 halach mnóstwo firm produkujących amunicje, sprzęt łączności, optyki, umundurowania i oporządzenia i przedstawiciele firm z makietami swoich maszyn (śmigłowce, samoloty i cala rzesze pojazdów)

Hala C zdominowana przez Bumar i podległe mu firmy.

Pozostałe hale wymieszane (dokładnie nie pamiętam)

Na targach prawie wszystko można było dotknąć (siedząc w opancerzonym Mercedesie Pani poprosiła mnie abym nie wciskał wszystkiego, do tej chwili zdążyłem pooglądać telewizje, pozmieniać ustawienia fotela z przodu siedząc z tyłu - w końcu głowa państwa musi czymś kierować nawet w aucie). I tak postrzelałem z MP%, MP7 i Glocka X ćwiczebną amunicją, trafić lampę z wyrzutni GROM, pobawić się wszystkimi wersjami Beryla (jakie były dostępne), Glauberytu, Alexa, Tora i innych karabinów, AT4, Gustaw, SPIKE i czegoś jeszcze(?),kilka celowników optycznych i różnej optyki, noktowizyjnych, termowizyjnych.

Więcej szkoda pisać bo za ten czas przygotuje zdjecia.

P.S. Pozdrowienia dla Pani Renaty i stg. Gadzeta oraz ich kolegi (bedzie jego zdjęcie/ no face) z MM/L i szczególnie wszystkich miłych Pań które pozwoliły się sfotografować/ ich zdjęcia też będą)

Posted

Pliki w formacie 1024x684 (oryginalne 2816x1880)

dodatkowo WKW Wilk/Tor, M2HB Browning, granaty NICO i dymne niemieckie - mam zdjęcia bardziej szczegółowe

Amunicja, granaty ,pociski itp.

http://file4u.pl/download/1079714/Amunicja.rar

Broń wszelkiej maści

http://file4u.pl/download/1079715/Bro_.rar

Mundur i oporządzenie

http://file4u.pl/download/1079716/Munduridp.rar

Maszyny - pojazdy, śmigłowce i makiety

http://file4u.pl/download/1079728/Pojazdy.rar

To co tygryski lubią najbardziej :twisted:

http://file4u.pl/download/1079727/Panie.rar

Posted

Panie bardzo ładne :twisted:

Zainteresował mnie ten combat shirt/under armour helikona :) Oby były w woodlandzie i multi także :mrgreen:

A oglądając zdjęcia prezentujące Lubawe&Janysport to się troszkę załamałem. :-F

Posted (edited)

Też właśnie wróciłem...

Ogólnie Lubawa z Janystem strasznie wsiowe stoisko miała... Glośna muzyka itp.

Jak dla mnie najciekawsze było stoisko seyntex'a i modułowe buty meindla.

Ogólnie impreza super, ale większość ludzi przyjechała po to żeby sobie porobić zdjęcia z bronią. Najdłużej w kolejce stałem do H&K, przede mną chmary pseudo rendżersów i dresów którzy sobie zdjęcia z MG4, HK416 i 417 robili... Przy FN też nie najlepiej bo wystawili SCARa-H i nejwi foki/ćwoki musieli potrzymać i fotkę zrobić.

Edited by aciepk
Posted

Nie da się ukryć że większość ludzi to jakieś wieśniaki którzy nie widzieli nigdy broni - szczególnie na strzelnicy było widać że większość broń trzyma po raz pierwszy, jednemu urwałoby palec, drugiemu wyleciał magazynek z ręki a trzeciemu zabrakło siły na przeładowanie :???: lub Panowie ze SpecOps, którzy sie przechadzali po halach, musieli tłumaczyć dlaczego zamek nie pozostaje w tylnym położeniu na stoisku H&K.

Wystawcy w przeciwieństwie do zwiedzających wykazali sie profesjonalizmem, nauczyli mnie jak obsługiwać wyrzutnie GROM, WKW Tor, automatyczny celownik z Browningiem.

Posted (edited)

Ja nie zapomnę sytuacji na stoisku z EO Techami:

-Wziąłem do łapy mini-beryla, żeby sobie zobaczyć jak działa celownik laserowy i holograficzny. Włączyłem laser, ale ten drugi był wyłączony, próbowałem go włączyć, ale albo był popsuty, albo bateria się wyczerpała i co się stało? Podchodzi do mnie żołnierz i się pyta:

Laserek tu się włancza...

No załamałem się po prostu.

A co do helikona to macałem ich nową kurtkę i powiem, że jest całkiem całkiem, lecz kilka rzeczy spartolili.

I jeszcze zdjęcie combat shirt w wz.93:

ce5f299c7bd05996m.jpg

I jeszcze jedna ciekawa rzecz z ekspozycji helikonu. Kopia wiatrówki LVL4 z zestawu ECWCS Gen.III w kamuflażu camogrom (Helikonowski multichłam):

61fff7123a36b818m.jpg

I jeszcze jeden bonus, beryl choinka :)

21b882869f794008m.jpg

Edited by aciepk
Posted (edited)

Już nie mogę się doczekać aż wyjdą te combat shirty i combat pantsy w MC.

Edit:

Aciepk tak z ciekawości to czym się zajmujesz i jakie masz doświadczenie, że wywyższasz się nad innymi i tak objeżdżasz ludzi którzy stali w kolejce do zrobienia sobie zdjęcia itp??? W ogóle to wszystko chłam, wszyscy to sils, rendżers i drechy, a ja jestem boski. No sorry...

Edited by Majkel86
Posted

Edit:

Aciepk tak z ciekawości to czym się zajmujesz i jakie masz doświadczenie, że wywyższasz się nad innymi i tak objeżdżasz ludzi którzy stali w kolejce do zrobienia sobie zdjęcia itp??? W ogóle to wszystko chłam, wszyscy to sils, rendżers i drechy, a ja jestem boski. No sorry...

Gdzie napisałem że jestem boski i że się na wszystkim znam?

Nie można sobie polamentować, że jacyś frajerzy chcieli mieć fotkę z HK416 w każdej możliwej pozie, a ludzie którzy chcieli sobie obejrzeć broń, przymierzyć się do niej musieli stać i czekać? Mnie obmacanie SCAR'a-H zajęlo poniżej minuty, jakiemuś gościowi który stał obok mnie i przyglądał się FN F2000 zajęła ta czynność mniej więcej tyle samo, a po mej lewicy stał gość w mundurze i obszyciami na rendżersa i przez 15 minut robił sobie zdjęcia z P90... Przy ekspozycji HK to samo, na zrobienie zdjęć i dokładne obejrzenie MG4 czekałem 20 minut, bo jakiś dres robił sobie zdjęcia, przy HK417 trochę lepiej bo czekałem tylko 7 minut. Zresztą podobne sytuacje miałem nie tylko przy broni palnej, na stoisku AM General postanowiłem chrzanić to że jest banda dresów którzy się kłócili o kolejność robienia zdjęć przy M2 na dachu HMMWV i zrobiłem zdjęcia z jakimś palantem przy M2...

A czym się zajmuję? Aktualnie nauką.

Posted (edited)

Inni ludzie też mogli na Ciebie patrzeć, że jesteś palantem bo robisz sobie zdjęcia z karabinami i karabinkami. Tak samo oglądałeś dokładnie MG4, fajnie, ale inni też mogli Cię od frajera wyzwać bo robiłeś to za długo. Śmieszny jesteś.

Jakoś też byłem na MSPO'07 i nie przeszkadzało mi to, że musiałem czekać aby postrzelać trochę z amunicji ćwiczebnej.

Edited by johny89
Posted (edited)

No rzeczywiście zrobienie jednego zdjęcia nieruchomemu obiektowi (Nie sobie z nim) porządną lustrzanką w trybie automatycznym trwa wieki...

A ludzie którzy chcieli sobie robić zdjęcia z MG4 pewnie nie narzekali że jestem palantem oglądającym go bo byli zajęci zabawą i robieniem zdjęć przy GMG.

Edited by aciepk
Posted

A tam, dajcie spokój wzajemnym docinkom.

Dzięki amper i aciepk za zdjęcia, ja niestety nie miałem okazji tam być, ale dzięki nim sobie wszystko dokładnie obejrzałem :) (przynajmniej na tyle na ile jest to możliwe na monitorze ;) )

Posted

Powiem tak - nie bardzo rozumiem ludzi, którzy robią sobie fotkę pod tytułem "ja i mój Humvee", albo "patrzcie, trzymałem w ręku Scar-a".

Po co to? Przecież ja wiem, że go trzymałem, a inni nie mają powodu mi nie wierzyć, jeśli pokażę im zdjęcia detali broni. No bo skoro zrobiłem zdjęcia detali, to pewnie miałem go też w ręku. Może jestem jakiś dziwny, w końcu truskawki posypuję cukrem, ale mam awersję do robienia sobie zdjęć z nie należącymi do mnie przedmiotami czy też zdjęć pozowanych (patrz tutaj, uśmiech!).

Inna rzecz, że tabuny zwiedzających utrudniają pracę zarówno wystawcom, jak i ewentualnym kontrahentom, tudzież dziennikarzom. Pamiętajcie, że tego rodzaju imprezy, jak MSPO, nie są przeznaczone dla publiczności z zewnątrz, która jest tylko dodatkiem i to z kategorii kwiatka do kożucha. Ludzie tam pracują, a Wy - z całym szacunkiem - jesteście tam dla frajdy.

Posted (edited)

W sumie to i ja byłem tam dla frajdy... Obejrzenia i dowiedzenia się czegoś o sprzęcie, ale nie zapominaj Króliku kto mnie zachęcił do wyjazdu :-)

Edited by aciepk
Posted

Królik masz rację ale podejście "zrobię sobie fotkę z ..." przejawiali ludzie nie mający większej styczności z wojskiem, militariami i wątpię czy z ASG, przeważnie byli to mieszkańcy Kielc i okolic.

Większość (mam nadzieje) forumowiczów którzy byli na MSPO zdaje sobie sprawę po co sa te targi, rozmawiając z stg.Gadżetem za plecami usłyszałem rozmówcę Pani Renaty - "Dzień dobry. Jestem XXX z firmy XXX. czy zrobilibyście pokaz dla nas..." - wiedziałem że powinienem się zmywać, co zrobiłem. Myślę że nasza obecność nie wpłynęła negatywnie na rozmowy wystawców z kontrahentami.

XVI targi były moimi pierwszymi i będę je wspominać b.miło, na kolejne targi zapewne się nie wybiorę, bo nie sądzę aby pojawiło się na nich wiele nowości.

Tutaj filmik M2HB na automatycznej platformie (jakość komórki :???: )